Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț publică astăzi, 3 septembrie, un comunicat de presă referitor la o infecție virală rară, Variola maimuței (monkeypox, mpox), în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat urgență de sănătate publică la nivel internațional, după ce, anul acesta au mai fost 14 cazuri noi în Indonezia, iar în 2022 au fost confirmate 80 de cazuri în 11 țări. În România au fost 9 infectări în urmă cu doi ani, dar în județul Neamț nu au fost până acum cazuri de infectare.
În România, conform Ordinului Ministerului Sănătății 2812/2022, vaccinarea este disponibilă pentru persoanele care au fost expuse riscului de a contacta virusul variolei maimuței (persoane care fac sex cu persoane de același gen, bisexuale și persoane care au parteneri multipli).
Infecția virală, cu infectare umană accidentală, apare, „de obicei, în principal în regiunile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.
Este cauzată de virusul monkeypox, care aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus monkeypox, unul din Africa de Vest și unul din bazinul Congo (Africa Centrală).
Numeroase animale au fost identificate ca fiind susceptibile la acest virus. Acestea includ veverițele, unele specii de șobolani, primatele, dar si alte specii. Desigur, maimuțele sunt una dintre cele mai comune gazde ale acestui virus, de unde a provenit și denumirea bolii”.
Virusul se poate răspândi prin contact direct cu o persoană infectată sau a suprafețelor cu care a intrat în contact persoana infectată; prin picăturile respiratorii, prin sărut sau prin contact față în față; prin contact intim: act sexual, atingerea zonelor genitale sau a anusului persoanei infectate cu virusul variolei maimuței, îmbrățișare, masaj și sărut, atingerea articolelor textile și a obiectelor în timpul actului sexual care au fost folosite de o persoană infectată și nu au fost dezinfectate.
„După 4-21 de zile de la infectare boala se manifestă prin febră, dureri de cap, de mușchi și de spate, frisoane, ganglioni limfatici măriți în volum, astenie. În 1-3 zile de la debutul simptome apare erupția cutanată: macule (leziuni plane, rosietice), evoluează la papule (leziuni usor reliefate, ce pot fi palpate), vezicule (leziuni circumferențiale umplute cu un lichid transparent) și până la pustule (leziuni umplute cu un lichid gălbui). Pustulele se deschidratează, formându-se cruste pe suprafața lor, care eventual se usucă și cad, în cazurile severe, leziunile pot conflua.
Erupția cutanată este concentrată la nivelul feței și a extremităților, mai degrabă decât la nivelul trunchiului”. Simptomele se manifestă, de regulă, între 2 și 4 săptămâni.
Mai multe detalii, inclusiv lista unităților medicale unde se face vaccinul găsiți aici.
Angela Croitoru