Un fenomen care se răspândește cu repeziciune și pare de neoprit, în ciuda descinderilor în forță ale anchetatorilor, a fost și rămâne traficul și consumul de droguri. Realitatea a confirmat faptul că, în timp, vârsta consumatorilor de stupefiante dar și a dealerilor, a scăzut constant. Așa s-a ajuns ca în prezent să existe consum de substanțe interzise în rândul minorilor, iar drogurile pot fi achiziționate de la ”dealeri” care nu au pășit încă în viața de adult. Pe parcursul anului trecut în județul Neamț au fost înregistrate „premiere” care atestă această realitate îngrijorătoare. S-a întâmplat, de exemplu, ca un absolvent de liceu să fie nevoit să susțină examenul maturității din arest, după ce anterior finalizării cursurilor liceale a fost încarcerat într-un dosar cu acuze de trafic de droguri. Alți doi minori au fost trimiși în judecată după ce ar fi vândut droguri unui tânăr. Acesta din urmă a consumat substanțele interzise cu o adolescentă de 16 ani care a decedat din cauza supradozei. Autoritățile au consemnat astfel primul deces din Neamț cauzat de consumul de stupefiante. Și pentru că vânzarea de narcotice a fost și este în continuare o sursă de a obține bani rapid, „întreprinzătorii” nu au ratat ocazia de a înființa culturi ilicite de canabis. Una dintre acestea a fost descoperită în inima orașului, pe Pietricica.
Bacalaureat în Centrul de Reținere și Arest Preventiv
Examenul de bacalaureat din vara anului trecut a adus o situație nemaiîntâlnită în județul Neamț după ce unul dintre elevii înscriși la bacalaureat a susținut probele în stare de arest preventiv. Acesta ajunsese după gratii fiind cercetat de procurorii DIICOT Neamț într-un dosar penal cu acuze de trafic de droguri de risc, în formă continuată și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu. Cercetările au stabilit că tânărul, împreună cu alți trei amici, a deținut, intermediat și comercializat canabis către doritori din județele Neamț, Suceava, Botoșani și Iași. Faptele au avut loc în perioada 2023-mai 2024. Pe 16 mai unul dintre ei a fost prins în flagrant, la Târgu Neamț, pe când transporta 3 kilograme de canabis destinat comercializării. Pentru dovedirea activității ilicite au avut loc 5 percheziții domiciliare în Neamț și Suceava, procurorii DIICOT ridicând diverse cantități de canabis, grindere, cântare electronice, medii de stocare și bani. Ulterior cei patru au fost privați de libertate. Așa se face că la data bacalaureatului elevul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț era în arestul IPJ Neamț. Tânărul a solicitat susținerea bac-ului și a obținut aprobarea comisiei naționale.
„Există solicitarea unui candidat de a susține examenul de bacalaureat simultan cu toți candidații din țară în Centrul de Reținere și Arest Preventiv. Pentru a asigura egalitate de șanse, comisia județeană, cu aprobarea comisiei naționale, a luat toate măsurile ce se impun pentru organizarea și desfășurarea în cele mai bune condiții a acestui examen”, a declarat la acel moment Ana Socea, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Neamț.
Între timp tânărul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, primul termen în proces fiind programat luna aceasta. El a fost arestat preventiv până pe 18 noiembrie dată la care a fost plasat în arest la domiciliu.
Adolescentă ucisă de o supradoză: drogul a fost achiziționat de la doi minori
În teorie toată lumea știe că stupefiantele ucid, din păcate o dovadă în acest sens avem în Neamț, un caz care a căpătat conotații naționale. Primul deces din Neamț cauzat de stupefiante este cel al unei minore de 16 ani, din București. Legiștii au stabilit că moartea a fost provocată de o reacție puternică și generalizată produsă de drogurile de risc administrate.
Moartea „s-a datorat insuficienței cardio-repiratorii acute, consecința unei intoxicații acute cu 4-METHYLMETCHATINONA (mefedronă), cu vasoplegie toxică consecutivă și hemoragie generalizată prin diapedeză, exteriorizată secundar”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.
