Avertisment: sunt doar elementele poveștii, nu un articol!
La mijlocul lunii octombrie, anul trecut, cert influențat și de aproprierea ediției 2025 a festivalului de teatru (12 – 27 noiembrie), genialul Horațiu Mălăele decide să facă un cadou teatrului său scump, cel al tineretului de la Piatra Neamț. Talentul său într-ale desenului și caricaturii, la fel ca și marca Hoval țin deja de cultura generală.
Tabloul îl reprezintă pe marele Eduard Covali, personalitate marcantă a TT și teatrului românesc. Așa cum consideră un alt monstru sacru al teatrului românesc, profund legat de TT, și anume Radu Boroianu, Edi reprezintă o definiție a ce înseamnă secretariatul literar în teatru.
Pentru operativitate, ținând cont și de perioada de tranziție din TT, Horace apelează la un vechi prieten pietrean pentru „depunerea” cadoului. Prietenul are legături vechi și certe cu TT, e cunoscut și publicului larg din activitatea de gazetar înainte de a trece la cea de sfetnic.
Până astăzi, interimarii Radu Macavei și Cătălina Eșanu, plus titularul de management teatral Andrei Merchea, permanent dublați de inamovibila adjunctă Ana Plugaru a TT-ului, au refuzat cadoul. Pretextele sunt dintre cele mai penibile și au fost livrate în deplină unitate de gândire și acțiune cu figuri oficiale de frunte ale CJ Neamț.
S-a ajuns până la i se spune curierului intermediar că Horace musai trebuie să facă ba un act notarial de donație, ba de unul de sponsorizare, musai cu specificarea valorii tabloului în urma unui soi de (auto)evaluări. Pentru un cadou! Sigur, nu unul banal, dar cadou. În alte locuri e mai simplu.
În schimb, după ce ho-hoficialii din CJ, cu un romașcan (Lucian Micu) plantat în mod dubios ca administrator public peste județ, au vrut solicitare scrisă din partea intermediarului, chit că fără procură specială de reprezentare, nu i-au răspuns intermediarului oficial nici astăzi. Verbal, da, i-au răspuns cu un dispreț inconfundabil din spatele căruia se simte izul unor „corifei” de drept nedrept din CJ, întărit de bucuria de lor consacrată de a umili.
Interesant, nici Paul Chiribuță nu a reușit să influențeze refuzul managerului Merchea. În vreo câteva luni, vine festivalul, vine și spectacolul „Dineu cu proști”, cu Horace, spectacolul fiind selectat de Paul Chiribuță. Lesne de bănuit că tabloul poate face parte din decor. Până atunci, va inspira anume cafele de dimineață.
Traian Coșova