Politicile verzi sunt criticate, foarte corect în multe cazuri, că nu țin cont de realitățile cu care se confruntă oamenii. Chiar săptămâna trecută în Neamț am văzut un exemplu de „așa nu”, când niște firme de consultanță au venit la Consiliul Județean pentru a explica reprezentanților județului că trebuie să fie de acord ca peste 55000 de ha teren să fie transformate în zone stricte de protecție, fără să fie capabil să argumenteze de ce și, mai ales, cum au identificat zonele respective, care a fost metodologia și, mai ales, să demonstreze că și-au făcut treaba pe teren, nu din birou. Consultarea a demonstrat neseriozitatea celor care au primit de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor milioane de euro pentru studiul respectiv, fără să poată livra decât vorbe și slogane, de genul, se vor pierde bani dacă nu veți fi de acord. Atitudinea celor care au prezentat atunci proiectul spune multe despre modul în care este văzută și de ce este criticată politica de „Green Deal”.
Un exemplu pozitiv de politici de mediu, cu impact real, vine din mediul privat și chiar dacă nu este din Neamț merită semnalat. Este vorba despre o societate de cele mai multe ori blamată, nu poți iubi pe cineva care își ia bani de fiecare dată când faci plinul la mașină, dar OMV Petrom arată acum că se poate face un proiect care să aibă un impact pozitiv asupra mediului, să fie eficient din punct de vedere economic și să aducă o contribuție într-un domeniu strategic național – cel al energiei. Este vorba despre lucrările de construcţie a unităţii de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) de la Petrobrazi, o investiţie de 750 de milioane de euro şi o capacitate de 250.000 de tone pe an, din 2028. Totul pleacă de la producerea de hidrogen verde, apoi, folosirea în rafinare, cu ajutorul acestui produs, a uleiurilor vegetale sau a grăsimilor animale în produse similare motorinei sau kerosenului, cu mult mai puține emisii de carbon. Toate amănuntele de la deschiderea lucrărilor puteți citi și viziona aici.
Potrivit e-nergia.ro „din investiţia totală de 750 de milioane de euro, 560 de milioane de euro sunt pentru construcţia unităţii SAF-HVO, iar 190 de milioane de euro pentru două instalaţii de producţie de hidrogen verde. SAF şi HVO sunt carburanţi sustenabili produşi prin procesarea materiilor prime regenerabile, precum uleiuri vegetale uzate şi grăsimi animale. Prin procese avansate de rafinare, utilizând hidrogen verde, aceste materii sunt transformate pentru a avea caracteristici similare cu kerosenul şi motorina convenţionale. Utilizarea acestor carburanţi permite o reducere semnificativă a emisiilor de CO2 faţă de combustibilii fosili tradiţionali (spre exemplu cu minimum 65% în cazul SAF şi HVO)”.
Două exemple, două moduri diferite de lucru. Unul care încearcă să producă prin investiție proprie produse cât mai verzi la modul real și unul care vrea să ne înverzească forțat, fără argumente solide, care, involuntar sau poate nu, pune piedici dezvoltării locale. Un singur exemplu care merită scos în evidență, consultanții Ministerului au localizat o zonă de protecție chiar pe traseul din Neamț al viitoarei Autostrăzi A8.
V.B.