La C.S. Ceahlăul, secția de lupte, pasiunea pentru sport și determinarea sunt evidente la fiecare antrenament. Antrenorii Dragoș Cîmpanu și Popa Ion se dedică pregătirii noii generații de luptători și rezultatele se văd. La Campionatul Național de Lupte Greco-Romane pe Echipe U17, tinerii sportivi au obținut primul loc la mai multe categorii. Ei sunt o dovadă a calității antrenamentului și a implicării deosebite a fiecărui membru al echipei.
Antrenor Dragoș Cîmpanu: „Noi suntem o parte din marea familie a luptelor”
– Ați obținut performanțe importante, locul I la Campionatul Național de Lupte Greco-Romane pe Echipe U17 și locul I la categoria 110 kg.
– Dumnealui este băiatul, colegul nostru Paul Pașparugă. Având în vedere că el avea 92 de kg și a luptat la cei de 110 kg. Ca idee, am avut categorii de la 110 kg în jos. Paul Pașparugă a reușit să învingă adversari mult mai grei ca el. Râpaș Vlad, respectiv Marcel Gabriel au participat la categoria 92 de kg, și Marcel având 74 de kg, a învins adversari mai grei, la fel și Vlad. La 80 de kg îl avem pe Stan Sergiu, care vorbește acum cu bunul nostru prieten, domnul Dina Andrei, a învins în toate meciurile. Tot la categoria asta îl avem pe Ionuț Măriuță, cu 72 de kg, la fel și-a învins adversarii. Catană Silviu, și el la 80. La 65 de kg Misha – zis și Mihăiță fără frică – Măriuță, 3 meciuri 3 victorii. Harja Andrei, el fiind mezinul nostru, a luptat cu dispensie de vârstă și a făcut niște meciuri foarte frumoase. Și un coleg de-ai noștri, care a fost împrumutat, Șomandru Ștefan, de la Constanța, 3 meciuri pe care le-a avut și le-a câștigat la superioritate tehnică. Cu ocazia asta noi am mai făcut o surpriză celor care nu ne suportau din țară și i-am mai „caftit” încă un an la rând. Faptul că sportivii noștri au învins adversari cu o greutate mult mai mare, demonstrează calitatea pregătirii din cadrul clubului C.S. Ceahlăul. Având doi antrenori cu peste 15 ani de experiență, inclusiv în străinătate, elevii beneficiază de o instruire tehnică de excepție, ceea ce le-a permis să obțină victorii împotriva unor sportivi chiar cu 18 kg mai grei ca ei. Acum ei se pregătesc de o nouă provocare, Campionatul Național pentru probele individuale.
–– Ați obținut rezultate și la individual?
– Nu, doar pe echipe. Individualul îl avem săptămâna viitoare, de asta sunt aici băieții transpirați. O să vedem dacă-l putem recupera pe domnul Harja, care s-a accidentat puțin. Suntem 7 care plecăm la Campionatul Național, individual de data asta, și așteptăm cele mai bune rezultate. Mergem cu gândul la doi medaliați cu aur, pentru că majoritatea dintre ei sunt pe aceeași categorie, deci ar fi minunat să fie un aur și un bronz, dacă era și anul acesta cu Robert era minunăție. Mergem cu gândul să luăm o cupă și acolo, indiferent de culoarea ei, că-i locul III, că-i locul II nu contează, noi ne bucurăm ca băieții la individual să-și facă treaba cât mai bine.
– După asta urmează Campionate Europene sau Mondiale?
– Nu, anul acesta s-au terminat. Urmează Campionatul Național de seniori, unde va participa fratele lui Sergiu, Gabi Stan. Nu știu dacă ați aflat de dumnealui, Gabi Stan e momentan cel mai bun sportiv al lotului din clubul C.S. Ceahlăul, fiind campion european și locul 3 la mondialele de juniori 2.
”Sportul te face mai fericit”
Pentru tinerii luptători ai C.S. Ceahlăul, luptele înseamnă mult mai mult decât un sport – este un stil de viață.
– Când au loc antrenamentele? Cât durează și cum vă antrenați?
Elev: Antrenamentul începe la ora 3, cu durata de o oră și jumătate.
Dragoș Cîmpanu: De luni până vineri, orele 15:00 – 16:30, respectiv 16:30 – 18:00, cu colegul meu, maestrul Popa, grupa mai mică. Antrenamentele se fac la fel și de la 15 și de la 16:30, deci în funcție de fiecare cum poate să ajungă la antrenamente.
– Ce înseamnă pentru voi să faceți lupte?
Elev: E medicamentul, înseamnă viața. Sănătate și disciplină.
Dragoș Cîmpanu: Eu cred că, pe lângă faptul că te disciplinează, sportul te face mai fericit ca persoană în viață. Este vorba despre sănătate.
