Ca urmare a unor informații primite cu privire la prestarea de servicii neconforme în cadrul Complexului Rezidențial de Servicii Sociale (CRSS) Războieni, din județul Neamț, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Neamț s-a autosesizat și a desfășurat o acțiune operativă de verificare a modului de respectare a prevederilor legale din domeniu de către operatorul economic în cauză.
Echipa de comisari din cadrul CJPC Neamț a procedat la verificarea imediată a complexului în cadrul căruia funcționează 4 centre rezidențiale care asigură servicii sociale pentru persoane adulte cu dizabilități.
Au fost vizate atât spațiile de cazare destinate beneficiarilor, cât și blocul alimentar care deservește complexul rezidențial, în prezența reprezentantului operatorului economic.
În cadrul complexului, funcționează Centrul de Abilitare și Reabilitare ”Colibri”, beneficiarii fiind, în totalitate, persoane cu afecțiuni neuropsihice.
Controlul desfășurat a evidențiat abateri în ceea ce privește prevederile legale la prestarea serviciilor și anume:
1) Spațiile de cazare
– deși conform Regulamentului de Organizare și Funcționare capacitatea maximă admisă a locației este de 32 beneficiari, în Centrul de Abilitare și Reabilitare ”Colibri” au fost prezenți 50 beneficiari, existând și camere în care erau găzduite 5 sau 6 persoane, peste capacitatea acestora;
– în ceea ce privește dotarea camerelor, s-a constatat folosirea unor saltele subdimensionate față de dimensiunile paturilor, uzate, murdare (posibil pătate de urme de excremente), perne depreciate fizic, pătate; calorifere cu zone de rugină, neigienizate;
– în spațiile comune (băile care deservesc beneficiarii), s-a constatat existența unui paviment deteriorat, cu crăpături, a unei căzi pentru duș cu pete de rugină în zona de evacuare.
Abaterile constatate reprezintă încălcarea prevederilor art.7 alin. c), liniuța 4, din cadrul Ordonanței de Guvern nr. 21/1992(r2), care se sancționează în conformitate cu prevederile art. 50.1.c din OG21/1992(r2).
2) Blocul alimentar
– folosirea unor materii prime sau produse alimentare cu data limită de consum depașită (20.07.2024);
– condiții neconform de lucru: existența pavimentului cu crăpături, utilizarea de coșuri pentru deșeuri menajere fără capac și fără acționare la pedală.
Abaterile constatate reprezintă încălcarea prevederilor art.7.c.1 din cadrul Ordonanței de Guvern nr. 21/1992(r2), care se sancționează în conformitate cu prevederile art. 50.1.a din OG21/1992(r2).
Pentru abaterile constatate operatorul economic a fost sancționat contravențional, aplicându-se
- 2 amenzi contravenționale în valoare de 25.000 lei
- oprire definitivă de la utilizare a produselor cu data limită de consum depașită
- s-a dispus remedierea imediată a deficiențelor privind dotarea spațiilor de cazare precum și a celor din blocul alimentar.
La momentul demarării acțiunii de control, operațiunea de dezinsecție se afla în dinamică (ultima operațiune de dezinsecție a fost efectuată în data de 28.06.2024).
Până la finalizarea controlului, s-a procedat la înlocuirea saltelelor, pernelor, fețelor de perna, huselor pentru saltea, a seturilor de lenjerie neconforme.
Pentru aspecte care exced sferei de competență atribuită prin lege Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), au fost notificate instituțiile abilitate.
Comunicat de presă Protecția Consumatorilor Neamț