Fenomenul Oradea a descins la Piatra-Neamț, la sfârșitul săptămânii trecute, în regim personalizat la cel mai înalt nivel de profesionalism, responsabilitate și succes invidiat la scară națională. La invitația senatorului Eugen Țapu Nazare (PNL), musafir a fost însuși dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, consacrat colaborator pe linie de Sănătate… sănătoasă al lui Ilie Bolojan, căruia i-a fost cândva și viceprimar.
Subliniam vara trecută în „Revoluția în Sănătate merge înainte. La Bihor, desigur!” (vezi aici ), unul dintre nenumăratele articole scrise după 2011 despre Fenomenul Oradea, că Gheorghe Carp a condus timp de 19 ani (!), pe rând, spitalele Municipal şi Judeţean din Oradea, care țineau de primărie. Bijuterii le-a făcut, lucrând în același cadru legislativ, plus accesul la finanțările domestice și europene deschise degeaba atât spitalului din Piatra-Neamț, cât și „patronatului” de la consiliul județean. În 2020 a renunţat la şefia județeanului pentru a fi senator PNL de Bihor. De la 1 aprilie 2022 a devenit manager al mega-Spitalului Judeţean, la o lună după ce acesta a „înghiţit” Municipalul.
Este cel mai mare și cel mai performant din țară, inclusiv din punct de vedere financiar, fiindcă acolo se înregistrează excedente care se întorc în dezvoltarea activității. Demult, pe la 2005, explica dr. Carp, nu era nicio diferență între spitalele mari din Oradea și cel din Piatra-Neamț. Primul preluat sub management avea un deficit financiar uriaș, numai că l-a lichidat repede, în câteva luni. Per ansamblu, șansa a venit din legea descentralizării activității. Mai presus de toate, le-a păsat de oameni.
În prezent, o confirmă și Ministerul Sănătății, complexul spitalicesc are 4.500 angajați, 450 medici de înaltă calificare, 1.200 medici rezidenți, 1.400 asistenți medicali. Activitatea se desfășoară în 7 locații, 63 secții și compartimente, cuprinzând peste 48 de specializări, 12 laboratoare și 1946 paturi. Cine vrea să se minuneze de specialitățile medicale acoperite, de aparatura medicală de înaltă performanță (inclusiv unicul Angio – CT din România, unul dintre puținele din Europa – n.a.), le poate citi aici , dar să nu i se facă rău. În completare ar veni tot ce ați citit de-a lungul anilor despre unicul heliport pe spital, laboratorul complet automatizat sau drone, despre podul aerian direct cu China și cele 6 linii de apărare ale Bihorului din timpul pandemiei sau proiectul de consorțiu spitalicesc.
Vizita doctorului Carp la SJU Piatra-Neamț a fost una mai degrabă discretă. A detalia ce șoc a avut, ce ruină a descoperit, vineri dimineață, nu rezolvă nimic în acest moment.
Din păcate, gazdele nu l-au condus să vadă și nenorocirea de la Oncologie, unde doar eroismul echipei profesioniste conduse de dr. Simona Iorgu face diferența între viață și moarte prematur determinată politic și administrativ. (Veți vedea la final o conexiune sensibilă cu Oncologia.)
Concluziile oficiale ale vizitei, până la această oră, sunt adunate din mai multe surse, le găsește fiecare după gust și pasiune, după interes. O încărcătura aparte, însă, înainte de conferința de presă de la sediul PNL de pe Republicii, se regăsește în vizita și emisiunea de colecție cu Valentin Bălănescu, la Mesagerul de Neamț. Anul trecut, în octombrie, la ceas aniversar pentru săptămânalul nostru, unicul Ilie Bolojan saluta cu repetiție promotorii locali ai Fenomenului Oradea. Și vorbea despre dr. Carp. (Emisiunea este încă aici ).Din secțiunea cu conferința de presă, cu accente politice electorale ca privilegiu al gazdelor, am selectat mărturiile și îndrumările doctorului Carp.
