Structurile militare oferă oportunități pentru intrarea în sistem a candidaților bărbați, dar și femei. Recent, la Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț s-a înregistrat o premieră: o femeie ocupă o funcție de conducere în structurile operative. Otilia Baciu a scris istorie în Jandarmeria Neamț, după ce a câștigat concursul pentru funcția de șef al Postului de Jandarmi Bălțătești. Dincolo de reușită au stat perseverența și determinarea unei tinere care, înainte de se gândi la cariera militară, și-a dorit cu ardoare să devină doctor veterinar. Totuși a dat ipoteticul halat de medic pe uniforma bleu jandarm. Toate argumentele pentru alegerea hainei militare converg către un singur punct: fratele Otiliei e și el militar în cadrul Jandarmeriei Neamț.
”…și eu vreau să fiu jandarm!”
Otilia Andreea Baciu, acum în vârstă de 24 de ani, a crescut și a trăit bucuriile unei copilării în natură în localitatea Vadu Moldovei din județul Suceava. A urmat cursurile Colegiului Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, profil matematică-informatică, iar atunci când a pășit în anii de liceu, fratele ei, Șerban Marian, a intrat la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni. Chiar dacă a cochetat cu ideea de deveni medic veterinar, opțiunea pentru carieră s-a schimbat la 180 de grade la festivitatea de absolvire a școlii militare de către fratele ei.
„Când fratele meu a depus jurământul am fost toți din familie, cu mic cu mare. Mi-a plăcut foarte mult și am rămas impresionată. Atunci am decis să îmbrățișez aceeași meserie ca și el, cu atât mai mult cu cât am văzut și absolvente femei. Chiar în acel moment, acolo, la festivitate, i-am spus tatei: și eu vreau să fiu jandarm. Și am început pregătirea pentru admiterea la Academia Militară. Doar că în clasa a X-a s-a schimbat regulamentul, a fost introdusă limita de înălțime de 1,65 metri, atât pentru ofițeri, cât și pentru subofițeri, iar eu am 1,60”, spune Otilia Baciu.
A fost un moment pe care l-a „digerat” destul de greu și a decis că cel mai bine ar fi o carieră didactică pentru că s-ar fi acomodat ca educatoare sau învățătoare. Doar că nu a durat foarte mult și la începutul clasei a XII-a a fost eliminată limita de înălțime pentru admiterea în școala militară.
„Am zis că acesta este momentul și nu trebuie să-l ratez cu nici un chip. Era prea târziu să mă pregătesc pentru Academie cu atât mai mult cu cât urma și Bacalaureatul, astfel că am susținut examen la aceeași școală de subofițeri pe care o urmase fratele meu”, a punctat tânăra.
Viața cazonă nu a fost ușoară, dar și-a urmat visul și cât a fost în școala militară și-a vizitat cât de des a putut fratele care era jandarm în județul Harghita. Acesta și-a susținut sora mai mică și i-a devenit sprijin moral ori de câte ori a fost nevoie. La absolvire Otilia Baciu avea de ales între a lucra la București sau la Cernavodă și pentru că nu-i place agitația marilor orașe, a plecat la Centrala nucleară. Fiind un obiectiv strategic și regulile sunt mai dure, dar chiar și în aceste condiții, tânăra și-a început profesia acolo și a stat aproximativ 5 ani.
De la Cernavodă la Bălțătești
În iunie 2024 s-a ivit posibilitatea de a veni mai aproape de casă și unul din argumentele pentru care a ales județul Neamț a fost faptul că între timp fratele ei se mutase cu serviciul din Harghita la Târgu Neamț.
„Am demonstrat că pot face ceea ce fac și colegii bărbați și pentru concursul de șef de post m-am pregătit cât de bine am putut. Am zis să încerc și am reușit. Ca șef de post am în subordine 4 colegi și ne înțelegem foarte bine. În afară de activitatea de birou, facem împreună și patrulare, iar prima misiune din județul Neamț unde am fost în mijlocul oamenilor de aici, Zilele Cetății Neamț, mi-a întărit ideea că am ajuns acolo unde trebuia. Îmi plac oamenii de aici, zona este superbă, dar am și avantajul că sunt foarte aproape de familie”, a spus Otilia Baciu.
În viitor tânăra dorește să urmeze cursurile unei instituții de învățământ superior ca mai apoi să poată accede în corpul ofițerilor. Iubește natura, drumețiile, peisajele spectaculoase oferite de zona montană și nu exclude ca pe viitor să se stabilească în județul Neamț. Unul din puținele lucruri de care se teme este eșecul și este stăpânită de frica de a nu face greșeli. Consideră că este o persoană norocoasă, iar un prim argument în acest sens este legătura profundă pe care o are cu familia, cu fratele care o sprijină și o sfătuiește ori de câte ori are nevoie de ajutor, dar nu numai.
„Pentru că acum sunt mai aproape, în fiecare săptămână merg acasă, la părinți, și mă întâlnesc și cu fratele meu care locuiește în imediata vecinătate. Suntem foarte apropiați, uniți, iar familia îmi dă puterea să trec peste orice încercare, oricât de dificilă”, spune Otilia Baciu, șeful Postului de Jandarmi Bălțătești.
Gabi SOFRONIA
Un comentariu
Militari. Militarii nu au fost pe 10 august la bătaie. Nu îi asociați