Un urmaș al clanurilor interlope de altădată din Piatra Neamț, grupări care nu aveau nici o reținere să se atace reciproc în plină stradă sau să pună la cale atentate cu bombe amplasate sub mașinile rivalilor, nu s-a dezmințit de vechile obiceiuri. Un apropiat al liderului Academiei Infractorilor Români, Marin Botez Adrian zis „Țâță”, a comis un jaf în Ungaria, faptă pentru care statul vecin l-a condamnat la un deceniu de închisoare. Este vorba de Claudiu Laurențiu Păvălucă, de 44 de ani, din Roznov. Acesta nu este la primul derapaj penal și cu ceva vreme în urmă a fost pedepsit cu 9 ani de închisoare pentru că a participat la tentativa de suprimare a vieții rivalului lui Țâță, pietreanul Dumitru Ioan Mironescu. După ce și-a executat pedeapsa și a ieșit din penitenciar, Păvălucă s-a reorientat și a comis alte fapte penale, de această dată pe teritoriul Ungariei. A prădat un magazin de bijuterii, paguba cifrându-se la circa 33.000 de euro. Chiar dacă a reușit să plece de la locul faptei, a lăsat destule urme cât să fie identificat. A fost prins acasă, mai apoi fiind extrădat în baza unui mandat european de arestare, iar autoritățile judiciare au aplicat o pedeapsă exemplară. Acum Păvălucă se întoarce acasă, încătușat, pentru a executa sancțiunea pe cheltuiala statului de origine și nu pe cea vecinilor maghiari.
Plan pentru jefuirea magazinului de bijuterii din Ungaria
Referitor la jaful din Ungaria, acesta a fost plănuit luni de zile și ar fi ieșit ca la carte dacă parte din membrii grupării nu ar fi lăsat la locul faptei, dar și pe traseul de retragere, anumite obiecte care ulterior au dus la identificare unora dintre ei. Conform anchetei, totul a început în primăvara anului 2020 când Păvălucă, și alte persoane rămase necunoscute cel puțin momentan, au plecat la Budapesta special pentru a jefui un magazin de bijuterii dintr-o localitate limitrofă capitalei statului vecin. În timp a fost studiată poziția magazinului, principalele căi de acces, numărul de angajați, dar s-au achiziționat și „arme” de atac, ciocane precum și genți sport pentru transportul podoabelor. Pe 4 noiembrie 2020 atacatorii au venit pe o potecă împădurită și când au ajuns în spatele magazinului s-au deghizat cu măști sanitare, glugi și măști de schi. Erau înarmați cu două ciocane mari, de câte 4 kilograme, cu mânere de 90 de centimetri, un ciocan mai mic și o rangă. Au luat cu ei din pădure câteva crengi pentru împiedicarea închiderii automate a ușilor care puteau bloca intrarea principală în magazin, pregătindu-și astfel fuga după atac. Și-au pus măștile, glugile, mănușile, au intrat în incintă, au blocat ușile și au alergat circa 28 de metri până la vitrinele cu bijuterii pe care le-au spart cu ciocanele din dotare. Vânzătorul s-a încăierat cu unul dintre atacatori, dar nu a reușit să împiedice jaful. Cu toate acestea a reușit să-i smulgă lui Păvălucă masca sanitară de pe față, aceasta rămânând la locul faptei. Hoții au plecat cu bijuterii evaluate la circa 11,7 milioane de forinți.
„Făptuitorii au părăsit locul faptei la 33 de secunde de la începerea activității infracționale. Pe podeaua magazinului de bijuterii au rămas abandonate unul dintre cele două ciocane grele, precum și barosul (probabil, ciocanul cu mâner scurt)”, conform rejust.ro.
Hoții au mai pierdut pe poteca din pădure un alt ciocan, una din gențile sport și o cască telefonică. Ancheta a stabilit că în lupta cu atacatorii, angajatul magazinului a suferit leziuni vindecabile în 8 zile de îngrijiri medicale. Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 15 milioane de forinți (peste 33.000 de euro), valoarea podoabelor sustrase plus distrugerile provocate.
Mandat european de arestare pe numele suspectului
În baza obiectelor abandonate la locul jafului, autoritățile judiciare străine l-au identificat pe nemțeanul Păvălucă. Dar cum la acel moment părăsise deja teritoriul Ungariei, pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare. Corespondența oficială a statului străin cu cel român a ajuns la Curtea de Apel Bacău, iar bărbatul a fost identificat și reținut la jumătatea anului 2021. Magistrații de la Curtea de Apel au analizat cererea omologilor unguri, iar după deliberări au decis arestarea lui Claudiu Laurențiu Păvălucă și extrădarea acestuia în Ungaria. Acolo a avut loc urmărirea penală și procesul în urma căruia bărbatul a fost găsit vinovat de tâlhărie calificată și distrugere. Prin sentință definitivă a fost condamnat la 10 ani de închisoare în regim de detenție. Ulterior tuturor acestor proceduri statul vecin a cerut autorităților române recunoașterea sentinței. Acest demers are ca scop final transferarea condamnatului pentru executarea pedepsei în țara de origine.
