Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 15 martie 2024 legea ce vizează reducerea risipei alimentare și promovarea vânzării cu preț redus a produselor apropiate de data expirării. Astfel, consumatorii vor putea beneficia de prețuri reduse la alimente înainte de expirarea termenului de valabilitate, în timp ce operatorii economici din sectorul agro-alimentar vor fi obligați să doneze alimentele nevândute, asigurând astfel o gestionare mai eficientă a resurselor.
Această lege are ca obiectiv organizarea la nivel național a activității tuturor operatorilor economici din sectorul agro-alimentar, încurajând distribuirea alimentelor către persoanele defavorizate și conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România.
Potrivit noilor reglementări, magazinele alimentare, restaurantele și cantinele sunt obligate să vândă cu preț redus produsele aproape de expirarea termenului de valabilitate și să doneze alimentele nevândute care nu sunt potrivite pentru consumul uman către adăposturile de animale.
Diana Buzoianu, deputată USR și coinițiatoare a proiectului, a subliniat importanța acestor măsuri: „Sunt prevăzute măsuri pentru magazine, restaurante, cantine, autorități, de reducere a risipei alimentare, cel puțin două măsuri implementate înainte să ajungă alimentele la groapa de gunoi, printre care să reducă prețul alimentelor înainte de expirare, să doneze alimentele, să le dea pentru a fi folosite pentru mâncarea animalelor, să fie folosite la compost etc.”
Inițiativa legislativă vine ca răspuns la o realitate îngrijorătoare: în România se pierd anual 2,55 milioane de tone de alimente care ar putea ajunge la cei care au nevoie.
Această lege vine cu unele măsuri concrete menite să simplifice procedurile și să impună reguli clare pentru operatorii economici și autorități. Astfel, se va reduce birocrația, va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară, iar operatorii economici vor fi obligați să aplice cel puțin două măsuri din cele prevăzute de lege înainte de a arunca alimentele la gunoi.
Amenda pentru nerespectarea prevederilor legii poate ajunge până la 20.000 de lei, fiind impuse sancțiuni drastice pentru operatorii economici care nu respectă noile reglementări.
Denisa Popa