Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț anunță că editura sa, „Nona”, a publicat două noi volume ale autorilor nemțeni, lucrări care explorează comorile patrimoniale – umane și imateriale – ale ținutului Neamț. Este vorba de „Legende și povestiri istorice din Ținutul Neamțului” semnată de prof. dr. Daniel Dieaconu și „Profiluri de Muzicieni Români”, volumul II, de prof. univ. dr. Vasile Vasile.
Prima dintre lucrări are în prim plan Ceahlăul, muntele venerat de dacii liberi de acum mai bine de două mii de ani. Ceahlăul este muntele cu (de) care noi, nemțenii de astăzi, ne mândrim. Ceahlăul, de la poale și până în vârf, este locul plin de legendă. De legendă și de legende. De aici, din Ceahlău și de la legendele pe care le cuprinde, pleacă profesorul de istorie din Grințieș, Daniel Dieaconu, în demersul său de a aduce în atenția celor mai tinere generații evoluția istorică a oamenilor și a locuitorilor care ne înconjoară. Poveștile și legendele ținutului, baladele și cântecele populare sunt elementele de patrimoniu imaterial cărora autorul le redă viață, le scoate din uitare, colorând copilăria generațiilor actuale și viitoare. Căci, nu credem că greșim, lucrarea de față poate fi asemuită celebrelor „Legende istorice” plăsmuite de Dumitru Almaș (și el fiu al ținutului Neamț) care au luminat copilăria generațiilor mai vechi.
„Noua carte a profesorului Daniel Dieaconu, un autor prolific, cu o bogată activitate și în plan jurnalistic (colaborator activ al unei publicații nemțene, hebdomadarul „Mesagerul de Neamț”, este el însuși inițiatorul unei alte publicații lunare, „Ecoul Munților”, care a depășit deja granițele Grințieșului și ale Văii Bistriței, fiind citit acum în întreg județul), beneficiază de un aparat ilustrativ atractiv. Numai puțin de șase artiști vizuali își dau obolul la succesul lucrării, compunând fiecare dintre ei mici bijuterii grafice. Eu sunt: Traian Stanciu, Dimitrie Iavorschi (cel care a conceput și grafica copertelor), Costel Cojocaru, Ovidiu Stanciu, Ștefania Bulache și Ștefan Bulache”, punctează Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”.
Volumul „Profiluri de Muzicieni Români” este rod al unei munci elaborate de cercetare a creației muzicale românești din vechime, iar lucrarea profesorului universitar doctor Vasile Vasile, originar din Neamț, aduce la cunoștința generațiilor mileniului trei o serie de portrete ale unor personalități ale lumii muzicale bisericești care riscă să intre în uitare. Astfel, autorul continuă un mai vechi proiect al său, primul volum al „Profilurilor…” tratând viața și opera unei serii de muzicieni care nu aveau nimic în comun cu ținutul Neamț.
„Strălucit bizantinolog, cu o operă vastă și foarte apreciată de mediul academic românesc și nu numai (avem în vedere acoperirea studiilor sale a întregului areal balcanic, precum și Premiul Academiei Române pe care l-a obținut cu o altă lucrare a sa), profesorul Vasile Vasile deschide volumul de față cu o concisă incursiune în veacurile medievale, când s-a afirmat la Mănăstirea Neamț una dintre importantele școli de muzică bisericească (sublinierea îi aparține), din care, apreciază autorul, „pare a descinde cunoscuta școală de la Mănăstirea Putna, din epoca ștefaniană””, mai arată sursa citată.
Au fost adăugate studiile consacrate rolului Sfântului Paisie Velicicovschi în dezvoltarea muzicii liturgice, protopsaltului din școala sa, Iosif Duhovnicul, și urmașilor acestuia, în frunte cu Visarion Protopsaltul. Având avantajul apropierii și posibilității cercetării directe a bogatului fond muzical prezentat de Biblioteca Mănăstirii Neamț, autorul a avut șansa descoperirii unor alte prețioase documente: primele lucrări de cântări bisericești în limba română, tipărite la Viena, în anul 1823, Anastasimatarul, Irmologhionul și Theoreticonul, și o bună parte a cântărilor aparținând perioadei nemțene.
Calitatea sa de profesor la Piatra-Neamț (a activat pe plan didactic, în Neamț, între anii 1970 și 1990, fiind, printre altele, și primul director al Școlii Populare de Artă) l-a determinat pe Vasile Vasile să creioneze profiluri ale unor muzicieni nemțeni uitați, personalități muzicale descinse din acest ținut, muzicieni a căror activitate s-a desfășurat în zona nemțeană și muzicieni născuți și formați în afara spațiului nemțean dar implicați în viața culturală a zonei, printre ei Iosif – ilustrul protopsalt al Neamţului, Macarie Ieromonahul de la Mănăstirea Neamţ, Visarion Protopsaltul, Dorothei (Doroftei) Iordachiul, ieromonahul şi protopsaltul. Nu sunt ocolite tradiţiile cântării corale la Mănăstirea Neamţ și Tipografia muzicală de la Mănăstirea Neamţ, tratate în capitole aparte. Lucrarea se încheie cu un vast material dedicat lui Alexandru Podoleanu, unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai ținutului Neamț în planul muzicii vechi și muzicii bisericești.
FOTO Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”
(G. S.)