Recent Curtea de Apel Bacău a recunoscut sentința străină și a decis: „Dispune executarea într-un penitenciar din România a pedepsei aplicate de instanța din Ungaria a persoanei condamnate Păvălucă Claudiu Laurenţiu, a pedepsei de 10 ani închisoare. Pedeapsă de executat în România pentru condamnatul Păvălucă Claudiu Laurenţiu: 10 ani închisoare”.
Prin aceeași hotărâre s-a constatat și faptul că din pedeapsa inițială de 10 ani de închisoare, condamnatul a executat deja aproximativ o treime.
„Din sentința pronunțată de autoritățile din Ungaria și din conținutul certificatului emis de autoritățile judiciare din același stat, mai rezultă că numitul ######## #######-######### are de executat o pedeapsă de 3.652 zile închisoare, din care a executat un număr total de 1.263 de zile (până la data de 11.12.2024 – dată când a fost efectuat calculul). Pedeapsa urmează să fie executată complet în data de 26.06.2031 iar, în prezent, se află într-un penitenciar în statul emitent (Penitenciarul Szombathely)”, conform rejust.ro.
Autoritățile judiciare maghiare au solicitat să fie informate referitor la dispozițiile aplicabile din legislația penală română privind eliberarea înainte de termen sau eliberarea condiționată a lui Păvălucă, precum și începutul dar și sfârșitul perioadei eliberării condiționate. De menționat este faptul că nemțeanul și-a dat acordul să execute pedeapsa rămasă într-un penitenciar din România. Mai trebuie spus că prin sentința definitivă de condamnare din străinătate s-a dispus expulzarea lui Claudiu Laurențiu Păvălucă de pe teritoriul statului maghiar pe o perioadă de 10 ani. În decizia de recunoaștere a hotărârii penale a statului vecin nu se vorbește de recuperarea prejudiciului, astfel că este incert dacă ungurii au găsit valorile furate cu violență de Păvălucă, sau nu.
Condamnare în dosarul „Bariera”
Claudiu Laurențiu Păvălucă nu este străin de sistemul penitenciar din țara noastră. Asta deoarece a făcut parte dintr-o grupare care ar fi pus la cale asasinarea lui Dumitru (zis Puiu) Mironescu, liderul unei grupări rivale. Totul s-a întâmplat pe 14 februarie 2011, în localitatea Lilieci, din județul Bacău. Mironescu ar fi fost urmărit pe traseul Piatra Neamț – București și retur, iar la o trecere la nivel cu calea ferată, la ieșirea din localitatea Lilieci, un autoturism la volanul căruia se afla Păvălucă a lovit în mod intenționat mașina lui Mironescu. Autoturismul victimei a rămas blocat pe calea ferată, iar șoferul, care și-a dat seama că va fi ucis, a încercat să fugă. A fost prins de membrii grupării care l-au lovit în mod repetat cu bâte și răngi. Mironescu a scăpat cu viață datorită faptului că era filat de un echipaj de poliție. Oamenii legii au intervenit și l-au scos din mâinile agresorilor înainte de un deznodământ tragic. În urma acestui incident cei implicați au fost acuzați, și ulterior au fost găsiți vinovați, de comiterea infracțiunilor de asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, tentativă de omor calificat și distrugere. Pe 1 iulie 2014 Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat definitiv în dosarul denumit generic „Bariera” și a aplicat pedepse care au cumulat 80 de ani de detenție (sancțiunile fiind mai mari decât cele stabilite de Curtea de Apel Bacău și care însumau 68 de ani de detenție). „Partea” lui Păvălucă a fost de 9 ani de închisoare, iar liderul grupării, Marin Botez Adrian – zis Țâță, a primit pedeapsa cea mai mare, 12 ani de închisoare. În același dosar a fost condamnat și fratele lui Păvălucă, acesta având de executat 10 ani de detenție, la fel ca și alți membri ai grupării. Claudiu Păvălucă a fost obligat prin sentință judecătorească să-i achite lui Mironescu și prietenei acestuia, care era în mașină în momentul atacului, daune de 73.500 lei, iar ceilalți membri ai grupării datorau victimelor alți 100.000 lei. Se pare că executarea pedepsei cu închisoarea nu i-a adus nici un beneficiu pe linia reabilitării în societate, ca dovadă fiind jaful de 33 de secunde de la magazinul de bijuterii din Ungaria.
Gabi SOFRONIA