Magistrații din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție au tranșat situația funcționarilor din sistemul public care doresc să rămână în activitate după ce au cerut deschiderea drepturilor de pensie. Instanța supremă s-a pronunțat recent, prin decizie obligatorie, și a stabilit că emiterea deciziei de pensionare determină încetarea raportului de serviciu, chiar dacă cel în cauză ceruse suspendarea pensiei. Acest lucru înseamnă că funcționarii nu mai pot cumula salariul cu pensia, iar emiterea deciziei de pensionare îi obligă să se retragă din activitate.
„Decizia nr. 91: Admite sesizarea formulată de Tribunalul Suceava – Secția de contencios administrativ și fiscal, în dosarul nr. 867/86/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că: În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, în situația menținerii la cerere a raportului de funcție publică după îndeplinirea condițiilor de pensionare, emiterea deciziei de pensionare determină încetarea de drept a raportului de serviciu, chiar dacă funcționarul public ceruse suspendarea plății pensiei. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 25 noiembrie 2024”, este decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Hotărârea instanței supreme a venit după ce Tribunalul Suceava a cerut dezlegarea unei chestiuni de drept. În esență magistrații din județul vecin au vrut să știe răspunsul la următoare întrebare: „Dacă emiterea unei decizii de pensionare, la cererea funcționarului public, decizie ulterior suspendată, tot la cerere, (în sensul că s-a suspendat plata pensiei, dar nu a încetat calitatea de pensionar), ambele decizii emise în intervalul în care raportul de serviciu era prelungit la cerere, conform dispozițiilor art. 517 alin. (2) din Codul administrativ, afectează raportul de serviciu prelungit, respectiv îl încetează de drept?”. Decizia Curții Supreme din 25 noiembrie este obligatorie.
(G. S.)
3 comentarii
În sfârșit v-ați deșteptat, jigodiilor. Dar cu Georgescu nu vă mai merge!!!
Dacă am ieșit la pensie din politie mai pot cumula pensia cu salariul în domeniul public ? Va mulțumesc
Legal nu ! Dar poate gasiti o nisa pe undeva.Nu de alta dar gasiti o multime de asemenea sitiatii incepand de la tov.presedinte Johan,parlament,ministere pana jos. ! terminati cu prostiile .Mergeti in societati private si va incercati norocul.Ori va construiti dvs.o S.C. eventual vanatoarea de boti ca tot este de actualitate!