Un prim incident mai important a avut loc la Secția de votare nr. 22 din Piatra-Neamț, cea de la Școala nr. 11 din cartierul Dărmănești. Aici, reprezentantul minorităților naționale, membru în Biroul secției de votare, a înmânat unui alegător două buletine de vot pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților.
Un caz similar a avut loc la alegerile prezidențiale, tot la o secție de votare din Piatra-Neamț (detalii aici).
Femeia care a primit buletinele de vot nu a sesizat președintelui secției de votare sau altor membri faptul că a primit mai multe buletine de vot, mai mult a intrat cu ele în cabina de vot și a aplicat ștampila de Votat pe ambele buletine. Abia când a încercat să le introducă în urna pentru Senat pe ambele, persoana care supraveghea corectitudinea introducerii în urne a buletinelor a sesizat problema și a oprit-o pe femeie.
Președintele Secției de votare nr. 22, Mădălina Zbranca susține că a fost vorba doar despre o “eroare umană”, aceeași poziție o are și Biroul Electoral Județean Neamț, prin judecătorul Cătălin Mirel Mormoe, locțiitorul președintelui.
Reprezentanții PNL Neamț acuză faptul că ar fi existat intenția de fraudare și afirmă că cel care a înmânat buletinele cu pricina ar fi fost numit în biroul secției de votare de către PSD Neamț.
IPJ Neamț prin polițiștii de la Poliția Municipiului Piatra-Neamț au efectuat verificări în acest caz și au deschis un dosar penal: “La data de 01 decembrie a.c., în jurul orei 12:00, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Piatra-Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că, un alegător ar fi primit mai multe buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot.
Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, sub forma tentativei”.
În astfel de cazuri, legea precizează “Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi”. Și tentativa este considerată infracțiune și se pedepsește.
În ultimele 24 de ore, au fost primite 5 sesizări de incidente electorale, 2 dintre acestea nefiind confirmate. Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale. Polițiștii au aplicat 2 avertismente și o amendă, în valoare de 500 de lei, nefiind întocmite dosare penale.
Redactor: Angela Croitoru
Imagini: Denisa Popa