Știre locală. Târgu-Neamț, cartierul Pometea. În urma unor lucrări sub egida Ministerului Dezvotării, la Târgu-Neamț au avut ample lucrări de extindere, modernizare a alimentării cu apă. Așa scrie, așa citim, chiar dacă mulți dintre cei din zonă pot jura că lucrurile nu respectă realitatea de la robinete. Urmele se văd și acum, chiar dacă există vestigii care sub stratul gros de rugină contrazic ideea de modernizare.
Lucrările au fost atât de bine făcute încât acum, în plină alertă de caniculă, ele vin în ajutorul populației din zonă prin asigurarea unui jet constat și puternic de apă gratis care udă dealul cunoscut cândva prin poamele pomilor din zonă, acum prin vilele care se încalecă una peste alta…
Surse din zona administrației publice locale, care doresc să-și păstreze anonimatul, consideră că apa la liber se datorează rezultatului din primul tur al alegerilor prezidențiale, cel anulat, când Călin Georgescu a obținut peste 22 % din voturi la Târgu-Neamț. Actuala administrație și-a însușit adevărul precum că „Apa are o memorie, este vie și ne transmite mesaje, dar noi nu știm să le ascultăm.” De aceea, pentru că are memorie, ea trebuie lăsată să curgă liber, nu cumva, prin băut și spălat excesiv, să afecteze și memoria locuitorilor, în condițiile în care creșterea prețului la apă este un mesaj care nu trebuie nici memorat, nici ascultat. este mai bine să intre în pământ, care are și el nevoie de reîmprospătarea memoriei, cea de dinainte de Legea Fondului Funciar. Pentru perioada următoare ar fi pregătite și alte zone în care să fie instalate asemenea instalații moderne de risipit apa.
Stire națională. Hidrolelectrica produce la nivel de avarie. Potrivit Economedia, Hidroelectrica produce curent electric la nivel de avarie deși ” are una dintre cele mai mari capacități de producție, iar energia hidro este cea mai ieftină din sursele convenționale.(…)
Debitul Dunării, la Baziaș, este de 2.200 metri cubi/secundă, față de 5.350 metri cubi/secundă, care este indicatorul obișnuit pentru luna iulie, potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, adică la sub 60% față de valorile normale.
Iar prognoza pe termen scurt este de scădere, până la 2.050 metri cubi/secundă.
La 1.800 metri cubi/secundă este nivelul de alertă, în care devine foarte greu de realizat răcirea reactoarelor de la Centrala Nucleară Cernavodă (indicatorul care se ia în calcul este Baziaș, pentru că la Cernavodă oricum este mult mai redus).”
Știre internațională. Potrivit HotNews, parcurgem cea mai secetoasă vară pentru cea mai mare parte a Europei, iar în unele locuri chiar și din ultima sută de ani.
„Europa de Nord se confruntă în prezent cu o secetă care surprinde prin durata și amploarea ei”, explică Simon Mittelberger, climatolog la Météo-France, citat de Le Monde. Belgia, Olanda, nordul Germaniei, Danemarca, Polonia și Regatul Unit se numără printre cele mai afectate țări.
În Olanda nu a mai plouat atât de puțin primăvara de când au început înregistrările meteo, în 1906, o situație similară fiind și în Belgia, unde au fost și incendii de vegetație.
În Danemarca primăvara lui 2025 a fost în top șapte cele mai secetoase din ultimii 150 de ani, iar în Marea Britanie au fost regiuni întinse unde nu a căzut nici măcar o picătură de ploaie timp de 20 de zile consecutive în luna mai.
În Germania sunt zone unde a plouat de peste cinci ori mai puțin decât ar fi fost normal, iar în regiunea agricolă Mecklemburg-Pomerania sunt zone unde nu a mai plouat de câteva săptămâni, fiind bătute recorduri de la 1931.
Ideeea este că la nivel local suntem peste cel național și european. Deci se poate. (V.B.)