“Nu putem vorbi despre rezultate bune fără muncă, căci este un paradox, este nevoie de o dedicație extrem de mare pentru a avea rezultate care să fie demne de laudă. Pentru a atinge un nivel ridicat de performanță într-un domeniu, adesea este necesară o combinație de eforturi constante, antrenamente suplimentare și dedicare. În pregătirea mea am fost atent cu gestionarea timpului și cred că este esențial ca orice elev să ia în considerare faptul că gestionarea timpului este cheia către succes. Astfel, am reușit să îmi împart timpul, mereu având parte de distracție, dar și de școală. M-am pregătit și suplimentar, această pregătire a inclus studiu intensiv, exersare continuă, acumularea de experiență și îmbunătățirea abilităților necesare. Succesul nu vine întâmplător, ci este rezultatul unei munci susținute și a unei dorințe puternice de a progresa și de a excela”, spune Cristian Dragoș Lucaci.
El este cel care a obținut cea mai mare medie din mediul rural din Neamț la examenul de Evaluare Națională, 9,82, cu nota 10 la matematică și 9,65 la limba și literatura română. Mai mult, nu numai că este din mediul rural, dar este absolvent al unei școli profesionale, cea din Adjudeni, comuna Tămășeni.
Un copil însetat de cunoaștere, cu multe rezultate bune
În clasa a VII-a profesoara de chimie Lucreția Bancu a văzut potențialul lui și l-a înscris la Concursul “Raluca Rîpan”, unde, la etapa națională, Cristian a luat Mențiune specială.
“Rezultatul acestui concurs mi-a dat o încredere foarte mare în mine și mi-am spus că nu este îndeajuns, în adâncul inimii mele simțind o oarecare dezamăgire, știind că puteam mult mai mult și de aceea am continuat să mă pregătesc, iar în clasa a VIII-a am participat la Olimpiada Națională de Chimie, la Buzău, unde, din nou, am obținut o mențiune specială. Rezultatul obținut la această olimpiadă mă ambiționează și mai mult și în cele urmă am reușit să obțin premiul I la etapa națională a concursului de chimie Lazăr Edeleanu, iar de acum sper ca și în următorii ani să obțin rezultate și mai bune arătând tuturor că pot și mai mult”, spune Cristian.
Pe lângă profesoara Lucreția Bancu, care a avut răbdarea de a-i fi mereu alături și de a-l sprijini la problemele mai complicate, directorul Școlii Profesionale Adjudeni, Corina Barcan, diriginta Loredana Gavril, l-au încurajat în permanență, ca și fosta lui învățătoare, Camelia Costin, cea care i-a oferit pentru prima oară bucuria de a învăța și l-a impulsionat să nu renunțe niciodată.
“Fiecărui profesor din Școala Profesională Ajudeni îi revin mulțumiri speciale! Consider că fiecare a avut un rol esențial în succesul meu, iar recunoștința mea este profundă. Pe această cale aș dori să le transmit un sincer MULȚUMESC pentru munca neobosită, pentru inspirație și pentru că mi-au arătat că educația este cheia către un viitor luminos”, spune Cristian.
Admiterea o va da la Colegiul Național ”Roman Vodă” din Roman, la profilul matematică-informatică. Și-ar fi dorit să meargă la ”Petru Rareș”, în Piatra-Neamț, dar este prea departe de casă. Consideră că informatica îi va oferi oportunități mai bune pentru a alege o facultate mai târziu.
“Matematica m-a fascinat dintotdeauna prin structura sa logică și prin modul în care ne ajută să rezolvăm probleme complexe, iar informatica, este un domeniu în plină expansiune, care oferă multiple oportunități de carieră și inovare”, afirmă Cristian cu seriozitate.
Cursele de Formula 1 și literatura rusă
Este extrem de pasionat de mașinile și cursele de Formula 1, pentru care își face timp întotdeauna, și uneori se trezește cu o oră, două mai devreme pentru a nu rata o cursă din campionat. Este psionat de lectură și a descoperit literatura rusă, Dostoievski, Tolstoi și Gogol.
