Realitatea din Consiliul Județean (CJ) Neamț devoalează un sistem gândit de Ionel Arsene și cei din jurul său, care folosește banii bugetului județean pentru a crea obligații din partea unor oameni, aleși consilieri județeni care să voteze orice, oriunde, oricând. Sistemul a fost gândit în așa fel încât, dacă cineva s-ar gândi să trădeze, să-și piardă automat sursa/ele de venit. Și vorbim aici de cele directe, nu de câștigurile adiacente acestora.
În data de 4 ianuarie am cerut CJ să ne ofere o situație a consilierilor județeni care au fost angajați direct sau prin concurs după începerea mandatului. Nu am specificat în care mandat deoarece printre consilieri sunt unii care sunt de mai multe mandate în acest for și care au putut fi într-o situație precum cea descrisă mai sus în altă perioadă decât 2020-2024. Cei de la CJ au presupus că ne referim la ultimul mandat și au dat un răspuns incomplet din acest punct de vedere. Sigur că așteptăm răspunsul complet, fiind conștienți că secretarul județului, doamna Daniela Soroceanu este foarte atentă la acest gen de detalii.
Chiar și așa, lucrurile arată o situație aproape incredibilă. 7 (opt) consilieri județeni dintre cei care asigură majoritatea sunt la entități aflate în subordinea CJ Neamț sau chiar în cadrul instituției, unul renunțând la funcție pentru postul de manager la o societate a CJ Neamț.
În prim plan, directorii
Lista primită de la CJ cuprinde numele a doi directori importanți din peisajul nemțean. Ambii provin din vechiul PMP, chiar dacă la momentul obținerii funcției unul reprezenta un alt partid, PPUSL. Este vorba despre Cristian Sauciuc și Laurențiu-Cristinel Dulamă. Primul a fost angajat prin concurs la SC Troleibuzul SA, începând cu data de 26 aprilie 2021, pentru un mandat de 4 ani. Dacă își îndeplinește indicatorii are posibilitatea să beneficieze de o prelungire a mandatului. Ceea ce este aproape sigur că se va întâmpla, mai ales că de curând a semnat adeziune la PSD, unde este posibil să-l vedem candidând.
Cazul lui Laurențiu Dulamă este interesant prin învățămintele pe care le pot extrage tinerii politicieni dornici de afirmare. În momentul constituirii CJ Neamț, Dulamă a părăsit la un moment dat sala, lăsând în aer alegerea președintelui, el beneficiind de două voturi. Mesajul a fost înțeles de Arsene și, prin concurs, Laurențiu Dulamă devine director general adjunct al DGASPC Neamț. Pe cale de consecință, orice vot al domniei sale care are legătură cu instituția l-ar pune în situație de incompatibilitate.
Cei doi Sorin de la DRUPO
O societate a CJ poate constitui un refugiu pentru niște oameni aflați în căutarea unei surse de venit, chiar dacă lumea îi știe de investitori de succes. Așa se face că un fost candidat la fotoliul de primar al Romanului, Sorin-Dumitru Cazan, cunoscut pentru cât de mult iubește în ultimul timp orașele italiene cu o puternică diasporă formată din locuitori din Neamț, a fost angajat direct, adică fără concurs, probabil pe bază de recomandări verbale, pe post de gestionar depozit, începând cu data de 6 ianuarie 2023. Cu doi ani înainte, pe 26.02.2021, Sorin Vasile Vacariu, din același partid cu Laurențiu Dulamă, este angajat direct, adică tot fără concurs, tot pe bază de recomandări verbale, pe postul de revizor tehnic. Este inutil să mai reamintim că cei doi votează tot ce li se dă de la inițiatorii de HCJ-uri, mai puțin ceea ce ține de societatea unde sunt angajați.
Angajați direct la Consiliul Județean
Aici lucrurile stau și mai frumos. Adică tu, om realizat în viață, că nu orice neica nimeni intră pe listele unui partid, ajungi consilier județean și apoi nu te duci să continui munca din ”civilie”, că acolo trebuie să produci, să plătești și impozite. Așa că e mult mai bine să ajungi un amărât de consilier la cabinetul președintelui, cu toate avantajele de rigoare, pornind de la program lejer, deconturi și poziția socială.