Antrenor Ion Popa: ”Ei sunt viitoarea generație”
Ion Popa, un antrenor cu foarte multă experiență își concentrează eforturile nu doar pe pregătirea tehnică a sportivilor, ci și pe crearea unui mediu de susținere și dezvoltare personală, formând o nouă generație de luptători, capabili să continue tradiția de succes a clubului: ”Anul acesta am demonstrat încă o dată că suntem buni, bătând și alte echipe față de anul trecut”.
– Echipa a fost compusă din aceiași sportivi?
– Nu. Anul trecut am avut o echipă, între timp s-au mai lăsat, au mai venit alții și am format altă echipă anul acesta, cu care am reușit să câștigăm un nou titlu de campioni naționali pe echipe. Deci cam 70% din ce am avut anul trecut au fost prezenți și anul acesta. Încă ceva de remarcat: anul acesta echipa cu care am câștigat este la primul an de U17. La categoria de vârstă U17 se încadrează sportivii de 16 și 17 ani. Ai noștri toți au 16 ani. Deci avem șanse și la anul să ieșim din nou campioni, încă șanse mai mari. Deci cu atât e mai meritoriu rezultatul cu cât sportivii noștri sunt primul an în categoria de vârstă 16-17 ani.
– Categoriile sunt și pe vârstă și pe greutate?
– Da, și pe vârstă și pe greutate.
– Aveți la club adulți de peste 30 de ani?
– Nu. Deocamdată cel mai în vârstă are 20 de ani. Încă suntem în formare. La lupte, undeva între 30-33 de ani se cam termină cariera sportivă, dar noi îl avem acum la categoria 19-20 de ani pe cel mai în vârstă și cel mai titrat. Urmează să treacă la categoria de vârstă seniori.
– Aveți la lupte, așa cum este la Jiu-Jitsu, categoriile de Masters, pentru cei de peste 30 de ani?
– Avem și noi la lupte, Old Boys, în care se încadrează sportivii de peste 30 de ani la categoriile de până în 40 de ani, până în 50 de ani și până în 60 de ani. Avem și noi Old Boys, dar nu pe plan național, ci pe plan internațional și sunt Campionate Europene și Mondiale la lupte greco-romane și libere. Eu fac din ‘82 lupte la Piatra Neamț și era extraordinar de frumos când apăream în ziar, individual, pe echipe și așa mai departe. Din ‘84, ‘85, când am ieșit prima dată campion, și acum am ziarele cu rezultatele. Iar ei sunt viitoarea generație.
– Domnul cu care vorbeați este și el antrenor?
– Nu. El este Dina Andrei, cumnatul unui fost campion olimpic, Vasile Andrei. Dar dumnealui este cu trup și suflet alături de noi, secția de lupte din cadrul C.S. Ceahlăul. Un susținător al nostru și un bun psiholog. În momentul când vin copiii în sală și nu suntem deciși referitor la comportamentul copilului, apelăm la dumnealui și ne dă o părere: copilul acesta e emotiv, a avut o traumă, are spirit de luptător. Adică ne consultăm cu dumnealui fiindcă e un bun psiholog și are cunoștințe vaste în privința asta. Dumnealui este voluntar. Îi place, știe ce înseamnă o muncă de sportiv, de luptător și din cauza asta este alături de noi. Sprijin din partea Ministerului, din partea Federației, referitor la aspectele acestea, sunt vise, e un lucru foarte îndepărtat. Dar uitați că sunt oameni de suflet care sunt alături de noi și ne ajută extraordinar de mult. Una e să lucrezi în cunoștință de cauză: „cu copilul acesta trebuie vorbit mai dur sau mai dulce” și alta e când nu știi cum e. Până îl dibui tu trece timpul și noi încercăm să fim cât mai eficienți.
– Văd că aveți mulți elevi.
– Sunt peste 40, avem 45-47 de sportivi care vin permanent. Cu tot cu cei care vin mai rar sunt vreo 60. Pe toți cei care sunt de bună calitate, respectuoși, bine crescuți, sănătoși îi primim în sală, nu eliminăm pe niciunul.
La C.S. Ceahlăul, secția de lupte, fiecare victorie este mai mult decât un titlu adăugat în palmares. Este rezultatul unei munci neobosite, a unei discipline riguroase și a unei echipe care și-a asumat o misiune de a forma caractere puternice. Sub îndrumarea atentă și dedicată a antrenorilor Dragoș Cîmpanu și Ion Popa, cu sprijinul domnului Andrei Dina, tinerii sportivi învață nu doar să lupte, ci să își depășească limitele și să valorifice fiecare moment din această experiență. Într-o comunitate unde tradiția și pasiunea pentru sport se îmbină armonios, acești tineri devin nu doar campioni, ci și modele de perseverență pentru cei din jurul lor.
Alexandru ANDRIEȘ