30 de instanțe de judecată din toată țara, de la Neamț la Călărași, ori de la Gorj la Iași, au fost sesizate să soluționeze dosare penale cu acuze de evaziune fiscală în sistemul bancar. Frauda reținută în sarcina Băncii Comerciale Române, divizia BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group SA, a fost estimată inițial de procurorii DIICOT la 6 milioane de euro pentru 7 luni, dar faptele au avut loc într-o perioadă mai mare de timp. Pe rolul Tribunalului Neamț dosarul a fost înregistrat pe 9 mai, iar Banca Comercială Română are calitatea de inculpat, parte civilă fiind Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Ancheta DIICOT a plecat de la Mureș
Dosarul de urmărire penală a fost instrumentat de procurorii DIICOT, iar la finalul anchetei cauza a fost trimisă pe rolul Tribunalului Mureș. În ședința de judecată din 12 martie instanța a decis că nu este competentă teritorial cu toate faptele sesizate, iar pentru presupusele infracțiunile care ar fi avut loc în alte județe, magistrații au disjuns cauza și au trimis dosarul în județul unde se bănuiește că ar fi avut loc frauda în dauna statului.
„Admite excepția necompetentei teritoriale a Tribunalului Mureș, pentru judecarea infracțiunilor presupus săvârșite pe raza altor județe din România, invocată din oficiu și dispune după cum urmează: (…) XXI. Disjungerea, formarea unui nou dosar în care se va dispune prin sentință penală declinarea în favoarea Tribunalului Neamț a cauzei privind pe inculpata: 1. BCR cu privire la care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, prev. de art.48 alin.1 Cod Penal rap. la art.9 alin.1 lit. a) și alin. (1) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.35 alin.1 Cod Penal (4 acte materiale) și art.5 Cod Penal în relație cu SC P. I. SRL; 2. B. cu privire la care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prev. de art.48 alin.1 Cod Penal rap. la art.9 alin.1 lit. a) ?i alin. (1) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.5 Cod Penal în relație cu SC C. A.G. SRL; 3. B. cu privire la care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, prev. de art.48 alin.1 Cod Penal rap. la art.9 alin.1 lit. a) și alin. (1) din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art.5 Cod Penal în relație cu SC C. SRL”, conform deciziei Tribunalului Mureș.
Dosarul a intrat pe rolul Tribunalului Mureș în noiembrie 2018, iar pe 12 martie 2025 s-a luat decizia disjungerii și trimiterii cauzei la alte instanțe competente teritorial. De menționat este faptul că în cauza inițială, la Mureș, erau 178 de părți în procesul penal din care aproape 100 de acuzați, părți responsabile civilmente și Ministerul Finanțelor ca parte civilă. Cap de afiș la inculpați este BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group SA.
DIICOT a anunțat un mod de operare inedit
Totul a început pe 9 iulie 2013 când DIICOT anunța 166 de percheziții în București 26 de județe, inclusiv în Neamț, la sediile a 112 societăți comerciale și a unei firme de asigurări. Erau vizate persoane cu atribuții de conducere și angajați din cadrul firmei de asigurări, precum și alte firme care ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor și impozitelor aferente unor drepturi salariale (amănunte aici). Faptele ar fi avut loc din 2009 până la jumătatea lui 2013. În comunicatul emis de DIICOT la acel moment, anchetatorii au explicat modul de comitere a fraudei.
„Din probele administrate în cauză rezultă suspiciunea că modul de operare este unul inedit, constând în acordarea disimulată a unei părți din drepturile salariale lunare, inițial prin încheierea de către angajator a unei polițe formale de asigurare de viață colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii polițelor de asigurare de către angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiași zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” și, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaților – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăți ca fiind parte din veniturile salariale. După reținerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaților, cu o frecvență lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale, și în același timp o modalitate de sustragere de la plata contribuțiilor aferente salariilor acordate”, anunța DIICOT.
Prin această metodă, salariații primeau o parte din indemnizația lunară cu eludarea plății taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator. La acel moment, iulie 2013, a fost arestat preventiv directorul de vânzări al BCR Asigurări de Viață, inculpat acum în dosar, și alți doi funcționari bancari, iar mai mulți administratori de firmă au fost cercetați în libertate cu interdicția de a părăsi țara.
FOTO: portal.just.ro
(G. S.)