”Un hobby puțin mai neobișnuit, pe care multe persoane îl consideră fascinant, este faptul că pot rezolva cubul Rubik, având un record personal de 18 secunde, uneori colegii de clasă cerându-mi să fac demonstrații în fața lor sau să îi învăț și pe ei cum să îl rezolve”, povestește Cristian.
Dar cea mai mare pasiune a lui rămâne școala, studiul: “Am studiat zilnic aproximativ 2-3 ore pentru școală. În general, mi-am organizat timpul astfel încât să îmi aloc perioade de studiu constant și bine structurat, concentrându-mă pe materii esențiale și pe pregătirea pentru examen. Această rutină de studiu m-a ajutat să îmi îmbunătățesc performanțele și să obțin rezultatele dorite”.
Despre subiectele la examen
La matematică “au fost una sau două probleme care te puneau pe gânduri, dar nimic foarte complex, cum am auzit la diferite persoane, aceste subiecte acoperind materia din clasele V-VIII la perfecțiune, testând tot ce trebuie să știe un elev. La română subiectul a fost foarte asemănător cu cel de anul trecut, iar aici simt că ar fi trebuit să obțin un rezultat mai mare, dar și acest rezultat este unul bun, asigurându-mă că voi intra acolo unde doresc”.
Șef de promoție 2024 al Școlii Profesionale Adjudeni
Părinții sunt foarte mândri de el și îl sprijină întotdeauna.
”Cristi este ceea ce ne-am dorit mereu, a demonstrat de-a lungul anilor o pasiune profundă pentru cunoaștere și o curiozitate neobosită, explorând diverse domenii și acumulând cunoștințe valoroase. Ne-a surprins cu rezultate cât mai frumoase pe parcursul anilor de școală, el spunând mereu că putea și mai mult, ceea ce este adevărat. Suntem extrem de recunoscători profesorilor și întregului personal al Școlii Profesionale Adjudeni pentru sprijinul acordat și pentru că au contribuit la dezvoltarea intelectuală și personală a copilului nostru. Suntem mândri de Cristi și siguri că va continua să fie un exemplu de excelență și determinare în tot ceea ce va face”, spune mama, Cristina Lucaci, educatoare.
“Cristian Lucaci, absolvent al Școlii Profesionale Adjudeni, este elevul care la finalul anului școlar a înmânat cu mare onoare cheia școlii generației următoare, în calitatea sa de șef al promoției 2024. Contextul emoționant al absolvirii i-a oferit ocazia să transmită colegilor mai mici mesajul de încredere în procesul educațional din școala noastră și de garanție a reușitei dacă munca individuală a elevului se împletește armonios cu dăruirea cadrului didactic. Mesajul din iunie 2024 a fost confirmat de rezultatul de la Evaluarea Națională la începutul lunii iulie, poziționându-l din nou pe primul loc în școala noastră. Mențiunea specială la olimpiada de chimie 2024 și premiul I la concursul național Lazăr Edeleanu sunt doar câteva exemple a ceea ce înseamnă echipa profesor-elev, iar profesorul care i-a pătruns adânc în suflet și care i-a fost mentor în ultimii 2 ani, doamna Bancu Lucreția îl descrie cel mai bine pe Cristi. Este un elev model al școlii noastre, un exemplu pentru tinerii de astăzi, dar și pentru noi, profesorii. O bucurie pentru părinți!”, spune prof. Corina Barcan, directorul școlii.
”Un copil minune ce se entuziasmează până la cer în legătură cu diverse lucruri, dornic de cunoaștere și descoperire, pasionat de știință, într-o frenetică căutare a unui răspuns printre paginile unei enciclopedii de la o vârstă fragedă sau printre ustensilele și substanțele chimice în cadrul orelor de activitate practică de cercetare în laboratorul de chimie. Performanțele maxime obținute la nivel național în domeniul chimiei reprezintă o încununare cu succes a muncii asidue și dăruirii în echipă, dar și individual”, adaugă prof. Lucreția Bancu.
Angela CROITORU