La 12 iulie, anul acesta, se împlinesc 166 de ani de la momentul în care domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Ordonanța Domnească privind înființarea Oficiului Central de Statistică Administrativă, piatra de temelie a statisticii oficiale în România. De la momentul conștientizării importanței datelor pentru conturarea unui stat modern și până la prezentul digital, această știință a fost martora fiecărei etape importante a dezvoltării noastre.
Statistica de azi nu mai locuiește între coloane și procente. Ea înseamnă transparență, acuratețe și un limbaj clar pentru o lume complexă. De la dinamica demografică, la ritmul economiei, sănătate, educație sau turism, cifrele capătă profunzime în lumina unei interpretări corecte, conturând imaginea unei societăți în continuă transformare.
Rolul statisticii în societatea modernă este esențial. Prin datele oferite de statisticieni se stabilesc priorități, se identifică domeniile care necesită asistență și se stabilesc politici naționale în toate domeniile.
„Această aniversare e mai mult decât despre date. E despre efortul susținut al statisticienilor, despre partenerii care oferă informații cu acuratețe și despre cetățenii care contribuie la conturarea realității. Fiecare formular completat, fiecare analiză publicată, toate sunt pași în direcția unei societăți bine informate. La nivel județean, Direcția Regională de Statistică Neamț joacă un rol esențial în traducerea datelor brute în înțelesuri clare. Cu zeci de lucrări statistice derulate anual și o gamă variată de publicații disponibile online, oricine poate descoperi pulsul comunității în dinamică. Informația este accesibilă, relevantă și oferită cu responsabilitate, gratuit, pe neamt.insse.ro”, a declarat Claudiu Harabagiu-Leporda, directorul Direcției Regionale de Statistică Neamț.
Adresăm mulţumiri tuturor furnizorilor noștri de date și informaţii, fără sprijinul cărora sistemul statistic nu poate funcţiona, mass-mediei pentru susținerea acordată în popularizarea rezultatelor muncii noastre și, nu în ultimul rând, utilizatorilor de date și informaţii statistice!
La mulți ani, tuturor celor care pun ordine în labirintul cifrelor! La mulți ani, Institutului Național de Statistică și tuturor celor care dau viață acestei științe prin muncă, rigoare și dedicare!
Repere istorice
Printre figurile emblematice care au contribuit la dezvoltarea acestei științe, amintim: Dimitrie Cantemir (1673 – 1723), Domnitor al Moldovei, cărturar, enciclopedist, istoric, geograf şi orientalist, a fost unul dintre precursorii care au folosit în elaborarea lucrărilor sale date statistice (ex. „Descripţio Moldaviae”); Nicolae Şuţu (1798 – 1871), cunoscut ca primul economist și printre primii învăţaţi cu preocupări sistematice pentru ştiinţele economice, care a realizat importanţa deosebită a statisticii pentru cunoaşterea fenomenelor social-economice şi în activitatea de guvernare a ţării; Nicolae Bălcescu (1819 – 1852) – istoric, scriitor, om politic – a valorificat datele din catagrafii și conscripții în lucrările sale, realizând analize statistice profunde; George Bariţiu (1812 – 1893), om de cultură, politician, ziarist, istoric, membru al Academiei Române din 1866, a recunoscut statistica drept o metodă esențială de cercetare a fenomenelor social-economice, evidențiind nivelurile, structura și dinamica acestora și promovând studiul statisticii în liceele românești; Dionisie Pop Marțian, considerat inițiatorul statisticii românești și Ion Ionescu de la Brad, promotor al cercetării empirice și al agriculturii științifice.
În decursul timpului, statistica oficială a fost reorganizată și modernizată, astăzi Institutul Național de Statistică fiind coordonat sub conducerea președintelui instituției, Tudorel Andrei, activitatea statistică la nivel național continuând tradiția consecvenței și a evaluării obiective, începută acum peste 166 de ani.
Comunicat de presă