Actualizare: Inspectoratul de Poliție Județean Neamț precizează, într-un comunicat de presă, că un „ofițer de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț – Biroul Siguranța Școlară” a fost „destituit”. Comunicatul nu menționează nici numele lui Vitalie Josanu și nici rolul său de lider sindical.
„Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.
Destituirea este o sancțiune prevăzută de art. 58 din Legea nr. 360 din 2002, privind Statutul polițistului, care se dispune numai după efectuarea cercetării prealabile și consultarea consiliului de disciplină, în strictă concordanță cu prevederile art. 58^4 și art. 59^3 din Legea nr. 360 din 2002.
Totodată, pentru încălcarea interdicției de exprimare a opiniilor politice în public, prevăzute la art. 45 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 360 din 2002, față de polițiști este obligatorie aplicarea măsurii destituirii, conform prevederilor art. 10 alin. 4 din Legea nr. 360 din 2002”, precizează comunicatul IPJ Neamț.
Liderul sindical are dreptul de a contesta actul administrativ, în condițiile legii.
Știre inițială: Astăzi, 17 martie, în jurul orei 14:30, un protest a avut loc în fața Inspectoratului de Poliție Județean Neamț. Cel care și-a asumat acțiunea este liderul național al sindicatului Diamantul, Vitalie Josanu.


Acesta a denunțat presiunile la care ar fi supuși polițiștii din cadrul instituției și a expus importanța libertății de exprimare în rândul angajaților Ministerului Afacerilor Interne.
„Am primit foarte multe mesaje de susținere din partea colegilor din acest sediu. Cu toții mi-au strâns mâna, cu toții au fost surprinși de o asemenea decizie, cu toții m-au încurajat. Și lucrul ăsta a contat foarte mult pentru mine”, a declarat Vitalie Josanu.
Liderul sindical a vorbit despre climatul de teamă care s-ar fi instalat în cadrul inspectoratului, unde polițiștii se tem pentru carierele lor, fiind supravegheați și restricționați chiar și în activitățile lor obișnuite.
„Atmosfera care a degradat Inspectoratul de Poliție Județean Neamț este una de teroare. Polițiștii activi își fac griji pentru propria carieră, pentru că au și ei familiile lor, pentru că sunt urmăriți, pentru că deja este o problemă în Inspectoratul de Poliție a județului Neamț cât timp fumează un polițist o țigară, sau eventual, cât timp mănâancă sau consumă la popotă”, a afirmat liderul de Sindicat .
Sindicalistul a denunțat faptul că libertatea de exprimare în cadrul Poliției Române este limitată. „Obiectul cercetării mele și a sancționării transmite un mesaj terifiant întregii societăți, și anume faptul că un lider de sindicat ar trebui să vină la inspectorul șef pentru a-i cere să-i facă corectură pe postări, pe articole, pe mesaje, pe felul cum înțelege să-și reprezinte membrii de sindicat. Așa ceva este inadmisibil”.
Vitalie Josanu a precizat, de asemenea, că va returna medalia primită pentru merite deosebite.

Reacția reprezentanților IPJ Neamț
Inspectoratul de Poliție Județean Neamț a transmis un punct de vedere, pentru Mesagerul de Neamț precizând că protestul nu a fost autorizat: „Legat de acțiunea de protest, desfășurată de reprezentantul unui sindicat de poliție, la data de 17 martie a.c., Compartimentul Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț este abilitat să comunice următoarele: Forma de protest a fost una neautorizată. La fața locului au intervenit reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Neamț, care au dispus măsuri legale, conform competențelor”.
Pentru a lămuri situația, am luat legătura și cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Neamț, care a declarat că: „la data de 17 martie 2025, Jandarmeria Neamț a asigurat măsurile de ordine la manifestarea de protest desfășurată de reprezentatul unui sindicat de poliție, manifestare declarată însă neautorizată conform prevederilor Legii 60/1991.
Prin urmare, a fost aplicată organizatorului o sancțiune contravențională cu amendă, în valoare de 1.000 de lei conform articolului 26, alin(1) , lit. A, din Legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice” .
Denisa POPA
Video: Bogdan CĂLIAN