Un dialog despre cum au evoluat marii jucători ai mediului de afaceri din Neamț poate fi relevant în condițiile unui an greu, cu evoluții financiare, fiscale și, de ce nu, geopolitice imprevizibile. În acest peisaj, societatea COMES SA ocupă un loc de invidiat, prin rezultatele financiare spectaculoase, prin lucrări care au plasat societatea în prim planul industriei de utilaje petroliere din România și prin investițiiile realizate. La provocarea de a vorbi despre reușitele anului trecut și provocările anului 2024, dar și despre strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce a răspuns Ioan Anton Măzărianu, CEO-ul COMES.
– Multă lume se plânge că anul 2023 a fost unul foarte greu de gestionat pentru antreprenori. Firme puternice, etalon chiar, au avut mari probleme de funcționare, legate în special de pierderea unor piețe tradiționale. Cum au stat lucrurile la COMES?
– Este clar că pentru multă lume a fost un an greu, eu aș spune că a fost unul dinamic din perspectivă economică. Nici pentru COMES nu a fost ușor, dar greutățile au venit din obligația de a asigura toate condițiile pentru ca să nu ne surprindă nimic în piață. Dacă doriți, exemplific cu câteva cifre, că tot am amintit de dinamism, luăm în calcul că s-au vândut aproximativ 3.000 tone de echipamente metalice industriale. Grupul COMES încheie 2023 cu o cifră de afaceri estimată la 25 milioane de euro, în creștere cu 21% față de anul prececent. Această evoluție pozitivă se datorează eficientizării obiectivelor noastre de business – producție de utilaje grele și lucrări în șantier – și a proceselor pe care le folosim în fabrică.
-Dacă tot ați dat cifre, să punctăm cele mai importante rezultate ale activității COMES în 2023.
– A fost un an foarte bun pentru COMES chiar și în contextul economic și social delicat pe care l-am traversat. Un element central al strategiei de dezvoltare a societății, cel al investițiilor, a însemnat pentru noi derularea a două mari proiecte, pe care le pot numi, fără teama de a greși, strategice.
Primul a acoperit gama utilajelor necesare dezvoltării activității. Pe lângă echipamentele moderne, tip CNC, de prelucrat, sudat, debitat, fabrica dispune, de anul trecut, de singurul valț hidraulic de mare capacitate din România, pentru îndoire table de grosimi și dimensiuni foarte mari. Această nouă dotare tehnică, singulară pe piața de profil internă, acoperă orice tip de cerere privind formarea de plăci metalice groase – 140 mm – cu geometrie variabilă.
Compania noastră devine astfel singurul producător din România de utilaj sub presiune de gabarit, cu ciclu complet, urmând să acopere atât necesarul intern în sectorul construcțiilor metalice grele, cât și cererea de pe piața externă de profil.
Investiția va genera un impact semnificativ asupra cifrei de afaceri 2024, COMES S.A. estimează o creștere de 20% față de totalul de 25 milioane de euro din 2023.
Noua resursă tehnică a companiei permite dezvoltarea afacerii pe o nouă nișă – grosimi și dimensiuni foarte mari – pe piața europeană și în țări cu prestigiu în producția de petrol și gaze din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
A doua investiție este legată de noul punct de lucru COMES din Năvodari, care asigură din februarie 2023 atât servicii de mentenanţă şi de service, cât şi producţia şi instalarea de echipamente metalice, accesorii şi piese de schimb pentru rafinăria Petromidia, parte a grupului Rompetrol. Doar pentru operaţiunile de retehnologizare a atelierului mecanic de acolo COMES a alocat 1,5 milioane de euro. Investiția este una strategică, deoarece presupune acces direct la portul maritim și facilitează exportul de produse. Hala noastră de producție din rafinăria Petromidia, Năvodari ocupă o suprafață de 3.700 mp și are 50 de angajați, lăcătuși mecanici, strungari și sudori profesioniști, pentru ca unitatea să beneficieze de consultanță și servicii de specialitate în situații neprevăzute, respectiv în perioada de revizie tehnică a instalațiilor de rafinare.
