În următoarele săptămâni, vă invit să facem o călătorie inedită, în care vom descoperi micii producători nemțeni ale căror produse pun preț pe calitate, pe păstrarea rețetelor de preparare de altădată, pe agricultura responsabilă și pe deliciile care au bucurat generații la rând. Astăzi, ne oprim într-un colț de Neamț, unde un tânăr producător, un farmacist cu viziune, și-a propus să transforme aceste meleaguri într-un colț de rai bio, cu aromă de zmeură. Alin Iancu Carnariu e genul de om care într-o lume dominată de produse de import a ales să pună Neamțul pe harta gustului natural. Tânăr, mereu cu zâmbetul pe buze, este primul om pe care prietenii îl sună când au nevoie de un sfat sau de un ajutor. Farmacist de profesie, dar cu suflet de agricultor, Carnariu Iancu Alin a transformat o pasiune într-o afacere de succes, cultivând zmeură bio pe o suprafață impresionantă. Și, ca un adevărat cetățean cu spirit civic, s-a implicat și în politică, candidând la Primăria Tupilați; nu a devenit primar, dar este consilier local, cu un bagaj de experiențe noi și cu ideea că, pentru a construi, trebuie să îmbini experiența în administrație cu entuziasmul și creativitatea tinereții, așa că face echipă cu cei din consiliul local.
– De la rețete și medicamente, la zmeură și plantații… De ce această schimbare de macaz?
Ei bine, să spunem că am descoperit că zmeura are un efect secundar mai plăcut decât multe medicamente – zâmbetul! Serios vorbind, plantațiile de arbuști fructiferi pot fi considerate „farmacia agriculturii”. Am fost fascinat de mic de puterea tămăduitoare a plantelor, am văzut bunicii și părinții folosindu-le și am vrut să fac ceva diferit, să aduc un strop de natură în viețile oamenilor. A fost o ambiție personală, o provocare pe care am acceptat-o și am demonstrat că se poate reuși acolo unde mulți nu reușesc!
– 3 martie 2013 „Ziua zero” a plantației de zmeură. Cum arăta atunci visul tău și cum se compară cu realitatea de astăzi?
Mă uit în urmă și privesc cu satisfacție. Am reușit să dezvolt o plantație, deși mulți erau sceptici, mai ales când am plantat din start aproape 5 hectare. Acum, visul a devenit realitate și am una dintre cele mai mari plantații din zonă. La început, se făceau glume pe seama mea, că îmi imaginez că o plantație de zmeură mă poate îmbogăți, cum reușesc alții din fel de fel de „culturi”. Ei bine, eu am preferat să mă concentrez pe beneficiile zmeurei pentru sănătate și pe gustul ei inconfundabil. Cu determinare și sârguință, am demonstrat că două familii pot trăi dintr-o plantație de zmeură. Așa că, dacă mă întrebați, zmeura e „aur verde”!
– O suprafață impresionantă de zmeură bio! Cum reușești să menții standardele bio și ce beneficii aduce acest lucru consumatorilor?
Fructele bio au o aromă deosebită și un gust dulce, dar, atenție, nu se păstrează în caserolă o săptămână! Au un termen de valabilitate mai scurt, nefiind stropite cu agenți chimici. Pentru un produs optim, plantația trebuie ținută „din scurt” cu lucrări mecanice și manuale, pentru a nu fi copleșită de buruieni. Inclusiv apa cu care se udă trebuie să fie de calitate. Și încă două aspecte esențiale: am o „armată de buburuze”, formată din doamne datorită cărora am reușit să asigur continuitatea și prosperitatea plantației, și îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce mi-a oferit.
– Zmeura ca produs terapeutic – se spune că e bună pentru diverse afecțiuni, de la diabet până la insomnie. Cum vezi potențialul său în contextul sănătății și al nutriției?
Zmeura are numeroase întrebuințări. Pe lângă gustul și aroma excepționale, ea este benefică în diabet, conține acid elagic, care menține sănătatea inimii, are proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare. Legat de proprietățile antiinflamatoare, pudra de zmeură începe să câștige teren pe piața cosmetică. În facultate mi-au plăcut în mod deosebit Farmacognozia și Fitoterapia, științele care se ocupă cu studiul substanțelor obținute din plante și fructe și tratarea bolilor cu acestea. Am rămas impresionat cum un fruct pe care îl găseam la bunici în curte are atâtea proprietăți benefice. Așa că, dacă vreți să fiți sănătoși și frumoși, mâncați zmeură! E un fel de „elixir al tinereții” la îndemâna oricui.
– De la grija pentru sănătatea oamenilor la grija pentru comunitate – ce te-a determinat să intri în politică și să candidezi la Primăria Tupilați?
Am ales să candidez întrucât mi-am dorit să îmi aduc aportul real asupra comunității din care fac parte. În permanență, oamenii care fac parte din echipa mea de culegători aveau nevoie de ajutor, răspunsuri sau soluții la problemele lor. Acest aport îl pot face și din postura de consilier, întrucât cu toții, adică cei din Primărie, facem echipă bună și toți ne dorim binele și dezvoltarea comunei Tupilați. Dovadă sunt proiectele care au luat recent amploare, cum sunt cele pentru rețelele de apă, canalizare și în viitor, gaz. În viitorul foarte apropiat voi fi inițiator sau, după caz, susținător al proiectelor colegilor pentru alte investiții de dezvoltare a zonei noastre și pentru implementarea unor proiecte în domeniul asistenței sociale pentru cetățenii din comună. Deci politica e ca o „grădină” – trebuie să o cultivi cu grijă și să o uzi cu multă bunăvoință!
