Când intri în restaurantul “La Cuptor”, de pe strada Cuza Vodă din Târgu-Neamț, ești întâmpinat cu un zâmbet și muzică de calitate, iar mirosul de mâncare bună și atmosfera de relaxare te fac să lași grijile în urmă. Mulți dintre cei care trec pragul restaurantului, de oriunde ar fi din întreaga țară sau de peste hotare, revin cu plăcere aici, atât pentru pizza foarte bună coaptă în cuptor pe lemne și alte bunătăți, cât și pentru ospitalitatea și bucuria cu care sunt primiți de fiecare dată. Ba mai mult, duc vorba mai departe despre cât de bune și unice sunt preparatele, cât de ospitaliere sunt gazdele. Și așa se face că aici, mai mereu, toate mesele sunt ocupate.
Începutul: o mică pizzerie cu autoservire
În urmă cu aproape 10 ani, Monica și Dan Badea deschideau o mica pizzerie, într-o asociere, tot în Târgu-Neamț, într-o altă locație, mai mică. Începutul nu a fost ușor, neavând experiență în acest domeniu, Monica a hotărât să meargă în bucătăria unui restaurant din Iași, unde bucătar era un prieten, a învățat să facă pizza, a observat toate detaliile, cum este organizată, cum este personalul distribuit, cum se gătește și cum se face mise en place-ul. Asociații lor s-au retras din afacere, după aproape doi ani, iar familia Badea a rămas singură pe baricade, să-și continue visul de a fi gazde apreciate de cei care le trec pragul. Primii lor angajați au fost șase tineri, fără experiență, dar care au învățat totul de la zero.
“În 2020 ne-am mutat în căsuța de aici, după cinci ani în care ne-am dorit tot timpul să avem locația noastră. Și am găsit-o, ne place!”, spune simplu, dar cu un licăr de emoție în ochi, Monica Badea.
Spațiul l-au găsit cu ajutorul unei cliente care le este vecină acum: “Știu eu o căsuță care v-ar plăcea”, ne-a zis și ne-a dat numărul de telefon al fostei proprietare. ”Am păstrat din ea numai trei pereți și fațada pe care nu am vrut să o schimbăm pentru că se integra perfect în stilul arhitectural al zonei și era ceea ce noi ne doream. Ne-a plăcut ideea de căsuță, cu izul acesta de intimitate, un spațiu cald în care să te simți acasă. Pizzeriile italiene așa sunt făcute în căsuțe mici”, își amintește Monica.
Sunt printre puținii care pot spune că pandemia din 2020-2021 le-a prins bine. “Pandemia pe noi ne-a așezat. Nu am avut foarte mulți oameni de la început și atunci fiind un număr mai mic de clienți, am avut timp să diversificăm, să vedem ce îi place sau nu clientului, ce am putea să punem în meniu, ce am putea să scoatem, ce nu merge! Am avut timp”, spune Monica.
Dan Badea își amintește cum își făceau calculele, investiseră destul de mult și exista temerea că pandemia ar putea să țină mult prea mult. Mutarea a însemnat pentru ei un efort financiar major. Prioritatea, atunci când trăgeau linie și adunau, erau salariile angajaților, de care s-au atașat în timp și care au fost alături de ei. Deschiderea noii locații a fost o mare provocare.
În 2020 au deschis restaurantul nou cu 10 angajați, patru mese afară, pe terasă și câteva mese în interior, pentru că nu aveau voie să funcționeze cu mai multe atunci. Treptat, au crescut capacitatea, au mărit terasa și au ajuns la un număr de 20 de angajați. Acum au un restaurant cu o capacitate de 70 de locuri în interior și alte 70 de locuri pe terasă. Își doresc să facă un loc de joacă pentru copii, la etaj, dar asta rămâne în planurile lor de viitor.
Deși soții Badea nu aveau o experiență în domeniul HoReCa atunci când au început, Monica era întotdeauna apreciată de către familie și prieteni pentru mâncarea foarte bună și pentru modul în care știa să facă din orice eveniment de familie ceva unic în care să te simți foarte bine, să te simți acasă, dar să ai și acea senzație de exotic, greu de descris în cuvinte. Monica este psiholog, iar Dan este inginer și au avut uimirea să constate că, deși studiile lor nu aveau nicio legătură cu afacerea pe care o începuseră, cunoștințele din facultate și experiența de viață i-au ajutat destul de mult.
Psihologul din ea a ajutat-o foarte mult să se apropie de oameni, să-și țină aproape angajații, fără nicio pregătire în domeniu, dar cu dorința de a învăța și de a face, s-au molipsit de pasiunea Monicăi în bucătărie și s-au integrat.
