Rezultatele finale sunt deja cunoscute la nivelul județului Neamț, cu PSD care a câștigat la ambele camere ale Parlamentului, dar la distanță mică față de AUR. Interesantă poate fi o analiză a votului la nivel de localități, dar și pe zone din județ, mai ales raportat la alegerile locale și prezidențiale, dar și la apartenența primarilor. Ca o constatare generală, în foarte multe cazuri nu a mai contat culoarea politică a primarului, decât acolo unde acesta chiar și-a dat interesul și are cu ce se prezenta în fața alegătorilor. Oamenii, bulversați de toate mașinațiunile legate de turul I al alegerilor prezidențiale, au votat acum, mulți dintre ei, cum le-a dictat conștiința sau din spirit de frondă. Nesiguranța indusă electoratului, sentimentul de nemulțumire profundă față de o clasă politică oscilantă, fără un minim de principii au contribuit la acest vot. Liderii partidelor mari nu au reușit să gestioneze votul decât în mică măsură, fiind depășiți de situație. În Neamț, situația este cumva atipică față de restul țării, chiar dacă PSD a câștigat per total.
Situația în municipii și orașe
Aici lucrurile par simple, PSD a câștigat la Piatra Neamț și Târgu-Neamț, unde aveau primari în funcție, a câștigat și la Roman și Bicaz, unde PNL avea primari, dar a pierdut în schimb la Roznov, cumva surprinzător. Dar câteva explicații se impun.
La Piatra Neamț PSD a câștigat foarte clar, la aproape 5.000 de voturi și este, fără discuție, meritul primarului Adrian Niță. Modul în care a organizat deschiderea Târgului de Crăciun, gestionarea aparițiilor publice și campania făcută neostentativ a prins la pietreni. Este probabil cea mai clară victorie la acest nivel, obținută fără dubii.
PNL a obținut un scor rușinos, de doar 4.438 de voturi la Senat și 4.698 la Camera Deputaților, rezultat a unei aroganțe în comunicare și a faptului că fostul primar Carabelea a candidat la Forța Dreptei, după ce a părăsit partidul. Cu el pe listă probabil s-ar mai fi adăugat 2-3.000 de voturi. O altă explicație ține și de faptul că, practic, nu au avut campanie electorală, decât în foarte mică măsură, bazându-se pe un prezumtiv succes la prezidențiale. Cu rezultatele deja cunoscute.
La Roman, alegerile au stat sub demnul eșecului PNL și, într-o oarecare măsură al USR. Dar și a succesului PSD sub coordonarea lui Lucian Micu, care își ia o revanșă clară în fața lui Leoreanu. Acesta, acum și șeful PNL Neamț, nu a reușit să obțină decât un umilitor loc 3, după PSD, care l-a surclasat la 10 procente și AUR, care a obținut și el 5 procente mai mult. Rezultatul este inexplicabil dacă ne raportăm la pretențiile unui primar președinte de partid, la potențialul Romanului și la așteptările liberalilor în general. PSD și-a făcut treaba, este în mare măsură meritul lui Micu, candidatul care a pierdut la locale. USR nu a reușit să performeze și a dat impresia că se mulțumește cu puțin și că singura speranță este să vină voturi pe baza unei ipotetice simpatii transferate de la candidatul Elena Lasconi.
La Târgu-Neamț rezultatul este previzibil, cu mențiunea că și aici PNL a obținut un scor rușinos, sub AUR, SOS și USR, situație care arată cum politica de cadre din zonă este destul de ciudat făcută.
Orașul Bicaz se înscrie pe trendul de pe Valea Muntelui, unde AUR a fost votat masiv, chiar dacă PSD a câștigat votul în localitate. Să nu uităm că aici avem un primar PNL care a câștigat la mustață mandatul.
În Roznov, un oraș cu reminiscențe de comună mai mare, votul a mers spre AUR, ca în majoritatea zonelor rurale.
Votul pe localități în Neamț
O situație a votului pe localități arată exact cum s-a schimbat harta politică a județului după alegerile locale. După alegerile din iunie situația se prezenta în felul următor:
– PNL a câștigat în 41 de localități
– PSD a câștigat în 40 de localități
– AUR a avut un primar la Dămuc
– Un independent a câștigat la Tașca
Ce a rezultat în urma votului la Camera Deputaților :
– PNL a câștigat doar în 14 localități, deci un minus de 27 de localități
– PSD a câștigat 36 de localități, cu 4 mai puțin decât la locale
– AUR a câștigat în 32 de localități, având va plus 31 de UAT-uri
– USR e pe plus cu o localitate câștigată
Concluzia este foarte clară, două sunt tendințele clare: PNL a pierdut masiv, AUR a câștigat enorm.
Vot emoțional sau rațional?
Este clar că votul la parlamentare a fost influențat de cel de la alegerile din turul I de la prezidențiale. Victoria lui Călin Georgescu, lipsa în turul doi a PSD și PNL, au schimbat mult datele problemei în județ. AUR, care și-a declarat din primul moment sprijinul pentru Georgescu a profitat din plin la parlamentare de simpatia față de acesta și s-a văzut clar asta în rezultate, nu numai pe Valea Muntelui. Asta în ciuda unei campanii electorale molcome și fără mari stridențe, cum ne obișnuiseră înainte. Pe lângă ei au mai primit voturi cei de la POT și într-o oarecare măsură SOS-ul Dianei Șoșoacă. Iar marele perdant a fost PNL-ul lui Ciucă, care a trecut la Bolojan între timp, pe plan local condus, cum spuneam, de Laurențiu Leoreanu.
Alegătorii nemțeni nu au fost la fel de impresionați de Elena Lasconi și n-au votat masiv USR-ul lui Iulian Bulai. Motivele sunt mai multe și țin de mesajul trimis alegătorilor, de nivelul de organizare al filialei în teritoriu, cu adresabilitate doar în anumite zone și fără lideri care să fie cunoscuți printr-o activitate mai lungă în partid. Plus mesajul agresiv către alegători, nu votezi cu Lasconi ești obligatoriu prorus și împotriva NATO și UE, mesaj care s-a întors ca un bumerang la vot.
Consecințele votului de la alegerile parlamentare
Pentru nemțeni aproape că nu contează din cine este formată echipa de parlamentari. Ei vor vota conștiincios ce la va cere partidul și nu este exclus să avem surprize în timp cu mișcări de trupe de la un partid la altul. Pe plan local, în privința funcțiilor de vicepreședinți la județ și viceprimari se clarifică lucrurile. Ne aflăm tot mai aproape de o apropiere pe plan local între PSD și AUR, ceea ce ar consfinți izolarea PNL-ului în județ. Cu posibilitatea ca mulți primari PNL să fie obligați să administreze cu consilii locale în care nu au majoritate și să fie nevoiți să cedeze cântecelor de sirenă de la cei care vor avea majoritatea.
Evident că un factor important îl va avea rezultatul la prezidențiale și componența noului guvern. Dar până atunci mai avem turul II dintre Georgescu și Lasconi, o luptă care în Neamț nu va fi cu emoții decât pentru candidata USR.
Valentin BĂLĂNESCU
Articol apărut în săptămânalul Mesagerul de Neamț, nr. 561, 5-11 decembrie 2024