Istoria lucrărilor la cele două Grădini publice din cartierele sociale Văleni și Speranța din Piatra-Neamț începe în 2019, când au fost semnate contractele de finanțate prin Programul Operațional Regional 2014- 2020. Ambele proiecte au fost scoase la licitație și câștigate de aceeași asociere: lider SC Mondoterm SRL Piatra-Neamț, constructor SC RARD Construct SRL Doljești, Neamț. Între timp, de la obținerea finanțării s-au schimbat două administrații – cea condusă de fostul primar Dragoș Chitic, actualul administrator public al orașului și, din 2020, cea condusă de Andrei Carabelea. Suntem sub cea de-a treia, cea a primarului Adrian Niță.
Pentru ambele investiții constructorul a cerut, în mod repetat, prelungirea termenelor de execuție, ajungând la depășiri cu 30 de luni, respectiv 31 de luni, însă fără ca grădinile să fie finalizate nici acum. Ultimul termen pentru ambele parcuri era 30 iunie 2023, dată de la care Primăria Piatra-Neamț a perceput penalizări constructorului. Bineînțeles, toate aceste prelungiri au fost oficializate prin acte adiționale la contractul inițial de finanțare.
Între timp și lucrările realizate au început să se deterioreze, pentru că nu au fost întreținute.
Dar, pentru că grădinile nu au fost finalizate, pentru a nu pierde finanțarea, primăria este nevoită să suporte din bugetul propriu lucrările care mai sunt de efectuat: 328.656,64 lei inclusiv TVA în cazul grădinii Văleni și 569.513,23 lei la cea din Speranța.
În primăvara anului trecut, fostul primar Andrei Carabelea constată că ambele investiții ale fostei administrații nu sunt finalizate și reziliază contractul cu asocierea de firme, emițând și certificat constatator negativ.
În ședința extraordinară de luni, 17 martie, pentru ambele investiții sunt prinse proiectele prin care se aprobă sumele menționate pentru finalizarea lucrărilor.
În cazul Grădinii publice Văleni, stadiul de execuție este de 90,68% din care 10% deja necesită reparații, iar în Speranța situația este și mai proastă, doar 79, 60%, din care 10% trebuie reparate. Stadiul de execuție și sumele necesare au fost calculate de către o nouă firmă de consultanță care a realizat o expertiză a lucrărilor la ambele investiții.
Rămâne de văzut, în condițiile în care contractele au fost reziliate, dacă RARD Construct își va mai face partea de lucrări – reparații și cele 30% rămase de efectuat pentru finalizare și când.
Angela Croitoru