Născută pe 1 iunie 1990, la Roman, unde a și urmat Liceul cu Program Sportiv, locul în care a făcut primii pași importanți pentru cariera sportivă strălucită de mai târziu, Bianca Florentina (Perie) Ghelber a început să participe în concursurile de aruncări de la vârsta de 10 ani, remarcându-se la proba de aruncare a ciocanului. Din 2009 până în 2021 a fost neînvinsă în întrecerile naționale, iar în competițiile internaționale a fost în top încă de la vârsta junioratului, obținând nu mai puțin de 76 de titluri naționale și internaționale până acum. La Jocurile Olimpice de la Paris, anul acesta, a ocupat locul 9, cu o aruncare de 72,36 de metri, sportiva aflându-se într-o perioadă de recuperare după anumite probleme medicale, după cum avea să dezvăluie antrenorul ei de suflet, profesorul Lucică Cucoș.
Bianca, cea care ne-a făcut, din nou, mândri că suntem români
Între 2005 și 2008, a cucerit 4 titluri de campioană mondială la junioare, iar între 2007 și 2011, atât la juniori, cât și la tineret, a urcat de 5 ori pe prima treaptă a podiumului european, făcând să răsune Imnul României în inimile tuturor românilor care îi urmăreau evoluția. În iulie 2010, la București, a reușit o aruncare de 73,52 metri, care a reprezentat primul său record personal până înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, ultimele fiind reprogramate în 2021, din cauza pandemiei. Tot în iulie 2010, a fost aproape de podium la Campionatele Europene de seniori, dar cu 71,52 metri s-a clasat pe locul 4. În 2021, s-a calificat la Tokyo 2020, în proba de aruncarea ciocanului, grație poziției ocupate înaintea competiției olimpice în clasamentul mondial. A câștigat medalia de aur, cu o aruncare de 72,72 metri, la Campionatele Europene din Munchen, Germania, în 2022. Palmaresul sportivei cuprinde însă mult mai multe medalii de aur: Campionatele Europene sub 23 de ani, în Ostrava, Cehia, în 2011; Campionatele Europene sub 20 de ani, la Hengelo, Olanda în 2007 și Ostrava, Cehia tot în 2007, la Novi Sad, Serbia, în 2009; Campionatele Mondiale sub 17 ani, în Marakesh, Maroc în 2005; Campionatele Mondiale sub 20 de ani – tot medalia de aur, la Beijing, în 2006. Recordul personal al Biancăi rămâne, deocamdată, aruncarea de la Tokyo, din 3 august 2021, cu o lungime de 74,18 metri, cu care s-a clasat pe locul 6 în finală, obținând atunci cea mai bună clasare a unui atlet român la Jocurile Olimpice din Japonia.
Fiecare realizare are în spate zeci de ani de antrenamente, muncă, efort susținut, ambiție, depășirea limitelor și puterea de a lupta până la capăt. Este căsătorită din 2018 cu Viorel Ghelber, ofițer de poliție la Piatra-Neamț. Sora ei, Roxana Perie i-a urmat exemplul și este multiplă medaliată la competițiile interne și internaționale, tot la aruncarea cu ciocanul. Sportiva Bianca Perie face parte din Clubul Sportiv al Armatei “Steaua” București și este antrenată de Mihaela Melinte și Ana Mirela Țermure. Participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este cea de-a patra, consecutivă, pentru Bianca Ghelber, ea ajungând să fie iubită de publicul din România și de peste hotare pentru ambiția și reușitele ei.
“Da, emoții sunt, dar sunt constructive, ceea ce pe mine mă ajută și sunt foarte mândră că am ajuns la cea de-a patra participare la Jocurile Olimpice din cariera mea”, mărturisea Bianca la festivitatea organizată la Prefectura Neamț, la două zile după întoarcerea de la Paris.
Federația Română de Atletism a desemnat-o atleta anului 2021, după ce a câștigat Campionatul European, după o pauză de 20 de ani în care atletismul românesc nu a mai câștigat niciun titlu, nicio medalie la nivel continental. În vara aceluiași an, 2021, Bianca a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman, în semn de prețuire pentru munca și rezultatele sale și, așa cum puncta primarul Leonard Achiriloaei, pentru că “ne-a făcut pe toți mândri că suntem romașcani!”
Secretul performanței
De la zgâtia de fată de 10 ani, care nu avea stare, cum avea să o descrie tatăl ei într-o discuție cu primul ei antrenor, profesorul Lucică Cucoș, la multipla campioană națională, europeană și mondială de acum au trecut 24 de ani de muncă susținută, de sacrificii și de performanțe.
