Tehnologia este un subiect de top în zilele noastre. Progresul tehnologic pare să fie un aspect inoculat în traiul zilnic, de care ne ciocnim mereu. Un nivel mai bun al acestui trai zilnic aduce cu sine și o calitate mai bună a vieții. Educație, sănătate, transporturi, toate sunt îmbunătățite cu ajutorul inovației.
Un aliat puternic al dezvoltării pe parte tehnologică este internetul. Platformele complexe au devenit medii puternice cu scop informațional sau relaxant. Acestea fie promovează jocuri precum Gates of Olympus, fie sunt un mediu interactiv de dezvoltare personală. Oricum, cazinourile online au cunoscut o nouă eră în dezvoltare în acest mediu.
Motivele transformării României într-un hub tehnologic
Țara noastră a luat avânt în tehnologie după revoluție. Odată cu dobândirea libertății de exprimare și interesele poporului s-au schimbat. Tinerii au devenit mai deschiși și mai curioși. Dorința de cunoaștere a limbilor străine și perspicacitatea au atras atenția investitorilor din afara țării.
Marile orașe și-au luat un avânt aprig în dezvoltare, favorizând astfel de schimbări. Totuși, la baza acestora au stat elemente precum cele menționate mai jos.
Interesul sporit pentru IT
Tehnologia informației este o preocupare constantă pentru un număr din ce în ce mai mare de tineri. Aceștia țin ușor pasul cu schimbările și noutățile din domeniu. În plus, se înregistrează rezultate bune în informatică, robotică și alte direcții conexe ale acestora.
Deși România inițial nu a avut o rețea solidă de dezvoltare în acest sens, tinerii au găsit o cale. Asimilarea de cunoștințe pe cont propriu din pasiune a fost punctul culminant care a dus implicit la o dezvoltare accentuată în domeniu. Instituțiile aferente au inclus programe avansate de învățare. Drept urmare, noi generații de informaticieni pricepuți sunt formați anual.
Favorizarea externalizării
Externalizarea este un aspect avut în vedere pe plan național, mai ales în domeniul tehnologic. Țările din întreaga lume caută adeseori servicii de acest tip, iar românii par a fi o bună soluție. Aceasta este de fapt o soluție practică în dezvoltarea unei companii. Costurile sunt mai mici și potențialul de extindere este implicit favorizat.
Mutarea companiilor din marile țări la noi pare să funcționeze adeseori. Cu o mână de lucru pricepută și costuri reduse, externalizarea pare să ofere mediul ideal pentru afaceri. Trend sau nu, acest proces este activ pe piață la un nivel intens uneori.
Excelența în tehnologia informatică
Deși România se confruntă cu un deficit de mână de lucru în industria IT, specialiștii noștri sunt căutați. Rezultatele lor sunt de multe ori net superioare, motiv pentru care serviciile le sunt cerute și prețuite. Cunoașterea aprofundată a limbajelor de programare este un mare atu. Acestea sunt baza rețelelor din mediul online, a jocurilor și a programelor utilizate de dispozitivele mobile.
Aceștia activează de cele mai multe ori la un loc de muncă cu program fix. Unii aleg să fie și freelanceri, drept urmare, specialiștii în IT fiind o forță de muncă dorită. Evoluția rapidă a digitalizării face ca acest tip de muncă să devină indispensabil.
Hub-uri tehnologice de succes în România
O dovadă grăitoare a excelenței în IT sunt hub-urile tehnologice de la noi din țară. Afaceri precum Uipath și Bitdefender au dobândit recunoaștere internațională. Dar dovezile perseverenței nu se opresc aici. Numeroase afaceri de tip start-up sunt lansate periodic și au începuturi promițătoare.
În inovația de acest tip putem da numeroase exemple. Amber, CODA Intelligence, FintechOS și Druid sunt doar câteva din start-up-urile tehnologice de succes. La rândul lor, acestea sunt susținute de o puternică favorizare a antreprenoriatului. Astfel, tinerele talente se pot afirma într-un mediu înclinat preponderent către dezvoltare.
În concluzie: unde se situează România în prezent?
România este caracterizată prin adaptabilitate și excelență de cele mai multe ori. Deși nu se situează în topul celor mai inovatoare țări, tot are un progres de apreciat. Obținerea finanțării necesare este un lucru greu de îndeplinit uneori, dar piedicile reușesc cumva să fie depășite. În plus, tendința de orientare către externalizare a pieței românești este un factor favorabil dezvoltării industriei IT în România.