Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” din Pângărați a avut mereu rezultate deosebite ale elevilor și profesorilor la olimpiadele și competițiile școlare și extrașcolare. În luna martie a acestui an școlar, la etapa județeană a olimpiadei de istorie, Tatiana Băjenaru, elevă în clasa a VIII-a, a obținut 90 de puncte, 50 la primul subiect și 40 de puncte la cel de-al doilea, fiind astfel cel mai bun punctaj din județul Neamț, înainte de contestații.
Tatiana – istoria o pasiune și o viitoare carieră
Tatiana este o fată cu un chip angelic, cu o privire pătrunzătoare, încrezătoare în forțele proprii, uneori timidă, așa cum îi șade bine unui adolescent al zilelor noastre. A împlinit 14 ani, are deja carte de identitate și se pregătește pentru examenul de Evaluare națională pentru admiterea la liceu. A descoperit că istoria este o pasiune în urmă cu un an și ceva, în clasa a VII-a, când însă nu putea să participe la această olimpiadă pentru că regulamentul permite acest lucru doar începând cu ultimul an de gimnaziu. La liceu vrea să se orienteze la un profil unde va avea ocazia să studieze istoria la nivel intensiv, undeva pe filieră umană.
“M-am pregătit mult, pentru că îmi place foarte mult, practic am învățat zi de zi, iar în zilele în care aveam istoria repetam și din urmă, ca să-mi consolidez informațiile. Bineînțeles că pentru olimpiadă m-am pregătit mai intens, mi-am dorit să obțin un rezultat bun și am reluat materia, practic de la cap la coadă, ca să fiu sigură că o stăpânesc. Subiectele au fost ok, nu mi s-au părut dificile, dar, totuși, m-am încurcat la ceva, probabil și din cauza emoțiilor, fiind prima participare”, spune Tatiana.
Teza predată de Tatiana Băjenaru la etapa județeană a olimpiadei de istorie avea mai mult de 9 pagini, cu multe detalii pe fiecare subiect în parte. După contestații pe locul I s-a clasat o elevă de la Școala nr. 2 Piatra-Neamț, cu 95 de puncte, iar imediat după aceea, cu 90 de puncte, Tatiana Băjenaru. Cum la nivel național au fost județe în care punctajul maxim obținut a fost sub cel al Tatianei, există șanse ca, la redistribuire, să fie inclusă în lotul național pentru olimpiada de istorie.
Limba și literatura română, engleza și matematica sunt alte discipline la care Tatiana excelează și care o pasionează. Așa încât la liceu își dorește să meargă la științe sociale la Colegiul Național ”Petru Rareș”. Este foarte pasionată de lectură și ori de câte ori are timp se dedică acestei pasiuni, devorând rând pe rând marii clasici ai literaturii române și universale, romane fantastice, de dragoste, dar și thriller-uri care-i furnizează adrenalina de care are nevoie.
“Dacă ar fi să dau un sfat, acela ar fi, mai ales celor din an terminal, din clasa a VIII-a, să lase nevoia asta de a fi interesant, de a fi popular și să învețe. Pentru că, mai târziu, oricum o să-și dea seama că au pierdut timpul, în loc să se pregătească și o să le pară rău. Dacă vor fi serioși și vor învăța zi de zi, vor fi mândri de ei înșiși. Sunt lucruri în viață care contează mai mult decât niște lucruri trecătoare, cum ar fi nevoia de a fi popular, de a fi în centrul atenției. Asta este important: să-ți demonstrezi ție însuți că poți!”, spune Tatiana zâmbind.
În viitor se gândește să devină avocat sau polițist în criminalistică.
“E o onoare pentru mine ca profesor!”
Profesorul care a pregătit-o pe Tatiana pentru olimpiada de istorie, Tiberiu Chibea, pare atât de tânăr încât, pe holurile școlii, l-ai putea confunda cu ușurință cu un licean. Are un aer visător, iar ochii îi strălucesc cu mândrie atunci când vorbește despre rezultatele elevilor săi.
“În primul rând aș spune că e o onoare pentru mine ca profesor, să am o elevă cum e Tatiana. E o raritate în peisajul nostru educațional, în primul rând tocmai prin apetitul ei pentru lectură. Și îmi amintesc, acum vreo lună, o lună și jumătate, în urmă, la ora de istorie, am întrebat-o dacă a citit romanul Acolo unde cântă racii, fiind o noutate editorială, eram dornic să i-o ofer. Dar mi-a răspuns că a citit și cartea, a văzut și filmul. Și am rămas plăcut surprins, mai ales că este o carte destul de greu de găsit. Tatiana este un copil cu mult bun simț, modest, un copil ușor introvertit. Dar, îmi aduc aminte de ce citisem în Jurnalul lui Arșavir Acterian, care spune că persoanele timide sunt persoanele care gândesc cel mai mult. Și aici e o caracteristică a ei, este și o fire rațională, o fire critică, analitică. Și este foarte bine pentru ea. Mă bucur că Tatiana vrea totuși să meargă la filieră umană. Pentru mine este un copil extraordinar și mă bucur că încă mai am șansa să-i predau până în vară”, o caracterizează prof. Tiberiu Chibea.