Și mai grav este faptul că stupefiantele au fost achiziționate de la doi dealeri minori. Tragedia a avut loc în noaptea de 30 spre 31 iulie 2023 la locuința unui tânăr de 19 ani din Dumbrava Roșie. Adolescenta de 16 ani, din București, venise în Piatra Neamț pentru a participa la conferința MUN – Model United Nations. A fost așteptată la gară de Gabor Matteo Leonard, cei doi cunoscându-se anterior pe internet. Tinerii s-au plimbat prin oraș, iar la un moment dat Gabor a contactat unul din dealerii minori cu care s-a întâlnit în oraș și a cumpărat un drog puternic cunoscut sub denumirea de „cristal”. Adolescenta a decis să nu mai meargă la locul de cazare pus la dispoziție de organizatorii conferinței. În schimb a acceptat invitația lui Gabor de a merge la locuința lui, cu atât mai mult cu cât acolo era și părinții băiatului. Ajunși acasă ambii au urcat la etaj, iar cercetările au relevat faptul că au consumat narcoticele folosindu-se de o bancnotă de 1 leu, rulată. În jurul orei 2:00 fata a suferit o puternică hemoragie și pentru că Gabor nu a știut cum să gestioneze situația, și-a chemat mama în ajutor. Femeia a solicitat sprijin prin numărul unic de urgență 112 dar adolescenta nu a mai putut fi salvată. În coșul de gunoi din încăpere anchetatorii au găsit bancnota de 1 leu care prezenta urme de drog. Gabor a spus de unde a luat stupefiantele, iar cercetările au dus la cel de-al doilea dealer minor. La jumătatea anului trecut DIICOT a terminat ancheta și a trimis dosarul în instanță. Gabor dar și cei doi minori sunt acuzați de trafic de droguri.
Cultură de canabis pe Pietricica
Este un lucru deja știut, vânzarea de stupefiante aduce câștiguri substanțiale și mulți tineri sunt tentați să încerce o asemenea afacere. Trei nemțeni cu vârste de 34, 35 și 38 de ani au fost arestați preventiv în 2024 după ce anchetatorii au descoperit două culturi de canabis. Una în localitatea Bodești, iar o alta în „inima” municipiului Piatra Neamț, pe Pietricica. Doi dintre acuzați, frați, au fost prinși în flagrant, pe 16 septembrie, în timp ce recoltau mugurii de canabis. Au avut loc trei percheziții în locațiile menționate, anchetatorii ridicând circa 80 de kilograme de plante de canabis, în stare verde, aproximativ 4,5 kilograme plante uscată, semințe de canabis, cântare electronice și alte mijloace de probă.
La aproximativ trei săptămâni distanță, o altă cultură ilicită de canabis a fost descoperită în localitatea Sagna. În acest caz doi tineri de 19 ani și un bărbat de 41 de ani au fost puși sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de risc. Ancheta efectuată în cauză a relevat faptul că începând din martie 2024, doi dintre acuzați au achiziționat în mod repetat diverse cantități de semințe de canabis, iar în intervalul iulie-octombrie, împreună cu cel de al treilea au înființat și îngrijit o cultură de canabis. Stupefiantele erau destinate comercializării. Tinerii de 19 ani au fost prinși în flagrant, în municipiul Roman, în timp ce dețineau, în scopul vânzării peste 400 grame canabis provenit din cultura din curtea săteanului din Sagna. Stupefiantele erau ascunse sub roata de rezervă a autoturismului cu care se deplasau acuzații. În urma descinderilor, oamenii legii au ridicat 34 de kilograme de plante de canabis.
De departe cel mai prolific cultivator de stupefiante rămâne un localnic din Bălușești, comuna Icușești, de la care anchetatorii au ridicat cea mai mare cantitate de canabis din toate timpurile din județ, 1,3 tone. El a achiziționat semințele de pe internet, a înființat cultura, a îngrijit-o, dar a fost prădat de doi localnici. Aceștia au fost prinși în flagrant de oamenii legii, iar ulterior cultura ilicită a fost ridicată de polițiști și procurorii DIICOT. Bărbatul nu era la prima abatere de acest fel și în 2019 aceiași anchetatori l-au lăsat fără 100 de kilograme de canabis pe care dorea să-l vândă la prețul de 35.000-40.000 de lei pentru un kilogram. Atunci a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare. Acum a recidivat, a multiplicat cultura de 13 ori, iar pentru fapta sa anul trecut a fost condamnat la 4 ani de închisoare. De menționat este faptul că bărbatul nu era consumator, ci doar comerciant pe piața neagră. Dacă cele 1,3 tone de canabis ar fi fost vândute, ar fi avut un câștig de aproximativ 10 milioane de lei.
Gabi SOFRONIA