Alegerile locale din Neamț au reușit să scoată la iveală câteva lucruri deja cunoscute. Primul dintre ele, PSD și PNL nu au rival la nivel de organizare pe structuri locale, fapt esențial într-o campanie cum este cea pentru președinția Consiliului Județean sau la vot politic. Acest lucru s-a văzut în rezultate, între cei doi competitori și restul lumii fiind o distanță extrem de mare. Ocupantul locului 3 a luat voturi pe bază de simpatie, nu de candidați. În aceste condiții, este greu de crezut că va putea cineva să emită pretenții prea curând la rezultate cât de cât onorabile. Cât despre rezultatele alegerilor propriu-zise, putem spune că PSD a câștigat trofeele importante (președinția Consiliului Județean și funcția de primar la Piatra Neamț), dar cele mai multe puncte în clasamentul pe echipe, cel care contează în timp, le-a acumulat PNL. Pentru că peste 4 ani vor fi din nou alegeri și cu 42 de primării în portofoliu și cu primari tineri în cea mai mare parte, este greu de crezut că următoarele alegeri vor da același câștigător la Consiliul Județean.
Harpa: ”O victorie importantă, dar cu probleme”
Victoria lui Daniel Harpa la Consiliul Județean este o surpriză, dacă ne raportăm la moștenirea lăsată de fugarul Ionel Arsene: un spital aflat în colaps, cu proiecte de zeci de milioane de euro abandonate, un dezastru la nivelul aprovizionării cu apă a județului, podul de la Luțca dărâmat, etc. Plus imaginea că acesta este urmașul lui Arsene, cu care a colaborat îndeaproape pe vremea când era primar. În plus, organizația județeană PSD a resimțit șocul plecării lui Arsene și s-au format tot felul de tabere, multe dintre ele manevrate din Italia. Pentru Harpa nu erau prea multe alternative și, cel mai probabil instinctiv, și-a ales ca parteneri la conducere o grupare a primarilor care ar fi trebuit să facă scut în jurul său. Trebuie spus că președintele ales al CJ Neamț și-a jucat în aceste alegeri viitorul politic: dacă pierdea, pierdea tot!
Strategia a dat parțial roade, primarii vechi și-au dat mâna și au câștigat voturi pentru ei și pentru Harpa. Dincolo de victorie, importantă, fără discuție, apar și problemele care obligatoriu trebuie analizate.
În primul rând, ea apare ca fiind una foarte strânsă. Harpa a obținut peste 80.000 de voturi, mai multe decât Arsene în 2020, care a avut peste 77.000! Plus un salt de 15.000 de voturi la nivel politic, ceea ce ar trebui să pună capăt cumva mitului performanțelor electorale ale fugarului. Un amănunt care n-ar trebui să treacă neluat în seamă, asta în condițiile în care procentul său a fost mai mic decât al lui Arsene, cu 3 procente.
Să nu uităm că rezultatul final al votului a consfințit un fapt ce părea destul de improbabil, PSD a pierdut foarte mulți primari după acest tur de scrutin, pierzând prima poziție în fața PNL care are 41 de șefi de UAT-uri, față de cei 40 ai social-democraților.
Daniel Harpa va avea la îndemână un Consiliu Județean în care vor fi doar 3 partide și puține posibilități de manevră pentru a obține majoritate, cu AUR pentru majoritate simplă sau cu PNL pentru una confortabilă. În actuala conjunctură, alianța cu AUR pare cea mai ușor de realizat, dar să nu uităm că la toamnă se numără bobocii și în PSD și în PNL.
“Din partea noastră a fost o campanie civilizată, de bun simț, am discutat cu tot ceea ce înseamnă nemțeni din județ. Am fost primiți cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze. Suntem sinceri, continuăm proiectele de nivel guvernamental și, aici, mă refer la proiectele mari, de infrastructură, spitalul nou, apă-canal și multe alte proiecte pe care trebuie să le continuăm. Mulțumesc din inimă echipei mele, care a fost trup și suflet alături de mine în perioada acestei campanii! Mulțumesc instituțiilor și oamenilor care și-au făcut treaba cu profesionalism în ziua votului! Mulțumesc vouă, dragi nemțeni, pentru încrederea acordată! Dumnezeu să ne ajute, să ducem la îndeplinire tot ce ne-am propus, pentru oameni!
Cu respect,
Daniel Vasilică Harpa,
Locul I în topul preferințelor dumneavoastră pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Neamț, conform numărătorii paralele!”.
