Corneliu Dan Borcia s-a născut la Sibiu, pe 30 martie 1943, și ar fi împlinit 82 de ani, dacă nu ne-ar fi părăsit, pe noi și lumea teatrului și filmului, mult prea repede. Și-a petrecut copilăria la Tecuci, unde tatăl său a fost șef de gară. După absolvirea Liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (IATC), promoția 1966, la clasa profesorului George Carabin și a conferențiarului George Rafael. Cariera sa teatrală a fost marcată de o lungă și fructuoasă colaborare cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a fost și director între anii 1995-2001.
După un scurt stagiu la Teatrul din Turda, Corneliu Dan Borcia s-a alăturat definitiv Teatrului Tineretului în 1967, devenind o prezență constantă pe această scenă. A fost distribuit în mari spectacole precum: „Tristan şi Isolda“ (1967), „Act veneţian“ (1967), „Omul cel bun din Sîciuan“ (1968), „Noaptea încurcăturilor“ (1968), „Heidelbergul de altădată“ (1969), „Harap-Alb“ (1970), „Peer Gynt“ (1972), „Nevestele vesele din Windsor“ (1978), „Orfanul Zhao“ (1995), „Santiago el Campeon“ (2003), „Avarul“ (2004). A fost omologat de către critică drept un actor puternic, cu grja detaliului.
A fost tentat şi de cinematografie, făcând parte din distribuţia filmelor: „Fiul Munţilor“, regia Gheorghe Naghi, „Poliţa în alb“, regia Mircea Gandila, „Mai presus de orice“, regia Dan Piţa, „Dumbrava minunată“, regia Gheorghe Naghi. A fost distins cu Premiul pentru cel mai bun manager, acordat de Consiliul Britanic în cadrul Galei UNITER 2000. A încurajat, cât a fost director venirea actorilor tineri și a regizorilor cu viziuni moderne la Teatrul Tineretului.
În 2005, Corneliu Dan Borcia a înființat compania de teatru independent Teatrul π Buni, din Piatra Neamț, dedicată teatrului alternativ și spectacolelor montate în spații neconvenționale. Printre producții realizate în acest cadru se numără „Junghiuri”, de Bob Jude Ferante și „Chat”, de Ștefan Caraman.
După pensionare, a colaborat cu teatre din Bucureşti, în special cu Teatrul „Nottara“, în 2011 participând cu spectacolul „Aniversarea“ (regia Vlad Massaci) la turneul acestui teatru de la Londra.
Corneliu Dan Borcia s-a stins din viață pe 17 august 2014, lăsând în urmă amintirea unui mare actor, care și-a dedicat întreaga viață artei teatrale. Trupul său a fost depus la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde colegi, prieteni și admiratori i-au adus un ultim omagiu.
”Mesagerul de Neamț” scria atunci: ”Corneliu Dan Borcia a avut o misiune și și-a îndeplinit-o. Fără el, lumea teatrului nemțean și românesc este mai săracă și mai tristă”. A primit titlu de cetățean de onoare al municipiului Piatra Neamț, postmortem, în 2017.
Corneliu Dan Borcia ar fi împlinit astăzi 82 de ani.