Temperaturile ridicate de la finalul anului trecut și început de 2025, precum și faptul că nu s-au înregistrat diferențe termice majore în scurt timp, a dus la o scădere a infecțiilor respiratorii. Direcția de Sănătate Publică Neamț anunță că indicatorul urmărit a scăzut considerabil față de ultima săptămână a anului trecut. Chiar și așa, în perioada analizată 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, în județul Neamț au fost peste 1.000 de cazuri de gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii. „În ultima săptămâna, au fost raportate 1.092 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 22% mai puține decât în săptămâna anterioară (1.400) și cu 27% mai puține cazuri comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent (1.489)”, conform Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Din totalul cazurilor, 730 au fost infecții acute ale căilor respiratorii superioare, iar 28 de pacienți, din care cei mai mulți minori până în 14 ani, au avut nevoie de spitalizare. Alți 317 pacienți au fost diagnosticați cu pneumonie, circa două treimi dintre aceștia fiind minori. 45 de nemțeni au fost diagnosticați de medici cu gripă, circa jumătate fiind adolescenți până în 14 ani. În 17 cazuri s-a impus spitalizarea, trei dintre pacienți fiind minori. „Ponderea cazurilor internate în această săptămână (11%) a fost mai mare comparativ cu săptămâna precedentă (8%)”, conform DSP Neamț.
Reamintim că imunizarea se face prin administrarea vaccinului antigripal. Până în prezent au fost vaccinate antigripal 26.969 persoane, din care 26.770 din grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat. De menționat este faptul că în acest sezon vaccinul antigripal nu se mai distribuie prin cabinetele medicilor de familie ci se procură, pe bază de prescripție medicală, din farmacii. Pentru administrare pacienții trebuie să se adreseze medicilor de familie (amănunte aici).
Direcția de Sănătate Publică anunță că în Neamț nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire cu HMPV, primul pacient diagnosticat fiind anunțat pe 8 ianuarie, la Oradea. Metapneumovirusul este foarte contagios, cele mai expuse fiind persoanele cu un sistem imunitar scăzut, copiii și vârstnicii.
(G. S.)