Profesorul Tiberiu Chibea a avut mai mulți elevi cu rezultate deosebite, de-a lungul timpului, atât la Școala Pângărați, cât și la Mărgineni, unde mai predă. Acum a aflat cu bucurie că o fostă elevă de la aceeași școală din Pângărați, care a terminat Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț între timp, a fost admisă la Institutul Național de Magistratură și va deveni judecător sau procuror.
Competițiile sportive un izvor de sănătate, performanțe și premii!
În echipa unită și bine închegată a colectivului profesoral de la Școala Pângărați, profesorul de educație fizică, Alexandru Cezar Bancu este o figură aparte, prin implicarea trup și suflet pe care atât colegii, cât și elevii școlii o simt din partea lui în tot ceea ce face. Rezultatele obținute la diferite competiții și concursuri sportive sunt cele care cuantifică profesionalismul și spiritul de echipă pe care acest profesor îl imprimă elevilor săi. Recent, la etapa județeană, echipa de handbal a obținut premiul III la concursul dedicat școlilor din rural și urban, ceea ce înseamnă că cei 12 elevi vor putea să se bucure de bursă de merit anul viitor. Echipa de fotbal a școlii, cu același profesor antrenor, s-a clasat pe locul II la etapa județeană de la Săbăoani.
“Elevul David Petru Damian din clasa a VI-a, la șah, cred că este pentru prima oară pentru comuna Pângărați când un copil de la noi de la școală a urcat pe podium la o etapă județeană, la egalitate cu locul I. Are șanse să meargă la națională”, spune cu mândrie prof. Alexandru Bancu.
El a fost cel care i-a descoperit talentul pentru șah încă din clasele primare, iar acum David va avea ocazia să joace chiar cu maeștrii emeriți, cu tineri foarte talentați la șah, în competițiile viitoare la care va participa. David a strâns în ultimii ani o mulțime de trofee și de premii obținute la diferite etape ale unor competiții de profil pentru Clubul de șah ”Bicazul” unde se pregătește.
Urmează alte competiții de baschet fete, fotbal și alte sporturi, sezonul competițional abia a început. Anul trecut școala, prin elevii antrenați de profesorul Bancu, a obținut foarte multe rezultate bune la mai toate etapele.
“Avem copii buni cu părinți care îi susțin, sunt implicați total când este vorba despre copiii lor. Anul trecut au fost și competițiile organizate de pompieri destinate elevilor, Cu viața mea apăr viața! și Prietenii Pompierilor, la care școala noastră a participat și a obținut rezultate foarte bune și multe premii în ultimii 10 ani. Cu excepția anului trecut când nu am putut participa la etapa județeană pentru că se suprapunea în aceeași zi cu banchetul”, spune profesorul Alexandru Bancu.
Pentru orele de educație fizică și pentru pregătirea la diferite competiții sportive cam toate școlile din comună, cu excepția celei coordonatoare, au nevoie de o sală de sport adaptată cerințelor actuale și de dotări specifice. Echipament și mingi pentru anumite sporturi au fost achiziționate prin implicarea conducerii școlii, dar mai sunt multe alte lucruri de acoperit pe partea de dotări, cum ar fi un teren de handbal standard. Elevii au acces la terenul de fotbal al comunei, dar acolo nu se pot practica toate celelalte sporturi de echipă pe care copiii le îndrăgesc și la care sunt chiar buni. Neavând sală de sport la dimensiuni standard normale, la competițiile la care participă elevii pornesc din start cu un neajuns: necesitatea de a se acomoda și a se adapta la dimensiunile sălii de joc. Copiii din școală sunt atât de încântați de profesorul lor încât rareori se mai întâmplă să vină cu o scutire la orele de sport, pe care de obicei abia le așteaptă. Ba mai mult și pentru copiii cu probleme de sănătate vin părinții și încearcă să obțină acordul profesorului pentru a participa la oră, chiar dacă sunt scutiți.
“Mi-aș dori ca acești copii minunați să rămână neschimbați! Să nu fie niciodată tentați să ajungă consumatori de substanțe interzise, de alcool! Să încerce să înțeleagă că școala îi poate promova, îi va propulsa într-un mediu superior, școala are grijă de ei să fie în siguranță și face totul pentru binele lor”, conchide prof. Alexandru Bancu.
Angela CROITORU
END