“Noi suntem niște oameni norocoși, avem foarte mulți prieteni! Care ne-au ajutat, financiar, dar și cu o vorbă, un sfat. Iar prezența lor atunci când aveam mai mare nevoie a fost foarte importantă pentru noi! Familia ne-a fost mereu aproape și fără susținerea lor nu am fi ajuns acolo unde suntem astăzi! Le mulțumim tuturor, începând de la familie, prieteni până la angajați și le apreciem susținerea”, spune Monica Badea.
Rețete originale gătite cu pasiune
Și-au dorit întotdeauna ca restaurantul lor și meniul să fie ceva deosebit, să ofere relaxarea și desfătarea culinară pe care ei înșiși o căutau. Așa au ajuns de la a servi pizza, burgeri și salate într-un spațiu restrâns, cu bucătărie deschisă, cu autoservire, în recipiente de carton, la restaurantul de acum, în care lucrurile merg spre ceea ce și-au dorit: meniul este mult diversificat, totul se gătește cu ingrediente proaspete, abia cumpărate din piață, rețetele sunt originale, culese atât din familie, cât și de la prieteni bucătari din Italia. Fiecare client simte că este în centrul atenției din momentul în care intră până la plecare.
Acum în meniul “La Cuptor” găsești de la croissant cu unt, prosciutto și mozzarella, bruschete cu roșii și busuioc, “Gustul copilăriei” (lapte sau ceai, unt, dulceață sau miere), ciorbe de la cea de văcuță la cea de afumătură sau pește, pui cu smântână, fructe de mare, păstrăv la tigaie și, bineînțeles, până la pizza casei cu tot felul de ingrediente. Toate acestea sunt făcute într-un stil propriu, unic, au un gust pe care doar aici îl găsești.
“Sincer, eu nici nu știu ce au în meniu ceilalți din oraș. Nu știu dacă este bine. Dar, noi ne-am axat pe rețete originale, o parte le-am cules din familie și altele din vacanțe. Părinții mei gătesc amândoi, mama face niște ciorbe extraordinare și își pune amprenta pe orice eveniment de familie, cred că de la ea am moștenit și eu asta! Iar de la soacra mea am învățat să ornez, eu nu am mâncat niciodată ceva gătit de ea, cât trăia, acasă, într-o zi obișnuită, o mâncare neornată sau neașezată frumos în farfurie. Tot timpul când ne aducea mâncarea făcea să arate altfel mise en place-ul”, spune, cu admirație și dragoste în glas, Monica Badea.
“Nouă ne place să facem piața, noi mergem și cumpărăm tot ceea ce ne trebuie pentru restaurant, dimineața, la prima oră. Din păcate, oricât ne-am dori nu găsim tot ceea ce avem nevoie la producătorii locali, în piață. Și atunci suntem nevoiți să mergem și la supermarket. Atunci când ai ingrediente proaspte te poți juca în bucătărie. Îți vin ideile! Petrecem multe concedii în străinătate și de acolo îmi vine o parte din inspirația în bucătărie. Avem un prieten în Italia care este și finul nostru, de la care am învățat foarte multe. Și el s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă partea aceasta de paste gătite ca în Italia. De obicei un lucru nou îl gătim atunci când venim dintr-o vacanță, când gustăm ceva nou și ne-a impresionat”, spune Monica.
Iar soțul ei, Dan, o completează: “Tot ceea ce avem acum în meniu, noi le-am gustat, ne-am convins că sunt ok și am așteptat opinia prietenilor până să le băgăm în meniul restaurantului”.
Unii clienți își lasă întregul eveniment pe mâna Monicăi Badea. O lasă pe ea să aleagă întregul meniu, de la aperitive, la felul principal și desert, tot ea le gătește și de cele mai multe ori lucrurile ies foarte bine.
Încrederea a venit întotdeauna dinspre clienți. Încă de la început turiștii, clienții le-au apreciat meniul, pizza în mod special și asta i-a făcut să meargă mai departe, asta le-a încărcat bateriile.
Monica Badea a petrecut o bună bucată de timp, aproape un an întreg, în bucătărie, nu numai la gătit, ci și la spălat vase. Vroia să vadă cum vin farfuriile de la clienți, cine a mâncat și cine nu, ce au lăsat în farfurie, ce le-a plăcut și ce nu. Acesta era primul feed-back, cum vin farfuriile la spălat. Când vedea că o farfurie se întoarce la bucătărie cu mai mult decât credea ea că ar fi trebuit, se ducea și discuta cu clientul, ce nu a fost bine, ce nu i-a plăcut.
Echipa de la “La Cuptor” sunt mai mult decât prieteni, sunt ca o mare familie. Au legat prietenii strânse, sunt împreună și în timpul liber. Bucuria cea mai mare este atunci când angajații vin și în timpul liber la restaurant. Asta înseamnă că ei înșiși apreciază produsele pe care le gătesc și că le este drag să vină acolo.
