Două monede romane și un ac de fibulă (agrafă folosită la mantiile purtate de romani) au fost descoperite pe teritoriul comunei Timișești (zona Preutești) de către Tomiță Aruxandei, detectorist autorizat și localnic al comunei. Acesta susține că obiectele au o vechime de aproape 2.000 de ani și le-a predat autorităților locale.
Contactat telefonic, Tomiță Aruxandei ne-a declarat: „Aceste obiecte le-am descoperit duminică, 13 octombrie, la marginea satului Preutești, pe un teren agricol. Cu aparatul detector am descoperit aceste obiecte valoroase din punct de vedere istoric. Nu vă pot exprima în cuvinte ceea ce am simțit în acele clipe. Este ceva unic în viață. De-a lungul anilor am mai descoperit diferite obiecte, cum ar fi o mină antitanc sau grenade, dar niciodată obiecte așa de valoroase. Imediat după ce le-am găsit, m-am dus acasă și le-am curățat, m-am bucurat de descoperire. Apoi l-am sunat pe domnul primar al comunei Timișești și i le-am predat. Pentru că trebuie să le predai în tremen de 72 de ore. Am înțeles de la dânsul că le va preda în aceste zile celor de la Muzeul Județean. Ce să vă zic? Mă bucur de această descoperire care atestă faptul că a noastră comună a fost locuită de romani. Și sunt sigur că voi mai descoperi obiecte de o mare valoare istorică pe teritoriul comunei noastre și în perioada următoare”.
Primarul Vasile Mărculeț ne-a spus: „Am primit vestea cu mare bucurie și îl felicit public pe domnul Aruxandei pentru descoperirea făcută. Eu personal, sunt mândru că a noastră localitate are o istorie atât de veche. Aceste obiecte le voi preda către Complexul Muzeal Județean Neamț, pentru că au o valoare istorică importantă”.
Rămâne ca vechimea obiectelor să fie confirmată și de specialiști.
C.T.S