Petruța Zamfir s-a decis să facă pasul spre politică, din postura de candidat al PSD la funcția de primar al comunei Crăcăoani. Trecerea din mediul privat spre politică nu o sperie, ba dimpotrivă. Ambițioasă, încrezătoare în forțele proprii, Petruța Zamfir declară că are destulă experiență pentru a-și dori fotoliul de primar.
– Fă-ți o scurtă prezentare, te rog.
M-am născut pe data de 22.06.1983. Am absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în 2006 – învățământ de zi. Până în prezent am ocupat diferite funcții cum ar fi inspector în cadrul sistemului bancar (unde am avut în portofoliu problematica asigurărilor, a relațiilor cu clienții băncii, respectiv creditare PF, director bancă). În prezent sunt director economic la SC FLOZAMPET SRL Târgu-Neamț.
– Cum te împarți să îți faci timp și pentru familie, soț, copii, ținând cont că serviciul îți răpește mult timp?
Într-adevăr, activitatea mea este împărțită între serviciu, familie (soț și doi copii) și o multitudine de alte acțiuni de voluntariat cu scop umanitar în cadrul comunității locale și județene. Să știți că nu e greu atâta timp cât faci totul din plăcere și cu devotament și dăruire. Este o rețetă câștigătoare. Când ajung acasă mă concentrez strict pe problemele familiei, iar cele de serviciu trec pe plan secund, iar când dimineața ies din curtea casei problemele de serviciu devin prioritare. Familia reprezintă oaza de fericire unde îmi încarc bateriile pentru problemele pe care le am de soluționat. Copiii sunt toată averea mea. Încerc împreună cu soțul să petrecem cât mai mult timp împreună cu ei, să-i susținem în tot ceea ce și-au propus. Și suntem mândri de ei. Cred cu adevărat că o persoană care nu are ordine în propria viață și în propria familie nu conferă credibilitate că se va descurca mai bine într-o funcție publică. De altfel, conștientă de faptul că alegătorii tind să-şi orienteze votul către candidaţi ce pot soluţiona favorabil problemele, pentru mine nu exista noțiunea de nu se poate. Printr-o organizare judicioasă a timpului și o prioritizare a problemelor, cu siguranță se pot găsi soluții favorabile. Viața e o luptă!
– De ceva timp ai făcut un pas și în politică. Ce anume te-a motivat să faci acest pas, acela de a candida la funcția de primar al comunei Crăcăoani?
Înainte de toate sunt cetățean al comunei Crăcăoani și locuiesc în această comună. Niciodată nu m-am îndepărtat de problemele comunității. Cu toate că sunt tânără, am o experiență în gestionarea unor proiecte de anvergură. Consider că oamenii acestei comune merită mai mult și știu că am ce să le ofer concetățenilor mei. Din nefericire, în ultimii 4 ani am putut asista cu toții la o stagnare. Este inadmisibil pentru mine să văd că multe comune cotate mai jos decât Crăcăoani cu ceva timp în urmă, să fie acum cu mult în față. Să știți că nu vorbesc din auzite. Comuna Ghindăoani este peste noi la ora actuală, iar vinovații îi puteți identifica ușor. Nu am văzut să existe un plan coerent de dezvoltare, parcă suntem o barcă în derivă. Cred că a sosit momentul să ne apucăm de treabă. Am destulă experiență și nu mi-e frică de muncă.
– Ce îți spun oamenii din Crăcăoani când stai de vorbă cu ei? Ce le spui?
Da, îmi place enorm să discut cu oamenii, să fiu în mijlocul lor, să aflu ce probleme au și să găsim soluții împreună. Un primar adevărat este cel care cunoaște problemele comunității și care face demersuri pentru rezolvarea acestora. Pentru a le cunoaște însă trebuie „să coboare” din fotoliu și să discute cu cetățenii. Astfel ar afla probleme cotidiene care îi afectează pe locuitori și ar putea lua măsuri în consecință având pârghiile la dispoziție în acest sens. Îmi doresc să colaborez cu toți cetățenii comunei Crăcăoani. Doar împreună, doar în echipă și cu sprijinul Bunului Dumnezeu putem avea realizări frumoase!
– Ce îți place să faci în puținul timp liber pe care îl ai la dispoziție? Ce pasiuni ai?
În puținul timp liber pe care îl am, încerc să-mi fac o autoanaliză atentă și obiectivă a calităților și defectelor mele. Nu sunt un om perfect, dar încerc să rămîn un OM BUN. Sunt sociabilă, comunicativă și acord atenție detaliilor. Curiozitatea și dorința de a cunoaște și de a ajuta îmi umple de multe ori timpul liber. Ca și pasiune, nu o să crezi, dar gătitul îmi place enorm! Mă relaxează, iar cei care au gustat prăjiturile mele au avut numai cuvinte laudative.
– Crezi ca moștenești aplecarea spre politică și administrație de la tatăl tău, domnul Petrică Zamfir, fostul primar al comunei Crăcăoani? Ce rol a avut tatăl tău în modelarea ta atât ca om, cât și ca om politic?
Fiecare dintre noi moștenim câte ceva de la părinți. Politica însă nu o consider o moștenire. Din punctul meu de vedere fiecare om are viziunea lui, are ideile lui. Dacă cineva crede că o funcție se poate moșteni se înșeală categoric. Am ales să intru în politică pentru a fi cât mai aproape de cetățenii acestei comune. Am făcut acest pas pentru că eu cred că am expertiza și disponibilitatea pentru o asemenea funcție. Tot ce am întreprins la nivel de comună, a fost realizat din tot sufletul. E o bucurie enormă pentru mine când văd că pot să aduc zâmbetul pe buzele unui copil, a unui bătrân. Zâmbetul și fericirea lor reprezintă cea mai mare realizare pentru mine. În ceea ce îl privește pe tatăl meu, mai exact rolul lui în viața mea, da, pot spune că am avut multe de învățat de la dânsul. Rețin în tot ceea ce fac motto-ul pe care mi l-a transmis încă de la o vârstă fragedă: Indiferent unde te duce viața, să nu uiți de cei șapte ani de acasă! Să nu uiți că există un Dumnezeu și el este singurul care e în măsură să judece pe fiecare. Atâta timp cât îl ai pe Dumnezeu, ai totul!