– Cum vezi rolul producătorilor locali în dezvoltarea economică a județului Neamț?
Județul Neamț are un potențial agricol remarcabil, cu producători locali de excepție în diverse domenii. În ceea ce privește fructele de pădure, avem localități precum Grumăzești, Timișești, Davidești, Tupilați, Dragomirești, Ștefan cel Mare, Girov, Turturești, Rediu, Poloboc, Zănești, Podoleni, Costișa, Bicaz Chei și localitățile limitrofe de lângă Roman și Târgu-Neamț, care produc fructe de pădure de calitate, cu desfacere pe piața din România. Din păcate, mulți dintre acești producători nu beneficiază de tehnologie mecanizată pentru a culege fructele și pentru a-și dezvolta afacerea la nivel înalt. Cred că, în viitor, ar fi benefic să se constituie o asociație sau o cooperativă, care să acceseze fonduri europene pentru a crea spații de depozitare corespunzătoare și pentru a obține un preț corect pentru produsele noastre, în funcție de calitate și cantitate. Dacă vrem să transformăm Neamțul într-un „El Dorado” al agriculturii, trebuie să înțelegem că doar împreună putem crește. Trebuie să ne unim forțele, să investim în tehnologie și să promovăm produsele locale, punând accent pe calitate și pe respectarea tradițiilor!
– Ce te motivează să mergi mai departe, chiar și atunci când întâmpini dificultăți?
În acești 10 ani de când am înființat această plantație și dezvoltând-o pe măsură, am avut obstacole atât personale, cât și financiare. Motivul pentru care nu am renunțat a fost respectul pe care îl port față de munca pe care am depus-o alături de echipa mea, stadiul unde am ajuns, astfel încât plantele și fructele noastre au depășit granițele României și, nu în ultimul rând, ambiția de a demonstra că SE POATE atâta timp cât îți dorești ceva cu adevărat și ești pregătit să sacrifici și să te duelezi cu toate obstacolele provenite din intemperii, birocrație sau greutatea de a găsi o piață de desfacere. În horticultură trebuie luat în considerare că plantele sunt ființe vii și au nevoie de trei lucruri esențiale: apă, hrană și soare. Deci, dacă mă întrebați, secretul succesului e simplu: pasiune, muncă și un strop de noroc!
– Care este cea mai mare realizare a ta de până acum?
Ca realizare profesională, am reușit cu bune și grele să duc până în prezent această plantație, fructele fiind folosite pentru produse alcoolice, conservare sau au fost supuse tratamentului termic și au fost premiate la concursuri din Ungaria, pentru parfum și aromă. Fructele noastre au fost și pe raftul market-urilor Carrefour și Billa, în zona Moldovei. Plantele au depășit granițele României datorită colaboratorilor noștri, ajungând în Italia, Emiratele Arabe, Turcia, Franța și lanțurile de magazine internaționale. Dar, cu toată inima vă spun că cea mai dragă și frumoasă realizare este fetița mea. Mi-a schimbat viața și, ca să completez răspunsul la întrebarea anterioară, sincer, ea este cel mai important motiv pentru care nu renunț niciodată, ea mă ambiționează să fiu un om mai bun.
– Cum îți influențează rolul de tată deciziile și prioritățile?
Tot ce îmi doresc este ca Ilinca să se uite cu aceeași admirație, bucurie și iubire în suflet cu care eu mă uit la tatăl meu! Aș vrea să fie la fel de mândră de mine și să nu o dezamăgesc. Rolul de tată mă responsabilizează și mă motivează să construiesc o lume mai bună pentru ea și pentru alți copii.
– Cum te-ai descrie în trei cuvinte, dar fără să folosești „zmeură”, „bio” și „consilier”?
Sufletist, ambițios, hotărât!
– Dacă ar fi să dai un sfat celor care își doresc să înceapă propria plantație de zmeură, ce le-ai spune? Să se înarmeze cu multă răbdare, să își facă un credit la bancă sau să te sune pe tine pentru consultanță?
Foarte multe familii, persoane, dețin o sumă modică de bani pe care ar dori să o investească pentru a aduce un venit pasiv, anual, rapid. O parte din ei dețin terenuri, grădini, care poate sunt lăsate de izbeliște și pot fi folosite constructiv și productiv. Așadar, îi invit să investească într-o plantație de zmeură. Fructele sunt la mare căutare, materialul săditor de calitate se găsește și încă este piață de desfacere. Uneori este suficient să pun un anunț pe rețelele de socializare și de la mămici până la supermarketurile din zona noastră, este cineva interesat de comercializare. Factorii decisivi sunt prețul, calitatea și cantitatea. Sunt la dispoziția oricărei persoane pentru detalii, în mod gratuit, fără a fi obligați cei care mă contactează să cumpere material săditor de la mine. Am învățat de-a lungul timpului că, pentru a primi, trebuie să dăruiești! Este modul meu de a mulțumi divinității pentru ce am. „A fi om e lucru mare!”
Date de contact: Carnariu Iancu Alin, Zmeură Aroma
Tupilati Centru / Davideni Centru com Tibucani
+40 748 837 918
A consemnat Carmen Elena NASTASĂ
Un comentariu
Felicitari! Aratati , prin fapte, frumusetea profesiei de farmacist. Mult succes si in viitor!