Pesach este o sărbătoare de primăvară, de renaștere și libertate. În acest an a început înainte de apusul Soarelui, luni, 22 aprilie şi se încheie după ce se înoptează pe 30 aprilie. Este o sărbătoare evreiască foarte importantă, relatată de Biblie, care comemorează eliberarea de către Dumnezeu din sclavia Egiptului Antic şi tranziţia lor spre libertate ca naţiune sub conducerea lui Moise. De altfel, una dintre interpretările cuvântul Pesach (Passover) este „a sări peste”, adică a trece de la sclavie la libertate.
Pentru această sărbătoare, evreii sacrifică un miel, perfect sănătos, între orele 15 şi 17. Este fript în întregime și se consumă cu pâine nedospită și cu verdețuri amare. Sângele mielului simbolizează eliberarea de păcate, iar verdețurile amare – viața petrecută de israeliţi în timpul robiei egiptene. Pentru această sărbătoare, evreii au mijlocul prins cu o centură, încălțăminte în picioare și un toiag în mână. Este o sărbătoare fixă din calendarul religios ebraic, care se desfășoară anual şi începe în a 15-a zi de Nisan, lună ce marca în antichitate începutul anului ecleziastic ebraic. În timpul acestei sărbători nu se consumă pâine și nici produse dospite.
Urările tradiţionale se referă la un „Paşte fericit!”, iar unii oameni îşi doresc un „Paşte dulce!”. Cu trimitere la restricţiile alimentare ale Paştelui, se poate spune „Sărbătoare fericită şi cuşer!” („Chag kasher v’sameach!”).
Mesagerul de Neamţ şi-a făcut şi de această dată datoria, transmiţând aseară „Chag Pesach sameach!” prietenilor oraşului nostru din Israel.
(V. COSMA)