Alegerile locale din 9 iunie 2024 au adus o premieră în județul Neamț, un candidat privat de libertate, aflat în arestul IPJ Neamț, a câștigat alegerile. S-a întâmplat în comuna Tarcău, unde primarul în exercițiu, Dănuț Manole Fîrțală a rămas în preferințele votanților, chiar dacă într-o societate normală un astfel de candidat nu ar fi avut șanse pentru câștigarea scrutinului.
Principalul contracandidat, fostul primar Iulian Găină, de la PSD, acuzat că i-ar fi facilitat accesul spre flagrant lui Fîrțală, a fost omniprezent prin secțiile de vot din comună. La primele ore ale dimineții era deja pe holurile Școlii Gimnaziale „Iulia Hălăucescu” unde erau cele două secții de votare din localitatea Tarcău. Acolo a avut loc un mic incident referitor la alegeri în condițiile în care unii membri ai comisiilor de votare îl întrebau pe Găină despre „cheia” pentru alte formațiuni politice, respectiv UDMR și PMP. Teoretic, formularul care se folosește la finalul sesiunii de vot, nu ar fi avut ce să caute la unul din candidați. Incidentul a avut loc în timpul în care pe holul secției de votare era atât echipa ”Mesagerul de Neamț”, dar și coordonatorul PNL pe comună, Laurențiu Crețu.
Acesta din urmă i-a atras atenția lui Găină despre faptul că nu ar trebui să aibă acel document, însă intervenția sa nu a avut nici un efect. Spunem astfel pentru că la circa jumătate de oră de la acel moment l-am găsit pe Iulian Găină cu aceleași documente în mână, la o altă secție de votare din comuna Tarcău, cea din localitatea Brateș. Acesta ieșea de la comisia de votare pe când echipa ”Mesagerul de Neamț” intra în secție, în condițiile în care la acel moment nu era prezentă acolo nici o persoană care ar fi vrut să voteze. În următoarea jumătate de oră mașina condusă de Găină a parcat în spatele mașinii ”Mesagerul de Neamț”, în timp ce ne pregăteam pentru un interviu, nefiind clar dacă ne-a urmărit sau a fost, la fel ca și celelalte, o întâlnire întâmplătoare.
Vot masiv dimineața și multă liniște
Dincolo de toate acestea, localnicii din Tarcău s-au mobilizat destul de bine pentru vot, iar în prima parte a zilei, la unele secții, inclusiv cea în care primarul Fîrțală era pe liste, ca și cetățean cu drept de vot, erau cozi, deoarece erau mai mulți doritori pentru exprimarea votului decât cabine. Situația s-a schimbat după prânz, când s-au prezentat la urne preponderent tinerii din comună.
Oamenii știau prea bine despre situația în care se afla primarul în exercițiu, și chiar dacă nu vorbeau în gura mare despre faptul că este arestat, totuși discuțiile mai mult sau mai puțin întâmplătoare convergeau către un punct comun: „A furat, dar a și făcut”. Cam aceeași notă aveau discuțiile localnicilor aflați prin barurile sau birturile din sat la un suc sau o cafea, căci băuturi alcoolice nu au fost comercializate pe o rază de 500 de metri în jurul secțiilor de votare. Despre ceilalți candidați pentru fotoliul de primar la Tarcău nu prea s-a adus vorba, de departe de interes fiind detenția primarului în exercițiu, lucru nemaiîntâlnit în localitate, dar nici în județul Neamț.
Învingător în alegeri, primarul nu a dorit să dea declarații din arest
Având în vedere ineditul acestei situații am formulat o cerere oficială prin care am solicitat Inspectoratului de Poliție Județean Neamț să ne aprobe un interviu cu primarul deținut. Chiar dacă nu am întâmpinat nici un fel de reticență din partea instituției, Dănuț Manole Fîrțală nu a dorit să facă nici un fel de declarație publică.
„În prezența colegilor de la Centrul de Reținere și Arest Preventiv, acesta a semnat că refuză să ofere declarații mass-media”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Ramona Ciofu.
Deocamdată primarul Fîrțală este arestat preventiv până la data de 21 iunie, decizia fiind definitivă. Între timp el mai poate formula o cerere de înlocuire a arestului cu controlul judiciar, iar dacă acest lucru se va întâmpla, va putea prelua atribuțiile de primar. În cazul în care nu formulează o astfel de solicitare, sau o depune, dar este respinsă, ori dacă procurorii cer și obțin prelungirea arestului preventiv, Dănuț Manole Fîrțală rămâne încarcerat. Conform normelor legale în vigoare mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în raza căreia se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, respectiv Judecătoria Bicaz. Rezultatul validării alegerii primarului se prezintă în prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local.