”La Cuptor” a gătit pentru multe personalități
Monica crede că nu ar mai putea avea curajul de la început. Dedicarea a rămas aceeași, pasiunea la fel, dar nebunia de a începe ceva de la zero, de a te avânta în necunoscut nu crede că o mai poate avea acum: “Locația aceasta poartă doar amprenta mea și a soțului, toate ideile ne-au aparținut, dar cea care ne-a ajutat să-i dăm viață a fost designerul Oana Păsălău. Acest tablou din bucățele de lemn l-am făcut împreună cu un prieten care are un atelier și cu resturile de lemn de acolo, l-am realizat. De pictat l-am pictat toți din familie, ajutați de o bună prietenă, pictorița Mihaela Gheorghiță Pravicencu și ne-a luat mai bine de o săptămână. Este de mare efect, toată lumea ne întreabă de el. Pe peretele de acolo avem câteva tablouri pictate de cliente de-ale noastre, care sunt eleve. Pe un alt perete avem un tablou cu licheni, realizat de prietena noastră dragă, florista Amelia. Tot ea a dat viață terasei noastre, prin multitudinea de plante ornamentale, care a reușit să facă din terasă un spațiu relaxant și vibrant. Iar terasa de lemn de afară este realizată de bunul nostru prieten, Constantin Ciubotaru (Ciobi)”.
Obișnuiesc să organizeze periodic evenimente, miniconcerte, zile aniversare, botezuri, au avut chiar și o nuntă mică.
De-a lungul timpului le-au trecut pragul mai mulți bucătari, influenceri, actori, vedete de tot felul. Încântați de gustul bucatelor și de ospitalitatea gazdelor revin de fiecare dată cu plăcere. Iar Monica este cea mai încântată de recenziile pe care le primește de la bucătari renumiți, dar și de cele ale oamenilor mai puțin cunoscuți.
“O familie venită din America, ea era româncă, el nu mai știu de ce naționalitate, luau masa pe terasă, soțul meu era la o cafea. Fiecare și-a luat un alt fel de ciorbă și alt felul doi și când au început să mănânce se auzea: «Wow, gustă de aici! Nu, gustă tu de aici! Ce bună e ciorba mea, are gust de ciorbă adevărată!» A venit soțul la mine și mi-a spus: «Mona, tu știi cum sunt oamenii aceia pe terasă? Super încântați». Și a venit doamna la bar și mi-a spus: «Mulțumim! Am mâncat o mâncare românească extraordinară». Și ne-au scris o recenzie care pur și simplu ne-a uns pe suflet!”, rememorează Monica Badea.
”Dumnezeu a coborât în Târgu-Neamț și a creat acest restaurant pentru că toate preparatele sunt sublime. Nu ratați ciorba (ciorbă-vită, pui sau chifteluțe) cu multe legume și multă carne. Gust incredibil! O porție poate fi servită cu ușurință de două persoane! Așa că faceți loc pentru Family Grill care este un superb sampler românesc, de neratat! Top Evenimentul terminând cu stil cu Papanași (o gogoașă specială cu sos, dintr-o rețetă divină!) sau Colțunași (găluște cu brânză de fermă, sos de vanilie, din această planetă)”.
Pentru a se menține în preferințele clienților, soții Badea fac schimbări, mai mici sau mai mari, periodic, în mod constant. Începând de la interior, mobilier, la rețete noi în meniu. Până la urmă schimbarea este motorul evoluției. În urmă cu câțiva ani, Dan Badea își amintește că adăugau atât de des produse noi în meniu, încât nu reușeau să-l mai trimită la tipografie.
Mici schimbări se fac și pe partea de amenajări interioare. La fiecare 2-3 ani se schimbă mobilierul, uneori nu în totalitate, doar anumite elemente. Decorul rămâne, în principiu axat pe aceeași idee, însă se îmbină cu elemente de noutate, uneori chiar inspirate de clienți sau prieteni.
Această modalitate de a fi traditional, dar mereu conectat la nou, la feed-back-ul primit de la oameni, îi ține mereu în topul preferințelor pe soții Badea și restaurantul “La Cuptor”.
“Pentru că atunci când faci totul cu pasiune, din drag de oameni și pentru oameni, nu se poate să nu-ți iasă!”, cum spune Monica Badea.
Și când clienții spun: “The Best! Cei mai buni! Gustos și frumos! Atmosfera caldă și bunul gust desăvârșit vă va cuceri cu siguranță!…” Ce poți să-ți dorești mai mult de atât? Decât să continui să-i mulțumești și să ții pasul cu schimbarea.
Angela CROITORU