Ideea cu asocierea între CJ Neamț (care are spitalul județean în portofoliul de griji și responsabilități) și CL Piatra-Neamț pentru salvarea Sănătății județului, cinstit vorbind, izvorăște de fapt de la domnia-sa. Factorii politici locali mergeau pe ideea/proiectul unui spital municipal. Dr. Carp i-a descurajat tranșant și le-a indicat soluția deja cunoscută. Oricum, chiar dacă această asociere va funcționa, mai devreme de 5-6 ani nu se vor vedea efectele benefice. Alți ani, cu accent pe cei pierduți pentru Sănătate sub regimul fugarului Ionel Arsene, incluzând aici delirul cu gigantul spital finanțat din PNRR, nu se mai întorc în veci.
Marea diferență e marcată de decizia dr. Carp de a reveni, de a ne ajuta, de a ne îndruma. Aflați că decizia sa nu ține exclusiv de un proiect politic-electoral de sezon.
Încă din 2016, pe vremea când Liviu Timuș era director la Teatrul Tineretului, în rol de gazdă bună și deschisă spre Oradea, s-a încercat construirea la TT a unei conferințe de impact național, dedicate Revoluției deștepte în Sănătate. Invitați erau dr. Gheorghe Crap și colaboratorul său apropiat dr. Ovidiu Burtă, o figură de marcă a Oradiei medicale.
Altă tentativă s-a născut după ce Ionel Arsene a inventat un Consiliului consultativ pentru sistemul public sanitar, în ianuarie 2017. N-a mers, iar răposatul dr. Iosif Koseghi, orădean la origine, n-are cum povesti.
Ultima încercare de contact și colaborare privilegiată s-a consemnat cam pe vremea asta a anului, dar în 2021, în vremuri pandemice devastatoare. Managerului Alex Flimon și directorului medical de atunci și actuală manager, dr. Cristina-Daniela Atănăsoaie-Iacob, la rugămintea înțeleaptă a celei din urmă, li se aranjase prin intervenții private o vizită de documentare medicală la Oradea, girată de senatorul Carp. La pachet, ca să nu intre Arsene în fibrilații, era prevazut un popas la Bistrița de Bistrița Năsăud, pe teritoriul comandantului de județ Radu Moldovan, un unicat de lider rafinat și înțelept al PSD la nivel național. Acolo, la Bistrița, se dau lecții din și prin spitalul județean de top condus de remarcabilul Gabriel Lazany. De ce n-a funcționat operațiunea pusă pe altarul Binelui pentru nemțeni, în 2021 și fără spectacol politic, n-o să recunoască nici Arsene, nici figurile lăsate de el pe capul nostru.
Dimineața zilei de sâmbătă avea să aducă încă o o contribuție decisivă, echivalentă cu o pălitură de osândă în contul celor care nu pricep cum trebuie să meargă sistemul de Sănătate în beneficiul omului, de această dată pornind din zona privată. Ce înseamnă Centrul Oncologic Medisprof Piatra-Neamț, ramură unicat în țară a ctitoriei de la Cluj, am explicat când trebuia. (Amănunte edificatoare găsiți aici , aici și aici ).
Vizita și întîlnirea cu dr. Adrian Udrea, directorul medical al Medisprof, rămân o mărturie a dedicației și eforturilor peste măsură pentru Bine în Sănătate. Nu s-a filmat nimic, dar cei prezenți au fost martorii unor conversații profesionale și profesioniste între cei doi cum nu s-au mai consemnat pe aici. În ideea de conexiuni tot cu Oradea, cineva lucrează deja la construcția unei cooperări de maxim inters și impact, anume „capturarea” de fizicieni medicali care să știe cum să folosească apartura de top mondial. Din disputa academică între institutele politehnice și universitățile cu accent pe profesori, a ieșit în față Universitatea din Oradea. Acolo, Facultatea de Medicină e singura din România care pregătește fizicieni medicali calificați pentru acea nișă specială Îi vom avea la Piatra-Neamț.
Viorel COSMA
(Imagine și montaj Bogdan Călian)