DREPT LA REPLICĂ
Toate datele care au stat la baza proiectului (dimensiunile conductei, traseele, nodurile de cuplare, căminele de vane) au fost puse la dispoziție de Compania Județeană Apa Serv, iar proiectul a fost realizat conform acestor informații.
Afirmația tendențioasă „Proiectul tehnic avizat inițial NU MAI CORESPUNDE cu ceea ce s-a executat în prezent” aduce încă o dată în prim planul opiniei publice și cunoscătorilor acestui domeniu lipsa de profesionalism a conducerii Apa Serv. Orice inginer știe că un proiect în execuție se modifică conform situației din teren, prin dispoziții de șantier. Mai mult, necesitatea, scopul și beneficiile proiectului au rămas aceleași, iar proiectul nu are nicio modificare tehnică substanțială. De altfel, 90% din modificările aduse prin dispoziții de șantier au survenit ca urmare a datelor greșite care au stat la baza proiectului, date furnizate de către operator – Apa Serv – singurul care deținea aceste date și pe care le-a pus la dispoziția proiectantului. Prezența angajaților Apa Serv în teren a fost cauzată de neconcordanțele dintre informațiile furnizate de companie și realitățile din teren.
Domnilor directori, cine se face vinovat de omiterea legăturilor pentru Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu”, sediul BCR, legătura cu strada Măraței, omiterea unei cuplări pe strada Independenței, legătura cu strada Adâncata, spațiile comerciale de la Pietricica? Unde era conducta de aducțiune din zona giratoriului de la intersecția cu strada Fermelor? Asemenea și cea de la intersecția cu strada Eroilor?
Toate modificările care spuneți că apar în procesele verbale au la bază inexactitatea datelor care au fost puse la dispoziție de către dumneavoastră. Procese verbale pe care dumneavoastră le-ați cerut, nu Primăria. Noi ne-am dorit ca lucrările să fie executate conform proiectului care a avut la bază situația din teren prezentată de dumneavoastră.
Să nu uităm de conductele descoperite de constructor în timpul săpăturilor, care nu apăreau pe niciun plan de situație semnat de dumneavoastră și care v-au fost arătate atunci când s-au descoperit (nu mai departe de zona Casei de Cultură sau pârâul Borzoghean). Toate aceste conducte au dus la devieri de la traseu pe cota de adâncime sau distanțe laterale.
Termenul de „amonte de podul peste pârâul Borzogheanu” pentru oricine se traduce prin „PE CURSUL PÂRÂULUI BORZOGHEANU ÎN DEAL”. Dar aici dumneavoastră nu dețineți nicio conductă. Intuim că ați vrut să faceți referire la locația de pozare a căminului după pod, în direcția Bicaz. Aceasta ar fi exprimarea corectă din punct de vedere inginerește.
Și dacă ați adus în discuție această problemă, vă rugăm să prezentați cetățenilor și realitatea din teren. Dar avem impresia că la fel ca în exemplul din sensul giratoriu de la 1 Mai, nici aici nu știți unde este conducta. Învățând să fim precauți, am aflat noi și vă spunem și dumneavoastră. Până în zona unde s-au realizat săpături pentru cămin, conducta dumneavoastră traversează o proprietate privată a companiei de energie electrică (punct de transformare), iar conform reglementărilor în vigoare este interzisă demararea de investiții din fonduri publice pe terenuri private ce nu aparțin municipalității. În speță, cuplarea noii magistrale se poate face doar pe zona aparținând domeniului public… măcar atât trebuia sa învățați din POIM.
Sistarea apei în municipiul Piatra-Neamț pentru remedierea avariei nu poate fi pusă în culpa primăriei. Este o rețea pe care dumneavoastră o administrați și pe care trebuia să o schimbați de acum mulți ani. Vă informăm că armăturile sunt montate în cămine, iar în cazul debitmetrelor, oricine lucrează în domeniu știe că este o criză pe piață și aceste echipamente se livrează foarte greu. Foarte important, montarea debitmetrelor nu presupune golirea conductei, ci doar reducerea presiunii.
Anunțurile de sistare a apei nu contenesc pe site-ul dumneavoastră, dar de aproximativ două luni nu apar sistări pentru zona Traian până la Aleho. De ce? Pentru că aici noi am făcut ce alții nu au reușit și ne-am asigurat că cetățenii nu suferă din cauza lipsei apei.
Ne cerem scuze în locul dumneavoastră pentru că trebuia să remediați avaria de la Borzoghean! Și ne cerem scuze și pentru că am luat în calcul să montăm debitmetre ca să aprindem lumina în compania dumneavoastră! Așa puteți ști unde duceți apa și unde o pierdeți, iar aceste echipamente sunt necesare pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor.
Să nu uităm că Bulevardul Traian era sub apă și așa s-a lucrat pentru pozarea noii magistrale. Câte avarii ați remediat pe Bulevardul Traian cât s-a lucrat la noua aducțiune? Dar pe Decebal?
În încheiere, vrem să vă spunem că „apa nu scoate pietrele din vad, dar ușor, ușor, le împinge la vale”.
Pe această cale, ne cerem scuze tuturor cetățenilor municipiului Piatra-Neamț că nu am găsit și nu găsim înțelegere la operatorul de apă – Compania Județeană ApaServ – pentru ca lucrările de înlocuire ale magistralei, o investiție în beneficiul cetățenilor, să se realizeze fără asemenea dificultăți.
Primarul municipiului Piatra-Neamț, Andrei Carabelea