Descinderi imobiliare se desfășoară în locații din mai multe județe, inclusiv Neamț, într-o cauză penală în care se fac cercetări pentru comiterea infracțiunii de utilizare în public a simbolurilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe. Acțiunea este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov iar anchetatorii fac percheziții pe raza municipiului București și în județele Ilfov, Neamț, Timiș, Maramureș și Sălaj.
Faptele pentru care ar fi fost constituit dosarul penal ar fi avut loc pe 30 noiembrie, în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov, unde a avut loc o comemorare pentru marcarea a 86 de ani de la moartea lui Corneliu Zelea-Codreanu, liderul mișcării legionare. La acțiune ar fi participat aproximativ 150 de persoane.
„Poliţiştii IPJ Ilfov efectuează cercetări, în cadrul unui dosar penal, întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de OUG 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, art. 5, respectiv «Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi»”, au anunţat reprezentanţii IPJ Ilfov.
Și Parchetul General a anunțat acțiuni care urmăresc sancționarea comportamentelor ilegale manifestate online pe diverse platforme de socializare, constând în îndemnarea la săvârșirea unor infracțiuni sau incitare la violență și ură. „În cursul zilei de astăzi, 7 decembrie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au demarat o acţiune comună care urmăreşte sancţionarea comportamentelor ilegale manifestate în mediul online, pe diferite platforme de socializare, constând în îndemnarea publicului la săvârşirea unor infracţiuni sau incitarea la violenţă şi ură împotriva unor persoane pe motiv că fac parte dintr-o anumită categorie definită pe criterii de etnie, orientare sexuală ori pe motivul exprimării opţiunilor politice în contextul procesului electoral din România”, se arată într-un comunicat al instituției.
Toate aceste acțiuni au loc cumva firesc, în încercarea de a justifica în fața opiniei publice hotărârea Curții Constituționale de anulare a alegerilor, fără o argumentație clară în fața tuturor. (V.B.)