Fosta întreprindere Azochim, care a rămas în amintirea multor nemțeni ca un loc de muncă care oferea oportunități importante pentru angajați, este în acest moment mai mult o amintire. Asta nu înseamnă că nu suscită încă interes.
Pe data de 19 martie a fost organizată o licitație pentru vânzarea activului Ga Pro Co Chemicals din Săvinești-Neamț (denumirea sub care a funcționat combinatul), la un preț de pornire de 70 de milioane. Un anunț al lichidatorului, o firmă importantă din branșă, vorbește despre o altă licitație pentru 26 aprilie, semn că încă mai este căutat un investitor. Combinatul a făcut parte din grupul de firme deținut de omul de afaceri Ioan Niculae și este scos la licitație de mai mulți ani.
Activul este unul foarte interesant, atât prin prisma terenului de 720.000 mp , dar și a utilajelor dintre unele, cel puțin teoretic, ar putea fi funcționale. Ca să nu mai vorbim despre cantitățile uriașe de fier vechi care ar trebui să mai existe în fostul combinat. Într-o publicație de specialitate, Economedia, Florin Dragomir, reprezentatul Sierra Quadrant, firma care se ocupă de lichidare, a declarat că fosta platformă Azochim se află într-o stare favorabilă pentru revigorarea activității industriale, cu sprijin din partea autorităților locale și de mediu pentru crearea de noi locuri de muncă, și că ar putea fi operațional în șase luni.
Totuși, chiar dacă necesarul de îngrășăminte este uriaș în România, există destule impedimente pentru reluarea activității și aici vorbim în primul rând despre prețul la gaz metan, ca să nu mai vorbim despre firma care să-și permită să investească într-o asemenea activitate.
În acest context, este interesant faptul că un om important în mediul de business din Neamț, Ioan Anton Măzărianu, managerul societății COMES SA, situată pe platforma Săvinești, la fel Azochim, are în portofoliu marca Azochim, combinatul de îngrășăminte cu azot. Societatea COMES se află într-un proces clar de extindere a activității, de mărire a capacității de producție, cu rezultate deosebite în ultimii ani și ar avea capacitatea de a începe o investiție în respectiva zonă.
Rămâne de văzut dacă achiziționarea mărcii vine din zona cunoscutului Anton Măzărianu în calitate de colecționar sau face parte dintr-o strategie pe termen lung pentru zona platformei Săvinești.
Într-o emisiune, întrebat direct cu privire la marcă, a evitat un răspuns direct.
V.B.