Lazăr, înfrângere dureroasă, cu rezultate foarte bune la primării
Fără îndoială, George Lazăr a avut toate condițiile pentru a câștiga funcția de președinte. Plecare lui Arsene a dezorganizat și învrăjbit PSD, la Consiliul Județean a fost vraiște, mulți primari PSD dădeau semne de oboseală, și-a făcut o echipă bună, majoritatea tineri, cu excepția lui Eugen Nazare-Țapu și apoi a lui Laurențiu Leoreanu, a selectat candidați foarte buni în comune pentru funcțiile de primari. Întrebarea este, ce s-a întâmplat că nu reușit să câștige în aceste condiții?
Aparent, aproape toate condițiile au fost îndeplinite. La Roman a învins Leoreanu, a câștigat o mulțime de primării noi, a fost aproape să mai câștige în alte câteva locuri, a obținut cu 8.000 de voturi mai mult decât Cozmanciuc, candidatul din 2020 al PNL. Este drept, a pierdut municipiul Piatra Neamț, dar diferența a fost mică.
Explicații nu sunt foarte multe. În primul rând nu a obținut voturile preconizate la Roman, Este treaba partidului să analizeze câte voturi a primit candidatul la funcția de primar, câte Lazăr sau câte a primit Harpa. De aici încolo ar trebui să înceapă analiza. Nu trebuie uitat momentul în care primarul de la Roznov, Vasile Pavăl, trecut la PSD, invocând chestiuni de comunicare și faptul că ar fi fost defavorizat la nivelul unor finanțări. Din acel moment s-a produs o fisură care parcă s-a tot lărgit.
Chiar și așa, chiar și dacă adăugăm la capitolul pagube plecarea lui Bogdan Țifui de la Farcașa, tot este greu de înțeles cum s-a produs înfrângerea la alegeri. Aproape că îți vine să dai crezare unor teorii ale conspirației, care vorbesc de înțelegeri oculte între diverși protagoniști, exact cum se vorbea despre înfrângerea lui Cozmanciuc.
Chiar și așa, nu se poate să nu consemnăm încă o dată că a avut fler la candidați pe zona rurală, mulți dintre ei au confirmat și au câștigat acolo unde nu se gândea nimeni, vezi cazurile de la Borca, Alexandru cel Bun, Români, Cândești, ca să vorbim doar despre o parte dintre ei. Cu zestrea actuală de primari, dacă vor fi păstrați, viitorul candidat la alegerile din 2028 ar trebui să aibă o viață mult mai ușoară. Până atunci, să vedem cum va analiza conducere partidului rezultatul de la Neamț și dacă analiza va afecta în vreun fel cariera președintelui de la PNL.
AUR, între dezamăgiri și un rezultat onorabil
Sorin Lavric s-a clasat pe locul 3 în cursa pentru funcția de președinte, a luat puțin peste 10%, ceea ce s-a materializat în 22.304 voturi. Dacă ne raportăm la dorințele exprimate înainte și în timpul campaniei, rezultatul este dezamăgitor. Dacă luăm ca punct de reper lipsa totală de organizare a filialei, harababura ideologică, faptul că nu au avut candidați și liste complete nu se putea ajunge decât la acest rezultat. Sorin Lavric a făcut tot ce a putut, a avut bunăvoință, dar nu a putut recupera 3 ani și jumătate de indolență la nivelul filialei.
Partea bună este că AUR a ajuns în Consiliul Județean, își poate face auzită vocea, poate chiar negocia un post de vicepreședinte, dar pentru asta are nevoie de un șef de filială care să înțeleagă bazele administrației publice și să nu facă politică după ureche. Să mai menționăm că partidul are și un primar, pe Anton Covasan, fost PSD, care a câștigat Primăria Dămuc la doar două voturi diferență.
ADU, un eșec previzibil
În momentul în care a luat naștere Alianța Dreapta Unită, formată din trei formațiuni politice (USR, PMP și Forța Dreptei) în Neamț rezultatul era previzibil. Obligația de a trece un prag de 8% din voturi, în condițiile în care un partid practic nu exista (Forța Dreptei) și altul (PMP) avea scris pe frunte ”colaborator cu Ionel Arsene” a fost greu de îndeplinit, chiar dacă au fost foarte aproape. Să reținem, totuși, câteva nume pentru viitor, Maria Apostol, Pantelimon Peiu, Cristi Petroșanu, candidații de la Tarcău sau Răucești, care au perspective pentru viitor.
Față de 2020, USR a pierdut foarte mult, posturile de primar, de viceprimari și va fi foarte greu de făcut față la prezidențiale și parlamentare, mai ales că la nivel central va fi un congres pentru alegerea unei noi echipe de conducere, după ce președintele Drulă și-a depus mandatul. Este greu de anticipat ce se va întâmpla în Neamț și cine va mai rămâne alături de Iulian Bulai.
Valentin BĂLĂNESCU