“Am început să cochetez cu sportul undeva prin anii 2000, am început cu alergări, după care am exersat aruncările. Am început cu aruncarea greutății, apoi a discului și s-a dovedit că aruncarea ciocanului era pentru mine. Domnul profesor Lucică Cucoș a crezut de la bun început în mine și chiar mi-a zis, atunci când am mers cu părinții mei la Liceul Sportiv ca să mă transfer, că voi ajunge o mare campioană”, își amintește sportiva.
Apropierea dintre Bianca și profesorul Lucică Cucoș cu care a câștigat primele titluri și medalii și a construit temelia victoriilor răsunătoare de mai târziu a ajuns, după un parcurs de 19 ani împreună, până într-acolo încât sportiva din Roman ajunsese să-l numească “tăticul”.
“Te voi iubi și susține până la ultima aruncare!”
Un suport foarte important pentru fiecare sportiv îl reprezintă familia, susținerea părinților, a soților și a copiilor reprezintă un câștig afectiv care contribuie la încrederea în forțele proprii ce stă în spatele fiecărei reușite.
“Din punctul meu de vedere familia este cea mai importantă pentru orice lucru pe care vrei să-l faci în viață! Dacă ai susținere și ajutor eu cred că poți să reușești să faci orice și cred că, cu asta, am spus tot! Soțul meu mă ajută foarte mult și mă susține necondiționat și pentru asta nu pot decât să-i mulțumesc. Mi-a spus o vorbă pe care nu o voi uita niciodată. Mi-a spus exact așa: Te voi iubi și te voi susține până la ultima aruncare!”, mărturisea emoționată Bianca.
Părinții Biancăi, în special tatăl, au fost primii care i-au acordat susținerea și încrederea de care avea nevoie, încă de la început, din momentul în care făcea primele antrenamente și cantonamente și continuă să o facă și acum. Mai mult, sora Biancăi, Roxana, i-a urmat pasiunea devenind și ea o sportivă apreciată la același sport, aruncarea cu ciocanul. În multe dintre competițiile din ultimii 8 ani, Bianca a avut-o alături, așteptând nerăbdătoare în “culise”, pe fetița ei, Victoria. Ea este cea care a însoțit-o și la festivitatea organizată la Palatul administrativ din Piatra-Neamț pe 13 august anul acesta, la întoarcerea de la Jocurile Olimpice de la Paris.
Sunt foarte mulțumită de tot ceea ce am realizat până acum pe plan sportiv
- Cum acumulezi forța necesară acestor aruncări?
Prin antrenamente specifice pentru dezvoltarea forței. Antrenamentele de bază sunt cele în care exersez tehnica pentru a îmbunătăți aruncările.
– Ce te ajută să te concentrezi în cele mai importante momente?
Calmul și stăpânirea de sine.
– Cât de mult contează tehnica și cât concentrarea?
Ambele sunt foarte importante pentru a reuși o aruncare bună.
– Urmezi o dietă culinară anume?
Nu neapărat, dar sunt adepta unei alimentații cât mai sănătoase.
– Ai declarat că îți cunoști concurența, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris. Ți-ai făcut prietene printre atletele din alte țări?
Am o relație bună cu toate concurentele.
– Care a fost cel mai fericit moment din viața ta personală? Dar din cariera sportivă?
Nașterea fetiței mele, Victoria și cucerirea medaliei de aur în 2022 la Campionatul European de la München.
– Ai vreun regret legat de sacrificiile personale, în special cele din viața de familie?
Sacrificiile pentru obținerea performanței au fost mari, nu am putut fi tot timpul alături de familia mea.
– Ai schimba ceva din parcursul tău de până acum?
Sunt foarte mulțumită de tot ceea ce am realizat până acum pe plan sportiv.
– Ce îți dorești mai departe în viața sportivă? Dar în cea personală?
Îmi doresc foarte mult să fiu sănătoasă și cred că timpul le va aranja pe toate.
– Fetița ta, Victoria, practică vreun sport, își dorește să-ți urmeze exemplul?
Victoria, practică diferite sporturi: atletism, dansuri, tenis și înot. Își dorește să ajungă o campioană la fel ca mama ei.
– Un mesaj pentru cititorii acestor rânduri.
Toate gândurile bune pentru cititorii dv. și le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine și m-au susținut.
Pagină de Angela CROITORU