Probabil toate redacțiile, mai mari, mai mici, sau chiar la unele pe persoană fizică, au primit un comunicat de presă de la Instituția Prefectului. Din start ni se aruncă nada: ”Astăzi, la Instituția Prefectului – Județul Neamț, a avut loc ședința de lucru trimestrială a Grupului Interinstituțional responsabil cu implementarea Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară.” Toți care am trecut de această frază menită să dea fiori, că avem un Grup, nu unul oarecare ci Interinstituțional, avem un Plan Teritorial Cadru de Acțiune ( cu litere mari, să luăm aminte) pentru…siguranța școlară. Gata, nici n-ar mai trebui să citim, Grup, Plan, deci avem și Siguranță Școlară. Dacă năbădăioasa curiozitate totuși te paște și deschizi textul, din titlu ai o primă dezamăgire, din ditamai grupul /doar decât prefectul este amintit, în rol minor de responsabil cu monitorizarea: ”Prefectul Adrian Bourceanu monitorizează siguranța elevilor în județul Neamț”.
Să-i dăm prefectului ce-i al Cezarului
După acest titlu menit să dea Cezarului ce-i al Cezarului ( în democrația noastră originală se poate numi și prefect, președinte, primar, după caz, nevoi și cerințe) urmează, respectând corect tipicul știrii, răspunsul la întrebările când și unde (marți, 21 februarie, Prefectură), cine (ședința a fost prezidată de prefectul județului Neamț, Adrian Bourceanu, și a reunit reprezentanți ai instituțiilor cheie: Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț, Inspectoratul de Jandarmi Județean (IJJ) Neamț, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Neamț, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (CNITP) – Centrul Regional Bacău, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.), plus mai complicatul de ce: ”Pe agenda discuțiilor au figurat analiza măsurilor luate pentru siguranța școlară în perioada 9 septembrie – 31 decembrie 2024 și cu identificarea unor soluții practice pentru provocările persistente.” Doar atât, dar să reținem că a existat o agendă cu măsuri, chiar dacă se vorbește doar despre o perioadă de aproape trei luni și, mai ales soluții. Da, avem soluții, nu orice fel de soluții, avem unele practice!
Până să ajungem la ele, să savurăm primul episod, sau dacă vreți prima declarație, cu o apreciere din partea gazdei, prefectul nostru, al tuturor. Ce spune el, cumva neîntrebat și cam anapoda în comunicat, la început, ca să dea un sens discuției: „Apreciez eforturile instituțiilor implicate în asigurarea unui mediu sigur pentru copiii noștri. Cu toate acestea, riscurile sunt mari, și doar printr-o colaborare și comunicare eficientă putem combate fenomene precum consumul de droguri și violența în școli. Este important să găsim soluții reale și aplicabile pentru a preveni aceste probleme”, a declarat Adrian Bourceanu, prefectul județului Neamț. Nu e prea clar dacă declarația a fost făcută pentru participanți sau, pentru presă sau și pentru unii și pentru alții, dar să ne bucurăm că am ajuns la subiect, traficul de droguri și violența în școli.
Despre ce vorbim noi aici?
Pentru neinformații din presă ( sau pentru participanți?) aflăm niște cifre importante ”că la nivelul județului Neamț funcționează 325 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 109 în mediul urban și 216 în mediul rural.” Nu știați? Aflați acum din comunicat. Și de-aici înainte aflăm că și cât de mult s-a muncit:
În perioada de referință, ISU Neamț a efectuat 57 de controale în unități de învățământ, aplicând patru sancțiuni contravenționale, și a desfășurat 33 de exerciții de evacuare și 74 de activități de informare preventivă. De altfel, atât Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Neamț, cât și celelalte instituții cu responsabilități în siguranța școlară derulează periodic acțiuni informative în rândul elevilor, al cadrelor didactice și al părinților, pentru prevenirea unor probleme critice precum delicvența juvenilă, absenteismul sau consumul de substanțe interzise.
De exemplu, de la începutul acestui an școlar Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Neamț a desfășurat 23 de activități de informare și conștientizare a elevilor nemțeni cu privire la riscurile și consecințele consumului de droguri, din care 15 activități în școlile gimnaziale și 8 în liceele din județ. De asemenea, 325 cadre didactice din Neamț au beneficiat de cele 4 activități de instruire și 11 părinți ( așa de mulți?!?) au participat la o activitate de informare Antidrog. Tot în perioada 9 septembrie – 31 decembrie 2024, la nivelul județului Neamț, CNITP- Centrul Regional Bacău a finalizat 18 proiecte educaționale și a desfășurat 51 de activități de prevenire, numărul de beneficiari ridicându-se la 977 de elevi și 68 de cadre didactice.
Atât polițiștii, cât și jandarmii nemțeni desfășoară în permanență misiuni specifice în zona unităților școlare, inclusiv activități de combatere a delicvenței juvenile și a faptelor antisociale. Potrivit raportului semestrial al IPJ Neamț, infracționalitatea raportată în mediul școlar a scăzut semnificativ față de aceeași perioadă a anului precedent, de la 27 la 15 infracțiuni.”
Citind această înșiruire de cifre, ne dăm seama că acțiunile au avut efectul scontat, cel puțin în privința număratului. Dar inimaginabilul, ca un fel de răzbunare pentru atâta de multă muncă, apare într-o frază carene duce cu gândul la resemnare: ”Cu toate acestea, s-au înregistrat două cazuri grave: un act de viol asupra unui minor și o infracțiune de hărțuire sexuală. Alte probleme semnalate au inclus cazuri de bullying, violență între elevi și consum de droguri în perimetrul școlar.”