– Haideți să facem o recapitulare a realizărilor notabile pe partea de producție.
– În ceea ce privește partea de producție, COMES a finalizat în 2023 fabricația unui echipament de referință, este vorba de un schimbător de căldură – Heat Exchanger – parte a unei instalații moderne de hidrocarburi ce aparține unei rafinării prestigioase din Uniunea Europeană. Echipamentul, cu greutatea de 240 de tone, lungimea de 21 metri, diametrul exterior de 2,5 metri, a fost fabricat de COMES în 18 luni în halele din Săvinești, cu aportul a peste 220 de angajați.
Proiectul a fost unul solicitant, având în vedere gabaritul produsului și complexitatea elementelor tehnologice interioare – un fascicul tubular format din 7.140 de țevi, având greutatea de 95 tone.
Schimbătorul de căldură a fost transportat rutier, în condiții speciale, către portul naval Constanța, iar la destinație – montat într-o instalație de producție de benzină Euro 6, cu cifra octanică ridicată.
O altă realizare, atât prin dimensiunile lucrării, cât și prin complexitate a apărut după ce COMES a fost singura companie care a răspuns provocării de a înlocui 78 de conducte de abur, măsurând în total 12 kilometri, pentru Lukoil, Ploiești. Execuția lucrărilor a început la momentul opririi instalațiilor tehnologice ale rafinăriei în noiembrie 2023, și va continua pe perioada fiecărei revizii tehnice generale până în anul 2025.
Lucrările s-au desfășurat cu ajutorul a 250 de oameni, sudori și lăcătuși mecanici, și a inclus demontarea conductelor de înlocuit, montarea conductelor noi la poziție, execuția tratamentelor termice, a controalelor nedistructive, probelor de presiune și asistența tehnică la pornirea instalațiilor. Acest proiect nu numai că ne-a testat priceperea tehnică, ci și capacitatea de a lucra eficient ca o echipă, în fața unor provocări neprevăzute, cum ar fi vremea nefavorabilă.
Ca antreprenor general, dar și constructor specializat COMES are în sarcină operațiunile de înlocuire a conductelor tehnologice și de abur din 4 sectoare, contract cu o valoare actualizată a investiției de peste 10 milioane de dolari.
O direcție de dezvoltare relativ nouă a companiei este creșterea serviciilor de reparații și construcții la cheie inclusiv în regim de antrepriză generală. Instalațiile complexe, proiectele la cheie și infrastructura de fluide sunt reperele activității COMES din perioada următoare. Anul trecut, am adăugat în portofoliu primul proiect de antrepriză generală, pe lângă producția curentă de echipamente industriale sub presiune. Gestionăm proiecte de anvergură, de la faza de engineering, la execuție cu recepție finală. În 2023, am dezvoltat un departament care să gestioneze proiecte de amploare, în regim de antrepriză generală, profesioniști care asigură servicii de coordonare, proiectare, ofertare, contractare, logistică, și execuție. Despre conducte putem discuta în continuu, acestea fac posibilă funcționarea zilnică a societății, asigurând livrarea de gaze naturale, țiței, produse petroliere, apă potabilă sau hidrogen. Acestă industrie, de echipamente și construcții metalice, are nevoie de companii serioase, solide financiar, capabile să ducă proiectele la bun sfârșit, companii cu proceduri stricte în ceea ce privește siguranța și calitatea lucrărilor.
– Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea COMES?
– Societatea a fost rezilientă la contextul economic și geopolitic global, deși impactul acestuia la nivel macroeconomic a fost important, iar end-userii au avut o abordare prudentă, pe fondul inflației și a creșterii costurilor de exploatare. Piața de petrol și gaze, din care facem parte a rămas stabilă, iar perspectivele pentru următorii ani sunt foarte încurajatoare.