– Ce calități trebuie să aibă un primar bun?
Un primar bun pentru comunitatea sa trebuie să aibă următoarele calități, abilități, competențe: în primul rând trebuie să fie onest, în sensul că trebuie să promită doar acele lucruri pe care le poate controla, trebuie să fie conştient că în procesul şi mecanismele deciziei sunt implicate foarte multe persoane şi nu va putea face întotdeauna ceea ce doreşte, nu are rost ca în final să-și dezamăgească concetăţenii. Apoi ar trebui să aibă abilităţi de management şi lider, în sensul că trebuie să fie uman şi totodată să conducă, să aibă o viziune de dezvoltare a comunei şi totodată să demonstreze că prin calităţile sale poate să imprime direcţia dorită. Așa cum am arătat mai sus, un primar bun trebuie să aiba eficiente abilităţi de comunicare. O altă calitate ar fi aceea de a avea capacitatea de a lua decizii, uneori dure, dar necesare. Oamenii, în general, cer unui primar să coordoneze echipe energice, eficiente, cu idei, ceea ce mi se pare esențial pentru ca obiectivele unei comunități să fie atinse cu brio. Nu primarul trebuie să fie tot timpul pe teren, ci echipele sale. El trebuie doar să le controleze și coordoneze.
Puterea de analiză și sinteză, constituie o alta calitate a unui primar eficient. Indiferent unde s-ar afla, un primar care dispune de aceste calități, va ști întotdeauna ce se întâmplă cu oamenii lui, ce fac ei concret pentru ca promisiunile lui electorale să prindă contur. Nu trebuie să fie un supraom, doar să fie supramuncitor. Nu în ultimul rând se impune să fie un bun administrator al resurselor umane. Dacă un edil nu se va înconjura de oameni competenți, eficienți, puși pe fapte mari, greu va reuși să ducă până la capăt un proiect. Iar apoi, cel care nu știe să administreze resursele umane, nu va reuși să le administreze nici pe cele materiale sau financiare.
– Dacă ajungi primarul comunei Crăcaoani, care sunt primele măsuri pe care le vei lua?
Am fost crescută într-un spirit de acțiune practică, deci, consider că în administrația publică locală trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume și să „punem degetul pe rană”, să identificăm exact problema pe care o avem, să găsim soluțiile și să știm că trebuie să adoptăm măsuri rapide și cu fermitate. În primul rând, vreau să îmbunătățim structura edilitară, să asfaltăm toate ulitele din comună, să terminăm de realizat trotuarele, să rezolvăm problema majoră a lipsei apei din gospodăriile cetățenilor. Vreau să proiectăm bine încă de la început, să măsurăm de două-trei ori înainte, să facem treaba ca la carte ca să nu mai trebuiască să revenim cel putin 20 de ani la aceste investiții. Apoi, o problemă majoră este atragerea de fonduri nerambursabile cu ajutorul cărora vom putea reabilita toate școlile din comună și, de asemenea, vom putea deschide centre de asistență medicală cu personal calificat în fiecare din satele comunei. Repunerea în funcțiune a centrului after-school ar putea rezolva problemele multor familii din comunitatea locală. Îmi doresc și crearea unor centre pentru copiii defavorizați și mai ales pentru cei cu dizabilități și probleme speciale. O prioritate a mea va fi și susținerea cultelor religioase. Prin suportul pe care îl voi acorda întreprinderilor mici și mijlocii din comună vom putea crește numărul locurilor de muncă. Vreau să văd locuitorii acestei comune că sunt mai fericiți. Este foarte limpede că nu mai poți porni la drum cu promisiuni, ci cu energie și bună credință, aspecte care trebuie să fie baza pentru ceea ce faci mai departe. Îmi doresc o campanie fundamentată pe o nouă atitudine în administrația publică locală. Invit toți oamenii de bună credință, indiferent de simpatiile politice pe care le au, să se alăture acestui proiect lansat de către mine.
– Suntem în luna martie, luna Femeii. Ce mesaje, ce gânduri ai vrea sa transmiți femeilor, nu numai din Crăcăoani?
Vă mulțumesc pentru această posibilitate pe care mi-o oferiți. Doamnelor şi domnişoarelor, vă doresc să ştiţi să vă bucuraţi de evenimentele simple, dar frumoase ale vieţii. Primăvara anului 2024 să vă aducă un mărţişor de sănatate, un ghiocel de noroc, o adiere caldă de fericire, un nor de iubire şi un soare strălucitor asemeni sufletelor și inimilor dumneavoastra. Speranţe și pace în suflet, gingășie și dragoste, putere și multe realizări. La mulți ani! Iar mamei mele, îi sunt recunoscătoare pentru faptul că m-a iubit necondiţionat şi că a avut grijă de mine toată viaţa, îi sunt recunoscătoare pentru că îi pasă de viaţa mea, pentru că are mereu o vorbă bună pentru mine. Îi urez o primăvară plină de sănătate și voie bună şi sper ca dragostea mea să îi umple viaţa la fel cum dragostea pe care mi-a purtat-o a umplut-o pe a mea. La mulţi ani, mama!
C.T.S.