Turul II al alegerilor prezidențiale de duminică, 18 mai, s-au desfășurat în Neamț în ordine și cu calm. Oamenii au votat, după care și-au văzut de treabă. Mai agitați au fost cei de la AUR, singurii care au avut un candidat propriu, pentru care miza era mai mare. Asta nu înseamnă că agitația lor a fost una pe lucruri reale și importante. În rest, un polițist zelos care nu știa sau se prefăcea că nu cunoaște prevederile legislației electorale, având alergie la presă. Și câteva reclamații fără suport. Cei de la AUR par să fi fost în cea mai mare parte a timpului copleșiți de importanța momentului și defazați. Un exemplu care spune totul s-a întâmplat după ora 23:30, în Neamț, când membrii AUR din secțiile de votare au primit mesajul: “URGENT! Cereți renumărarea buletinelor, dacă nu ați făcut-o deja!”. Asta în condițiile în care numărătoarea era gata și mulți dintre cei din secții erau deja acasă.
AUR și incidentul cu autocarele
Un prim posibil incident semnalat de AUR încă de la primele ore ale dimineții se referea la cererile pentru urna mobilă. Observatorul AUR dintr-o secție de votare de la Doljești avea suspiciuni în legătură cu un număr de 18 cereri pentru urna mobilă care au fost transmise cu puțin timp înainte de ora 7:00, când erau așteptați alegătorii. S-a dovedit că erau doar cereri individuale ale unor persoane în vârstă din comună care nu se pot deplasa, perfect legale. Un alt posibil incident electoral sesizat tot de AUR Neamț se referea la două autocare cu numere de înmatriculare din județe situate în sudul țării care ar fi oprit peste drum de Secția de votare nr. 155 din comuna Alexandru cel Bun. Ocupanții erau turiști veniți în Moldova din județele Constanța, Teleorman, Brăila ce ar fi votat pe listele suplimentare.
“La noi nu a ajuns nicio sesizare, nici de la Alexandru cel Bun, nici din altă zonă a județului. Nu a sunat nimeni să ne semnaleze așa ceva. Pe de altă parte, suspiciunea de fraudă electorală într-o astfel de situație, apare numai în cazul în care o persoană votează și la secția de votare la care este arondat și în altă parte, pe listele suplimentare. Faptul în sine că oamenii se plimbă și își exercită dreptul de a vota pe liste suplimentare nu este, neapărat, o fraudă electorală”, ne-a declarat judecătoarea Veronica Vasiliu, locțiitorul președintelui Biroului Electoral Județean.
Suspiciunea celor de la AUR se bazează, probabil, pe cazurile care erau o practică obișnuită la alegerile locale mai ales, după 1990, când mulți votanți erau transportați, frecvent, de reprezentanții unor partide către secțiile de votare, pe drum sugerându-li-se și unde anume să pună ștampila. Astfel de practici sunt, însă, considerate de mult apuse. Cei de la AUR au spus că vor sesiza BEC, BEJ și Poliția Română.
Peste 1.000 de nemțeni au solicitat urna mobilă
În Neamț au fost înregistrate 1.068 solicitări de urnă mobilă din partea unor persoane care nu se pot deplasa din diferite motive, cele mai multe de natură medicală. Doar 24 dintre acestea au venit din partea nemțenilor privați de libertate care în ziua votului se aflau în Centrul de Reținere și Arest Preventiv (CRAP) Neamț.
La Biroul Electoral Județean Neamț au fost aprobate 589 de astfel de cereri, cele mai multe dintre ele de la unitățile spitalicești. La Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț au votat cu urna mobilă 201 pacienți internați în diferite secții, în timp ce la Spitalul Municipal Roman au fost 161 de solicitări, iar la Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani – 100, Spitalul Orășenesc Târgu-Neamț – 52, iar la Bicaz – 38. Restul cererilor au venit din partea vârstnicilor cazați în diferite centre de îngrijire din Piatra-Neamț, Roman și Alexandru cel Bun.
Statistica aceasta nu reflectă în totalitate numărul total al solicitărilor, deoarece votanții aveau posibilitatea de a solicita, individual, printr-o cerere scrisă, urna mobilă direct de la una dintre cele 490 de secții de votare din județ.
Uite semnătura, nu e semnătura?!
Centrul Județean de Comunicare Neamț a semnalat și un mic incident, din cele pe care polițiștii nemțeni le includ la “nimic deosebit” și care nici măcar nu este prevăzut ca situație posibilă în legislație. În cursul după-amiezei de duminică, 18 mai, IPJ Neamț a primit o sesizare cel puțin ciudată. Un alegător a invocat faptul că membrii unei secții de votare, din Borlești, ar folosi un pix care permitea ștergerea semnăturilor.
Și “pentru a demonstra acest fapt, după exercitarea dreptului de vot, și-ar fi șters semnătura de pe lista electorală permanentă, fiind efectuate ștersături parțiale și asupra altor două semnături. Incidentul a fost semnalat Biroului Electoral Județean”, informează Centrul Județean de comunicare Neamț.
Președintele BEJ Neamț, judecătorul Cătălin Serghei, a confirmat incidentul bizar, care însă nu intră la capitolul “fraudă electorală”: “Am primit o astfel de sesizare telefonică de la o secție de votare din Borlești, într-adevăr. Noi am sesizat poliția care va face cercetări în acest caz, nu ne ducem noi să verificăm dacă semnăturile sunt șterse sau nu. Este treaba polițiștilor. Oricum ar fi, o astfel de situație nu este de natură a afecta votul, deoarece voturile au rămas în urnă, indiferent dacă acele semnături au fost sau nu șterse. Nici nu există prevederi legale referitoare la ștergerea semnăturilor”.
Tot la capitolul mici incidente intră și un caz medical. Unei femei, de 69 ani, din Roman, i s-a făcut rău în secția de votare și a leșinat. Jandarmii care asigurau paza secției de votare i-au acordat primul ajutor și au chemat salvarea. În cele din urmă femeia, cu posibile probleme cardiace, a fost transportată de urgență de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Municipal Roman, unde a fost preluată pentru investigații medicale amănunțite și tratament.
Angela CROITORU
Denisa POPA