În perioada 12 mai – 9 iunie 2025 are loc faza principală a studiului internațional PISA, 2025, care măsoară competențele elevilor de 15 ani, la Lectură, Matematică și Științe. Noutatea din acest an este includerea evaluării competențelor de limbă engleză și domeniul inovator Învățarea în lumea digitală – Learning in Digital World (LDW).
În județul Neamț sunt eligibili și vor participa la acest studiu 53 de elevi, iar 11 elevi au fost selectați pentru a susține evaluarea competențelor la limba engleză, din fiecare unitate de învățământ participantă. Toate instrumentele de evaluare se vor aplica computerizat.
„Din județul Neamț au fost selectate, de către Institutul De Științe ale Educației, în calitate de Centru Național, 11 unități de învățământ gimnazial și liceal, atât din mediul urban cât și din mediul rural, pentru a participa la studiu.
Întregul proces se desfășoară standardizat, conform metodologiei internaționale, având la bază manuale pentru coordonatorul de școală, administratorii de test și coordonatorul județean.
Datele colectate/răspunsurile elevilor la testele cognitive și la chestionare, precum și cele ale profesorilor, se încarcă în timp real, direct în platforma studiului PISA 2025”, precizează inspectorul școlar general adjunct, Ana Socea de la Inspectoratul Școlar al Județului Neamț.
PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, inițiat de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) care evaluează din trei în trei ani capacitatea tinerilor de 15 ani de a rezolva probleme și de a identifica soluții pentru situații similare celor din viața reală, în cadrul a trei domenii: lectură, matematică şi știinţe. România participă la acest studiu alături de alte 90 de țări.
Angela Croitoru