Ordinea de zi a ședinței de astăzi, 18 martie, a Consiliului Județean Neamț a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre mult așteptată de toți primarii din județ. Este vorba despre „repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 36.829 mii de lei din sumele alocate din cotele defalcate din impozitul pe venit, reprezentând Fondul la dispoziția Consiliului Județean Neamț (6%), pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită finanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ- teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit repartizat potrivit articolul 6, aliniat (1), litera b) și d), și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru anul 2024”.
În fiecare an au existat controverse cu privire la împărțirea acestor bani. Ilustrativ rămâne desantul organizat de primarul comunei Timișești, însoțit de consilieri locali, care l-a “asediat” pe Ionel Arsene în propriul birou, în 2022.
Proiectul de hotărâre arată, cumva, ca o hartă a administrației publice locale făcută în funcție de apartenența politică a primarilor.
Fără discuție, PSD și-a tras partea leului – a împărțit bani frumoşi către comunele conduse de primarii săi, a alocat sume importante către primarii care s-au orientat între timp către PSD sau despre care se știe că ar putea să ajungă la PSD.
Municipiile Piatra-Neamț și Roman (ambele cu primari PNL) primesc, împreună, aceeași bani precum comuna Oniceni (600.000 lei), dar mai puțin cu 100.000 de lei decât Agapia, Borca, Grumăzești, Petricani, Piatra Șoimului, Pipirig, Urecheni, Valea Ursului, Vânători Neamț.
Orașele conduse de primari PSD, Târgu-Neamț și Bicaz, primesc câte 1.000 de mii de lei, ca și Roznovul unde primarul și-a anunțat, de curând, dorința de a candida din partea social-democraților.
Majoritatea primăriilor de sub semnul PNL a primit sume între 50.000 și 100.000 de lei, fiecare, excepție făcând Farcașa cu 500.000 de lei, Grințieș cu 400.000 de lei. În cazul ultimelor două comune, probabil, cei din PSD au analizat mai atent proiectele propuse pentru finanțare, în condițiile în care cel puțin primarul din Farcașa este un primar apărut în timpul lui Mugur Cozmanciuc. Iese în evidență și suma alocată comunei Săbăoani ( 700 mii lei), unde, probabil, se speră ca primarul să se hotărască, cât de curând, în legătură cu trecerea sa la PSD.
O analiză mai amplă pe repartizarea acestor sume precum și reacții ale partidelor și primarilor, cu alt prilej.
(V.B.)