Astăzi, 4 septembrie, de la ora 11:00, a avut loc o ședință extraordinară de îndată a Consiliului Local Piatra-Neamț care a avut un singur scop: modificarea hotărârii de consiliu local prin care s-a aprobat mutarea elevilor de la Școlile nr. 5 și 8 la Școlile normale, pentru reabilitarea clădirilor. Modificarea constă în prelungirea perioadei pentru cele două școli cu încă două luni. În același proiect era prinsă, inițial, și mutarea elevilor de la Colegiului Tehnic “Gheorghe Cartianu”, tot la Școlile normale din Dărmănești, pentru o perioadă cuprinsă între 1 decembrie 2024 și 31 august 2025. Motivul este același ca la celelalte două școli, aici vor avea loc lucrări de reabilitare-modernizare.
Numai că, în ședință, consilierul local Eduard Minuț a propus un amendament, greu de înțeles, aprobat cu unanimitate, prin care este scos Colegiul Cartianu din proiect, deoarece acesta are un contract cu Seminarul Teologic Sfinții Împărați “Constantin și Elena”. Aici, însă, lucrurile sunt mai complicate pentru că vorbim despre cea mai mare unitate de învățământ preuniversitar din oraș, cu 1400 de elevi, cu mulți navetiști și cu alte probleme conexe. Nu intrăm în aceste detalii acum. Important este că proiectul a trecut cu acest amendament și, deocamdată, nu se pune problema mutării acestui colegiu.
Legat de Școlile 5 și 8, acestea au fost puse în fața faptului împlinit. Astăzi au fost anunțate despre prelungirea, deja votată, a perioadei în care vor trebui să rămână în Dărmănești.
Până recent, speranța primarului Andrei Carabelea era că mobilierul nou pentru Școlile nr. 5 și nr. 8, la care s-au finalizat lucrările, va ajunge înainte de începerea noului an școlar, va fi montat și acești elevi vor putea să înceapă școala în clădirile modernizate (detalii aici). Nu s-a întâmplat așa, de aici și necesitatea prelungirii perioadei în care cele două școli învață în clădirea de pe strada Gavril Galinescu nr. 11, cu încă două luni, până la data de 30 noiembrie a.c.
La Cartianu, inițial se discuta ca lucrările să înceapă, treptat, în anumite corpuri de clădire, iar cursurile să fie susținute în alte clădiri din cadrul aceleași unități, aceasta fiind și cea mai spațioasă unitate de învățământ.
Directorul unității, prof. Livia Nicolae nu a fost consultată în privința acestei relocări: „Cert este că, în primul rând, nu este firesc să nu fim consultați în privința aceasta. Nu se pune problema să vorbim despre o relocare până ce nu se definitivează licitația și nu se încheie contractul cu constructorul care va asigura execuția lucrărilor!”.
Proiectul a fost inițiat de fostul inspector general școlar Florentina Luca-Moise, în calitatea sa de viceprimar împuternicit să-i țină locul primarului Andrei Carabelea care nu se află în localitate.
Cel al doilea proiect prevede modificarea rețelei școlare în sensul celor menționate mai sus.
Angela Croitoru