Colegiul Tehnic Ion Creangă din Târgu- Neamț organizează, în zilele de 5 și 6 mai, proiectul județean de literatură “Creangă… la el acasă”, ajuns la ediția a XV-a, la Târgu-Neamț. Proiectul se adresează cadrelor didactice și elevilor din toate ciclurile de învățământ primar, gimnazial și liceal, din județul Neamț. Concursurile se organizează pe patru secțiuni, primele două cu participarea indirectă și directă – lucrările vor fi trimise organizatorilor până la data limită de 30 aprilie, data poștei. Pentru secțiunile III și IV se acceptă doar participarea directă.
Scopul acestui proiect este “stimularea lecturii prin activități complexe ce au legătură cu textul literar. Pornind de la opera lui Ion Creangă, elevii sunt puși, în concurs sau în etapele de pregătire a acestuia, în diferite situații creative: scriere de texte, creare de proiecte, de lectură sau de joc scenic. Se vor dezvolta creativitatea, competențele interrelaționale, spiritul civic, interesul pentru lectură”, potrivit materialelor de pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului (ISJ) Neamț.
Secțiunea I (participare directă și indirectă) constă în realizarea de creaţii literare pentru elevi (poezie, proză, text dramatic) pe tema conflictului dintre bine și rău – se adresează elevilor din ciclurile primar, gimnazial și liceal. Un profesor poate înscrie maxim trei elevi cu trei lucrări.
Secțiunea a II-a (participare directă și indirectă primar, gimnazial și liceal) – lucrările cu tema conflictului dintre bine și rău vor fi evaluate în data de 5 mai 2025, iar premierea va avea loc în data de 6 mai. Se admit proiecte cu maximum 5 autori şi maximum 2 profesori coordonatori.
Această secțiune cuprinde trei subsecțiuni:
a) artă grafică
b) artă decorativă
c) foto-video.
Secțiunea a III-a – „Citește, rogu-te” (participare directă pentru elevi de gimnaziu și liceu) propune un concurs pentru stabilirea celui mai atent grup de cititori ai basmului ,,Povestea lui Harap-Alb”. Competiția se va desfășura în data de 5 mai 2025, iar premierea va avea loc în data de 6 mai.
Secțiunea a IV-a, are loc pe 6 mai 2025 și se adresează elevilor din clasele primare, gimnaziale și liceale. Se permite doar participare directă și presupune interpretarea dramatică – joc scenic după ,,Povestea lui Harap-Alb” Ion Creangă. Echipele înscrise nu vor avea mai mult de 20 de membri și vor interpreta pe scenă maximum 15 minute.
Interpretare artistică – muzică populară din repertoriul interpreților moldoveni cu melodii ce au ca temă binele și răul / dans tradițional. (maximum 5 minute interpretare individuală și 10 minute interpretare de grup). Echipele vor fi formate din maximum 20 de membri. Profesorii pot înscrie la această subsecțiune trei echipe.
„Pasiunea pentru lectură a dispărut, lectura de plăcere a fost înlocuită cu ore în şir petrecute în faţa computerului care dezvoltă memoria prin jocuri de strategie, însă nu şi vocabularul şi competenţele de comunicare ale elevilor. În urma unui chestionar aplicat elevilor din şcoala noastră în septembrie 2024, se desprind următoarele aspecte: puncte tari legate de nevoia de a participa la activităţi de echipă, de a colabora şi de a se simţi utili, de a exprima artistic valori proprii şi de a se cunoaşte mai bine, mai ales după câtiva ani în care aceste aspecte nu au fost la îndemână; punctele slabe desprinse au legătură cu motivaţia redusă pentru învăţare şi cu slaba capacitate de comunicare interpersonală; oportunităţile vin din interesul comunităţii de a se implica în viaţa şcolii; ameninţarea cea mai mare o reprezintă apariţia sumară a operelor lui Ion Creangă în programa şcolară”, precizează organizatorii.
Detaliile legate de organizarea proiectului le găsiți pe site-ul ISJ Neamț aici.
Angela Croitoru