– O întrebarea la care posibilul răspuns frământă majoritatea mediului de afaceri. Avem în față un an electoral complex, cu multe runde de alegeri, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
– Avem de fiecare dată aceleași așteptări legate de predictibilitate, transparență, digitalizarea administrației publice și modernizarea infrastructurii rutiere, indiferent de contextul politic. Suntem un contribuabil important la bugetul statului român și ne dorim o administrație publică la nivelul celor din statele dezvoltate ale Europei.
– Care considerați că vor fi cele mai mari provocări pentru domeniul în care activați, în anul 2024?
– Există multe provocări, pornind de la contextul economic mondial complicat, la evoluția ratei inflației, de la penuria de resurse umane, la întârzierile pe lanțul de aprovizionare și, desigur, conflictul de la graniță.
– Care este principalul obiectiv de business al COMES în 2024?
– 2024 este un an al extinderii COMES, intenționăm să deschidem un nou punct de lucru în țară, să updatăm sistemul de management încât să ne susțină expansiunea, și să eficientizăm procesele pe care le folosim în fabrică. Într-o frază lucrurile par foarte simple, dar vă asigur că este un proces dificil, pe care sunt sigur că-l vom parcurge cu bine și spun asta bazându-mă pe întreaga echipă din jurul meu.
– Rezultatele societății par să aibă și o altă explicație, faptul că sunteți prezenți peste tot unde apar noutăți în domeniu. Este acest lucru o necesitate în zilele noastre, la acest nivel?
– Fără discuție, da. Participarea COMES la târguri și expoziții dedicate industriei de utilaje, tehnologii și produse asociate domeniului energetic ne-a adus foarte multe beneficii. În noiembrie, ne-am alăturat delegației române prezentă la Expoziția Nucleară Mondială organizată la Paris, unde am luat contact cu contractori și chiar cu jucători foarte importanți din industrie, iar portofoliul nostru de utilaje și piese de schimb a fost relevat în mod direct miilor de participanți la eveniment.
În februarie, mii de profesioniști din domeniul energiei din întreaga lume s-au reunit în Cairo, pentru trei zile de networking în cadrul târgului EGYPES. Adeziunea COMES la acest eveniment a fost firească. Avem o experiență pozitivă pe piața din Egipt. Ca urmare, vom fi prezenți și acum în 2024!
Între 10-14 iunie, vom participa ca expozant în Frankfurt, la următoarea ediție a expoziției internaționale de profil ACHEMA, târg la care luăm parte încă din 2012.
În concluzie, prezența noastră la marile evenimente de afaceri din afara țării ne aduce mai multe beneficii decât am putea anticipa. Plus că trebuie să fim la curent cu toate noutățile din domeniu pentru a rămâne competitivi.
– COMES, pe lângă rezultatele economice amintite, a ajuns un jucător important și în viața comunității. Puteți să explicați cum este privit acest aspect de la nivelul managementului societății?
– Consider că avem un impact profund pozitiv în societate. Organizația COMES promovează și susține cauze sociale și asociații caritabile, dar, mai presus de toate acestea, punem mare preț pe valorile creștine. Prin tot ceea ce facem, scopul nostru este să inspirăm oamenii să integreze valorile creștine în afacerea lor, pentru bunăstarea comunității.
Doresc să convingem oamenii de afaceri să fie ei înșiși inițiatorii schimbărilor pe care vor să le vadă în lume și să pună la loc de cinste în lista lor de priorități progresul comunității. Susținem financiar Clubul Sportiv Municipal Ceahlăul Piatra Neamț, sunt mândru de evoluția echipei noastre de fotbal. Susținem cauza Mifne România – Asociaţia Punct De Cotitură În Autism Timpuriu, în beneficiul copiilor cu autism.
Promovăm, de asemenea, dezvoltarea personală și profesională a tuturor membrilor organizației COMES, prin acces la programe de leadership, training și teambuilding.
A consemnat V. BĂLĂNESCU