Traducere liberă a celor de mai sus
Dincolo de cuvintele frumoase, autorul ne sugerează trista realitate, avem două cazuri grave (doar astea grave au fost reclamate, câte n-au fost, Cezarul cu mila) plus alte mai puțin grave. Despre profesorii loviți la propriu de copii onorabilii din comisie nu știu nimic, că directorii ascund rahatul sub preș, dar cazuri există chiar și în frumosul municipiu de județ, că vezi doamne, nu poți să spui nimic despre o mică bestie care amenință că-ți ia gâtul în public!
Să recapitulăm, acțiuni au fost, multe dintre ele formale, după ce un elev a dat bacalaureatul în arestul poliției fiind arestat pentru trafic de droguri cu kilogramele, după ce o fată a murit, părinții știind-o la o acțiune organizată, după ce la Târgu- Neamț, la același liceu de unde a fost arestat cel cu bacalaureatul, a fost cules unul din veceu beat și unii zic și drogat, cu mâinile tăiate într-o tentativă jalnică de automutilare, iar exemplele pot continua.
Să revenim la oile noastre…
… și să aflăm ce ne mai spune autorul? Ne spune despre despre sistemele de securitate și supraveghere care ”au un rol determinant pentru descurajarea faptelor antisociale și pentru clarificarea stărilor de fapt în cazul unor evenimente negative. Conform raportului prezentat de ISJ, aproximativ 50% dintre aceste unități sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video sau beneficiază de pază umană. Precizăm că autoritățile locale din Neamț au alocat, între 9 septembrie și 31 decembrie 2024, peste 1,2 milioane de lei în total, pentru creșterea gradului de siguranță școlară.”,
Bun, bun, 50 % din școli au, restul înțelegem că nu, e prea scump pentru o primărie să investească câteva mii de lei într-un sistem simplu, nu în șmecheriile scumpe de unde se poate cere para-ndarăt. A existat vreo reacție cu privire la restul de 50%? Autorul nu ne spune nimic, deci înțelegem că nu, acordându-i prezumția de nevinovăție totală.
Ce ne mai spune, la final, prefectul?
O constatare și o reamintire, obligatorie, a ce trebuie să însemne școala din partea prefectului, care rețineți, nu a spus, a subliniat, așa, ca să se bage la cap importanța celor zise: „Școala, oricare ar fi ea, trebuie să fie un mediu sigur și prietenos, care să sprijine dezvoltarea armonioasă a tuturor elevilor, iar rolul nostru e să ne asigurăm că acest lucru se întâmplă.”. Mai corect de atât nu se poate, nimic de comentat. Și nu se oprește prefectul aici, dă și linii directoare la fel de clare, la care nu poți decât să te înclini și să zici, Da , așa este!: „Vreau să continuăm să avem discuții directe și să identificăm măsuri clare, care să ofere rezultate. Este vital să ne implicăm activ și să prevenim orice risc care poate pune în pericol viitorul copiilor noștri.” Și gata…?
Soluțiile, da soluțiile, unde sunt soluțiile?
În prima parte a compunerii, pardon, a comunicatului, eram amenințați plăcut și ofertant ”cu identificarea unor soluții practice pentru provocările persistente”. Cum comunicatul a ajuns la final și n-am găsit nici o soluție, doar ceva extrem de vag, cumva aruncat ca să dea impresia că încă se lucrează la problemă, la nivel de ”printre concluzii”, nu ne rămâne decât să credem că ele necesită mai multă muncă a autorului, din cauza volumului imens de date pe care trebuie să le sintetizeze. Până atunci, să ne strecurăm si noi printre concluzii: ”Printre concluziile ședinței s-au numărat nevoia de informare constantă din partea unităților școlare către DGASPC cu privire la cazurile speciale, o activitate mai intense a grupurilor de acțiune locală din cadrul școlilor și creșterea numărului de consilieri școlari în mediul rural. Totodată, a fost identificată o nevoie acută de investiții în infrastructură și resurse umane calificate pentru a gestiona cazurile sensibile.”
A fost nevoie de o ședință a ditamai grupului, fără presă, să nu se inhibe și să se exprime liber, ca să aflăm că se vorbește despre nevoia de informare, creșterea numărului de consilieri școlari, investiții în infrastructură și resurse umane. Cum ar spune un clasic, treburi grele, monșer!
Un final fără final
Fără soluții, dar cu concluzii pe care le știa oricine și fără o ședință gomoasă, dar musai de ținut, că trebuie și ea raportată mai sus, să facă și alții o ședință pe același tipic, finalul nu putea fi altul: ”Instituția Prefectului-Județul Neamț rămâne un partener activ și dedicat al comunității, asigurându-se că măsurile luate pentru siguranța școlară sunt eficiente și bine coordonate.”
Păi să nu fii sigur de acum că nu mai avem trafic de droguri în școli ( în liceul de care făceam vorbire este o vorbă printre elevi, sunt mai mulți dealari în liceu decât profesori de sport și femei de serviciu, încheiem citatul), nici violență, nici taxe de protecție, nici bullying, putem dormi liniștiți, Grupul Interinstituțional Responsabil cu Implementarea Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară veghează și apoi ne/se informează la proxima ședință ce și cum.
Comunicatul nu este semnat, deci putem conchide că este un fel de creație colectivă, cu atât mai valoroasă, care merită să rămână în analele istoriei contemporane a epocii numită ”România educată”.
Lăsând gluma la o parte, nu era mai simplu să faceți o conferință de presă și să spuneți lucrurilor pe nume? Stimate domnule prefect, de când Inspectoratul Școlar Neamț nu a organizat o conferință de presă, potivit celor stipulate la lege, în care să vorbească despre toate aceste probleme și să comunice direct în felul acesta cu publicul? Pe ceilalți îi înțelegem, toți au purtători de cuvânt care produc comunicate. Ca acesta, pline de soluții.
Valentin Bălănescu