Cum depune jurământul un primar încarcerat
Consiliul Local Tarcău va fi validat chiar și în absența primarului ales, iar ulterior urmează ca Dănuț Manole Fîrțală să depună și el jurământul. Dacă și la acel moment va fi privat de libertate, poate solicita procurorului de caz să-i permită depunerea jurământului, urmând ca magistratul să soluționeze solicitarea. Chiar dacă în județul Neamț alegerea unui primar aflat în detenție este un lucru inedit, în țară a mai fost o situație similară acum aproape 8 ani, la Baia Mare, când a fost ales în funcția de primar Cătălin Cherecheș, acesta aflându-se în penitenciar.
El a formulat o cerere la Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a putea fi eliberat în vederea depunerii jurământului. Pe 18 iulie 2016 Cherecheș a fost adus la ceremonie cu o dubă a penitenciarului. Totul a durat aproximativ 20 de minute, după care edilul de Baia Mare a fost urcat din nou în dubă, fiind transportat la Penitenciarul Gherla. La fel ca în cazul primarului de Tarcău, și primarul de Baia Mare era încarcerat la momentul alegerilor tot pentru acuze de luare de mită. El și-a depus candidatura ca independent cu doar câteva ore înainte de a fi reținut de procurorii DNA.
Vox populi: „Am votat să fie bine, ca să nu fie rău”
Localnicii din Tarcău au votat așa cum le-a dictat conștiința, indiferent de situația juridică a unuia din candidații de pe listele electorale.
„De 4 ani lucrez în străinătate, în Germania, și pentru că eram acasă, am participat și la alegeri. Am votat, dar cu toate acestea nu am nici o speranță. Mi-aș dori să fie mai bine, dar nu cred că se va întâmpla. Sau în orice caz, nu prea curând. De asta nici nu intenționez ca în următorii ani să mă întorc acasă. Consider că nu am pentru ce, nu am motivație, pentru că este foarte greu să te descurci cu salariul minim, că asta primesc dacă mă întorc acasă. Muncesc peste hotare, dar știu de ce. Câștig mai bine acolo. Acasă ce să fac, să mor de foame? Mari pretenții nu am de la nimeni, nici măcar de la europarlamentari”, a declarat un tânăr care a votat la una din cele două secții de la Școala Gimnazială „Iulia Hălăucescu”.
La unitatea de învățământ erau două secții de votare și în jurul orei 9:00 la secția unde era arondat Dănuț Manole Fîrțală, ca votant, se stătea la coadă pentru exprimarea opțiunii electorale, fiind mai mulți doritori decât cabine de vot. La cealaltă secție de votare erau mai puțini alegători, însă situația s-a echilibrat după amiază, când aproape se stătea la coadă, dar la cea de-a doua secție. Oamenii știau situația lui Fîrțală, dar nu făceau aprecieri de nici un fel despre nici unul din candidații aflați pe listele electorale, nici pentru funcția de primar, nici pentru alegerea consilierilor locali din Tarcău.
„Am venit să votăm ca să fie bine. Să nu fie rău. Că de rău suntem sătui. Parcă tot se face ceva, avem cămin cultural, școala e in renovare, se vede ceva. Și până la urmă este vorba de datorie civică. În trecut alții și-au dat viața ca noi să putem vota, de ce am rata acest moment? Singur, votul meu nu înseamnă nimic, nu are greutate. Dar dacă toți ne mobilizăm și venim la alegeri, acest lucru ar putea aduce schimbare, că asta ne dorim. Până la urmă nu trebuie să facem acest gest în fiecare zi, ci o dată la 4 ani. Altfel vom suferi următorii 4 ani. Și aici mă refer punctual la alegerile locale, pentru că europarlamentarele au loc din 5 în 5 ani. Bine, anul acesta este un efort mai mare, pentru că mai sunt alegeri, parlamentare și prezidențiale, dar eu cred că votul fiecăruia în parte contează și schimbarea de care toți vorbim stă în mâinile noastre”, a spus o localnică care tocmai votase.
Gabi SOFRONIA
FOTO: Bogdan CĂLIAN