Un exemplu de cum nu trebuie să se facă administrație publică locală, vine de la Secuieni, de pe vremea fostului primar liberal Vasile Ivancea, acum consilier local al comunei. În mandatul acestuia, o bucată din Drumul Județean 158 Buhuși – Secuieni, cea care traversează comuna, a fost intabulată, din greșeală, în Registrul de Carte Funciară al comunei Secuieni, ca aparținând domeniului privat al acestei localități. Greșeală făcută, nu oricum, ci cu hotărâre de Consiliu Local al comunei Secuieni.
Primarul de acum Dorin Mihai (PSD), cu 13 ani vechime în administrație, era viceprimar pe vremea în care documentele au fost parafate, acordul consilierilor locali. Primarul ne-a declarat: „Sincer să fiu nu știu să vă spun! Eu sunt primar din toamna anului 2024, intabularea sa făcut pe vremea domnului primar Ivancea”.
Probabil nici inspectorii cadastrali care s-au ocupat de înregistrarea acelui tronson de drum în Registrul de Carte Funciară nu au sesizat eroarea.
Cei care au descoperit faptul că o bucată din DJ 158 este trecut la comuna Secuieni, cu tot ce era pe el, au fost funcționarii Consiliului Județean Neamț.
Eroarea a fost îndreptată prin corectarea în Cartea Funciară a numelui proprietarului – Județul Neamț și trecerea corectă în domeniul public al județului a tronsonului respectiv de drum. În ședința ordinară din 26 mai a CJ Neamț va fi votată hotărârea prin care urmează să se oficializeze această corectură.
Lucrând la documentația pentru îndreptarea acestei prime erori, funcționarii CJ Neamț au mai descoperit altele două, potrivit Referatului de aprobare din spatele proiectului. Pe tronsonul respectiv al DJ 158 din Secuieni se află un pod „(evidențiat în Inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public al Județului Neamț), ce nu este cuprins în măsurătorile corespunzătoare ale acestui tronson de drum“. Cu alte cuvinte, au ratat podul atunci când au măsurat bucata de drum ce traversează comuna.
Din greșeală în greșeală spre victoria finală!
Ca să corecteze acest neajuns, CJ Neamț vine de fapt cu acest proiect de hotărâre care prevede dezmembrarea tronsonului respectiv de drum județean în trei loturi pentru corecta realizare a măsurătorilor și includerea acestora în Cartea Funciară. Dezmembrare care vine la pachet și cu costuri, cel puțin pentru autentificarea actului notarial de dezmembrare, bani din bugetul județului.
Intrând în mai multe detalii, CJ Neamț mai găsește o “mică” greșeală (numărul trei!): “În acest fel, într-o etapă ulterioară dezmembrării, va fi eliminată o altă eroare produsă de Comuna Secuieni/ CL Secuieni la prima intabulare în Cartea Funciară, când segmentul din albia minoră a pârâului Valea Neagră corespunzător podului în discuție a fost considerat ca având același regim juridic ca și podul care îl supratraversează“. Adică, Primăria Secuieni și-a trecut în proprietate privată și podul construit de CJ Neamț pe banii contribuabililor nemțeni și bucata din albie peste care este acesta.
Așa încât, acum se va face și această a treia corecție – podul trece înapoi la județ, care este proprietarul, iar terenul reprezentat de porțiunea din albia pârâului Valea Neagră va fi trecută în acte înapoi în domeniul public al statului român reprezentat de Administrația Bazinală de Apă Siret -Bacău.
Angela Croitoru