Atestat pentru prima dată în 1431 de Alexandru cel Bun, domnitor al Moldovei, Piatra-Neamț ar trebui să ocupe, merituos, un loc pe harta destinațiilor turistice din țară. Străjuit de munți și dealuri, orașul este amplasat într-o vale încărcată de istorie, pe care cei curioși o pot vedea și prin ochii jurnalistului britanic Charlie Ottley, în serialul „Flavours of Romania”, în timp ce pe cei mai aventuroși îi invităm să o descopere la pas.
Deși există voci care susțin că în oraș tot ce poți să faci este să mergi la mall, agenda evenimentelor se arată plină, majoritatea fiind, totuși, organizate de firme private. Cu jumătate de vară rămasă, iată o sinopsă a ceea ce urmează. Pentru pasionații de motoare și viteză, weekendul acesta, Piatra-Neamț Tuning Fest dă startul la drifturi, off-roading și tuning în Piața Ștefan cel Mare, începând cu ora 20:00 vineri, 24 iulie, până duminică, 27 iulie, ora 24:00, când circulația pe sectorul dintre Bulevardul Mihai Eminescu și Bulevardul Republicii va fi restricționată. Intrarea la eveniment este liberă.
Pentru iubitorii de natură, cei de La Caiace și Lounge by Dante vin periodic cu seri pline de energie pe malul lacului. Vineri seara suntem nostalgici cu DJ Octav la Retro Nostalgia Party la Dante Lounge, de la ora 19:00, unde intrarea e liberă. Duminică, începand cu ora 17:00, copiii sunt așteptați la ateliere de lectură și pictură La Caiace cu autoarea Diana Mercaș. Iubitorii de carte care depășesc acest criteriu de vârstă nu au fost, însă, uitați, „Așteptându-i pe barbari” fiind cartea lunii la Clubul de Lectură „Micu’ Prince”, găzduit de cafeneaua Monotua, vineri de la ora 17:00. Până atunci, putem încerca să explorăm Transilvania prin intermediul unor pasteluri la vernisajul de joia aceasta de la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț.
Organizația de Management al Destinațiilor Turistice Piatra-Neamț, sub brandul Hai la Piatra, ne invită să descoperim istoria orașului prin tururi ghidate gratuite. Tot vineri Turul de Piatra ne poartă pe Muntele Cozla, pe un traseu prin Parcul Teamtic „Uriașii lui Harap-Alb” și Rezervația Geologică „Trei Căldări”. Plecarea are loc din față Gării, de la ora 17:00, iar urcarea pe munte se realizează cu ajutorul telegondelei, pentru care fiecare participant își achită biletul.
Pentru cei care vor să se aventureze pe cont propriu, împrejurimile orașului se arată ofertante în ceea ce privește traseele montane, indiferent de sezon. De o dificultate medie, urcarea pe Cernegura sau parcursul de pe dealul Cârloman spre Mănăstirea Bistrița trebuie încercate măcar o dată. Ținutul Neamțului a câștigat deseori, de-a lungul istoriei, afecțiunea diferitelor personalități. Carol I venea frecvent la Piatra nu doar datorită prieteniei sale cu Dimitrie Lalu, comerciant și filantrop grec, ci și grație frumuseții zonei. Calistrat Hogaș, de asemenea, a lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat la Piatra, casa sa memorială fiind păzită de umbra unui nuc, aproape de parcul central, în timp ce mormântul său se așterne în Cimitirul „Eternitatea” din oraș.
AER, magazin local care promovează un stil de viață sustenabil, își redeschide porțile pentru lunara Piață Locală, unde doritorii vor fi întâmpinați joi, 31 iulie, cu fructe și legume de sezon, brânzeturi, siropuri și dulcețuri, toate din flora noastră locală.
Data de 17 august îl pomenește pe Sfântul Gheorghe Pelerinul, care a trăit două decenii în Turnul lui Ștefan cel Mare, spre finalul secolului al XIX-lea. Astăzi, Turnul-Clopotniță este deschis vizitatorilor și face parte din complexul Curții Domnești, construit în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare, alături de Biserica „Sf.Ioan Botezătorul” și cele două pivnițe.
Pentru gurmanzi, în august și zilele au gust alături de cei de la Urbea Food Fest, care promit un festival street-food plin de savoare în weekendul 22 – 24 august, în Piața Ștefan cel Mare, pentru al patrulea an. La o săptămână distanță, încheiem vara cu multă energie la Marea Mișcare cu Delia, Antonia, Puya și mulți alții, de pe 29 până pe 31 august, la Baza Hipică, unde intrarea este liberă.
Între timp, muzeele noastre de artă, istorie și științe ale naturii sunt deschise publicului larg curios. „Între realismul socialist și arta de exprimare” este actuala expoziție a Muzeului de Artă Piatra-Neamț, care reunește lucrările a 18 artiști ce au activat între anii ’50 – ’90 și poate fi vizitată până pe 24 august. Expoziția „Geometrie din adâncul Pământului – roci și fosile” a Muzeului de Științe Naturale Piatra-Neamț se apropie de sfârșit, fiind disponibilă până pe 31 iulie. Proaspăt renovat și redeschis publicului, și Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț își așteaptă cu nerăbdare vizitatorii. În zona centrală a orașului veți găsi singurul muzeu din România dedicat exclusiv unei civilizații preistorice europene: Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni „Gheorghe Dumitroaia”. La câteva minute distanță de el se află un alt loc unicat în țară și anume sinagoga „Baal Sem Tov”, cel mai vechi locaș evreiesc din lemn, care poate fi vizitat doar cu programare, numărul de telefon fiind disponibil pe internet.
Localnic sau turist, cu astfel de activități este greu de crezut că te poți plictisi în Piatra-Neamț, un oraș în care se găsește un loc pentru fiecare. Pentru a fi la curent cu toate evenimentele, vizitați periodic site-ul sau aplicația Piatra-Neamț City App.
Adriana Crețu