Primul, în ordine importanței, este chiar actualul ocupant al fotoliului de președinte de județ, Ion Asaftei. La prima mare împărțire a posturilor nu a putut convinge că aduce mai multe voturi decât Mădălina Ciubotaru și nu a fost ales vicepreședinte al CJ Neamț, fiind obligat să rămână simplu consilier județean, cu promisiunea ca la un moment dat Ciubotaru va demisiona și el îi va lua locul. Dar cum nu se putea ca un om cu experiența și valoarea sa să nu beneficieze de resursele județului, a fost angajat direct la cabinetul președintelui CJ Neamț pe post de consilier. A ocupat postul din 1 ianuarie 2022, când încă nu se răciseră sarmalele și nu ascultase Moliftele Sfântului Vasile și l-a păstrat până la data de 21 decembrie 2022.
Mădălina Ciubotaru, după ce a ocupat, cu folos postul de vicepreședinte al CJ Neamț, responsabilii de la ”Carmen Saeculare” pot confirma, dacă vor, chestiunea cu folosul, măsurat artistic, fără îndoială, i-a luat locul de consilier lui Ion Asaftei, din 23 decembrie 2022 și e bine merci acolo și acum. Să spunem că a plecat din postura de vice după ce s-a trezit că și-a depus demisia scrisă de ea prin intermediul altcuiva, dar să trecem peste aceste amănunte jenante de la negocieri din culise pentru diverse sinecuri.
Tot la cabinetul președintelui, tot angajat direct, că așa este acolo, ești luat după merite, a fost și domnul consilier Sorin Vornicu, ales pe lista de la Pro România, la fel ca și Mădălina Ciubotaru. El a ocupat funcția, potrivit răspunsului oficial al CJ Neamț în perioada 20 octombrie 2022-23 februarie 2023. De la acea dată a fost angajat, tot fără concurs, dar pe merite de ales județean, la o Asociație de Dezvoltare Intracomunitară ”PROTECȚIA ANIMALELOR NEAMȚ”, unde prestează și în prezent. Asociația nu dezvoltă nimic până acum, în afară de un experiment interesat, adaptat la norme europene stricte, care se poate numi fără teama de a greși, cum să toci banii publici fără să faci nimic în afară de hârtii și să dai bună ziua pe Facebook când este nevoie.
Ultimul, dar nu cel din urmă, la DGASPC
Domnul Eduard-Ovidiu Gavril, instructor educator pentru activități de resocializare la DGASPC Neamț este un caz aparte. A fost angajat prin concurs din 2007. Postura de consilier județean, om cu vot important la centru, nu putea rămâne fără nici un fel de recompensă. În momentul în care s-a ivit oportunitatea a fost delegat să exercite, cu caracter temporar (până la încetarea mandatului?), funcția de șef centru al Complexului de Servicii Rezidențiale și de zi pentru copii Roman. Probabil pentru conservarea ei Ovidiu Gavril, ales pe lista de la Pro România și el, a anunțat că simpatizează cu PSD și când legea îi va permite va legaliza prin adeziune intenția. Din două, una, după alegeri va fi fixat pe post sau se va elibera alt post de conducere.
La ce nu a răspuns Consiliul Județean?
Presupunând, din motive evidente, că ne-am interesat doar de consilierii aleși în ultimul mandat, au omis să ne ofere și alte situații interesante.
De exemplu, la DGASPC este angajat fiul unui reputat consilier județean, domnul Neculai Pușcașu, omul care a fost trup și suflet lângă toți președinții de la PSD, indiferent de problemele lor penale, om care s-a făcut remarcat și prin reprezentarea sa în diverse societăți ale CJ.
Un alt caz care probabil s-ar fi încadrat este al lui Radu Tudorel, care are un membru al familiei angajat la SC Apa Serv SA!
Sunt doar alte două cazuri care ridică la 9 numărul de consilieri care, dacă am fi cârcotași, am putea spune că au beneficiat de tratamente speciale în raport cu CJ Neamț.
Ca să finalizăm scurta noastră analiză să recapitulăm: angajări directe, prin concurs, relații de familie în societățile CJ (chiar o parte dintre cei amintiți mai au rude care lucrează în unități subordonate CJ), totul pentru liniștea acestora, ca să poată analiza mai bine proiectele de hotărâre propuse spre discuții despre oportunitate și vot. Partea hazlie este că ei creează o adevărată problemă la momentul votului, trebuie să fie atenți să nu voteze ceva ce i-ar pune în postura de incompatibili sau în conflict de interese. Lucru care s-a întâmplat deja, chiar sub privirile vigilente ale Danielei Soroceanu care anunță la începutul fiecărei ședințe prevederile legale. Dar cum să-i mai urmărești pe toți dacă sunt așa de mulți?
La final, rămâne cu am stabilit deja, CJ este un adevărat corn al abundenței pentru băieții și fetele ascultătoare de la nivelul consilierilor aleși.
Valentin BĂLĂNESCU