Organizația Județeană AUR Neamț a participat cu 200 de membri la protestul din capitală, din fața Guvernului României, la care au fost peste 100.000 de participanți din întreaga țară, potrivit organizatorilor. Celor cu carnet de partid li s-au alăturiat spontan oameni care au dorit să-și manifeste nemulțumirile proprii. Dat fiind numărul mare de participanți, unii au rămas pe Bulevardul Lascăr Catargiu, cel care leagă Piața Romană de Piața Victoriei. Oamenii au venit către centrul Pieței Victoria în valuri, de la o oră la alta, adunându-se tot mai mulți.
Principalele revendicări ale protestatarilor conduși de George Simion au fost: reluarea turului II al alegerilor prezidențiale cu Călin Georgescu și Elena Lasconi, dar și demisia (demiterea) premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Klaus Iohannis.
Alături de membri de partid, din Neamț au participat cei trei parlamentari nemțeni, deputatele Dumitrina Mitrea și Andreea Neacșu, senatorul Sorin Lavric, dar și Ramona Lovin – deputat de Diaspora și coordonator al AUR Neamț, precum și alți membri cu funcții de conducere.
Mesaje ale nemțenilor care au participat la protest
„Suntem la cel mai mare protest al românilor pentru apărarea Democrației și Libertatea de a alege!
Nu mai acceptăm să ne fie încălcate drepturile, nu mai acceptăm bătaia de joc a trădătorilor de țară.
Suntem din ce in ce mai mulți români care spunem:
STOP ABUZULUI PUTERII CARE A PUS STĂPÂNIRE PE ȚARĂ!
TURUL 2 , ÎNAPOI!
LIBERTATE
IOHANNIS PLEACĂ ACASĂ, ROMÂNIA NU ESTE A TA.
CIOLACU EȘTI PREMIER ILEGITIM!”, transmitea Dumitrina Mitrea de la fața locului, pe contul său de socializare.
Nemțenii care au participat la protest, unii dintre ei fără a fi nici măcar simpatizanți, veniți cu mașina proprie la manifestare, nu au întâmpinat probleme cu forțele de ordine de la fața locului. “Atmosfera a fost cât se poate de civilizată, ne-am manifestat pașnic și civilizat, ca de obicei în ultimii 5 ani de când facem noi proteste. Dar, vă dați seama că, la o masă atât de mare de oameni, nu poți controla emoțiile și modul de manifestare”, a precizat deputatul Dumitrina Mitrea.
“Ne dorim o țară în care sistemul sanitar să fie de calitate excepțională. Ne dorim ca oamenii și copiii să nu mai moară în spitale din cauza neglijenței sau lipsei de resurse. Ne dorim o justiție dreaptă, demnă și cu adevărat imparțială.
Vrem ca tinerii să rămână în România, să muncească aici, să-și construiască viitorul alături de familiile lor, nu să fie obligați să plece peste hotare pentru a căuta un trai mai bun și condiții decente pentru copiii lor. De asemenea, cerem ca votul suveran al poporului să fie respectat, iar dreptul de a alege, de a fi ales și de a protesta să nu fie încălcat de nicio forță străină sau grup de interese, fie ele locale sau naționale.
(…)
Eu am ieșit în stradă inclusiv pentru voi, cei care, din diverse motive, nu ați putut participa la protest. Sunt convins că v-ați fi dorit să vedeți cum ideile voastre rezonează cu mii, zeci de mii de oameni care astăzi, în București, au mărșăluit pentru a apăra ceea ce s-a câștigat cu sânge în 1989. Este de neconceput ca, la 35 de ani de la Revoluție, să fim nevoiți să strigăm din nou în piețe: „Vrem libertate! Vrem alegeri libere!”. Asemenea lucruri nu ar trebui să mai fie necesare”, a declarat antreprenorul Valică Vasilică Burdulea, unul dintre protestatarii nemțeni.
Nu au fost date oficiale privind numărul participanților la protestul AUR
Jandarmeria Română a refuzat să furnizeze estimări oficiale privind numărul celor care au participat la protestul organizat de AUR.
„Nu facem estimări, asta este treaba organizatorilor”, a fost mesajul dat de către instituție pentru site-ul hotnews.ro. Conform aceleași surse, Jandarmeria ar fi luat această decizie pentru că estimarea făcută ar fi putut fi interpretată de părțile interesate pentru a promova sau contesta mitingul din capitală.
Angela Croitoru