Dudu Georgescu este cunoscut ca golgeterul absolut al campionatului românesc şi deţinătorul a două „Ghete de aur”. O pereche. A performat la Dinamo, a înscris 21 de goluri la naţională, dar nu a prins o generaţie de excepţie: prea târziu după generaţia ’70, prea devreme pentru „generaţia de aur” sau pentru performanţele dinamoviste din anii ’80. Şi ce ar fi însemnat în astfel de generaţii un golgeter ca Dudu Georgescu cu plutirea sa nefirească (de Ronaldo!) şi eficienţa extraordinară a loviturii de cap!
Dudu Georgescu a început fotbalul la Progresul București. Prima apariție pe prima scenă a fotbalului românesc a fost împotriva Universității Craiova, echipă învinsă de bancari cu 3-0. Georgescu a jucat fundaș central în acel meci și avea 19 ani. După 3 ani la Progresul, joacă pentru scurt timp la FCM Reșița, echipă în tricoul căreia marchează 7 goluri în 12 partide. Două dintre cele 7 goluri au fost în poarta lui Dinamo, reșițenii câștigau acel meci cu 4-1. După acea partidă, Dudu Georgescu a fost transferat imediat de Dinamo.
În primul sezon la Dinamo, Dudu Georgescu înscrie 21 de goluri și se clasează pe locul 2 în lista celor mai buni marcatori, după Mihai Adam.
În 1975, la 25 de ani, după cele 33 de goluri marcate, Dudu Georgescu este noua „gheată de aur” a Europei. Acesta devenea primul român care atingea respectiva performanță, urmând lui Eusebio, Gerd, Müller, Schoblar, adevărați monștri sacri ai gazonului. În 1976, Dudu Georgescu este convocat în selecționata Europei, pentru un meci demonstrativ, alături de alte staruri ale perioadei respective. Tot în acel an atacantul dinamovist a fost desemnat fotbalistul român al anului pentru prima și singura dată. Iese cel mai bun fotbalist român într-un singur an, adică în anul dintre cele două ghete de aur, nu în anul cu ghetele. Cea de-a doua gheată de aur a lui Dudu Georgescu vine în sezonul 1976-1977, înscria 47 de goluri în acel sezon și dobora recordul lui Hector Iazalde. Decenii mai târziu, performanța lui Dudu era eclipsată de un „extraterestru”: Leo Messi a dat 4 goluri în meciul cu Espanol și a devenit cel mai bun din lume, a bătut recordul lui Dudu Georgescu de 47 de goluri într-un campionat, care era vechi de 35 de ani.
La 27 de ani, Dudu Georgescu are două ghete de aur în palmares şi în România este supranumit „Fenomenul” şi este şi la nivel european un superstar şi nu e de mirare că pe adresa clubului Dinamo București ajunge o ofertă de la New York Cosmos, cel mai la modă proiect de dincolo de ocean. New York Cosmos transferase superstaruri precum Pele, Franz Beckenbauer sau Johann Neskeens. Dudu Georgescu nu a ajuns să împartă vestiarul cu acești legendari fotbaliști din motive binecunoscute: sistemul care se opunea unei așa-numite înstrăinări a unei valori naționale românești.
Dudu Georgescu rămâne la Dinamo până în 1983, un deceniu în tricoul echipei din șoseaua Ștefan cel Mare. În acea perioadă a cucerit 4 titluri de campion ale României și o cupă, fiind totodată în 4 sezoane consecutive golgeter în Divizia, între 1975 și 1978. De asemenea, cu 207 goluri, Dudu Georgescu devenea cel mai mare marcator din istoria lui Dinamo, titulatură pe care o păstrează și în ziua de azi.
Pentru echipa națională, Dudu Georgescu a înscris de 21 de ori în 40 de selecții, înscriind împotriva unor selecţionate ca Spania, Italia, Iugoslavia sau Cehoslovacia. Deși a evoluat în preliminariile pentru Euro 84, veteranul deja, Dudu Georgescu, nu a fost selecționat de Mircea Lucescu pentru turneul final. Ultimul meci în echipa națională a fost în 1984, la 34 de ani, un amical contra Chinei. După perioada Dinamo, Dudu Georgescu a trecut pe la echipe precum SC Bacău, Gloria Buzău, Flacăra Moreni, Muscelul Câmpulung și Unirea Urziceni.
În 1988, la vârsta de 38 de ani, Dudu Georgescu se retrăgea din fotbal, cu 252 de goluri în Divizia I, performanță care îl păstrează și astăzi în fruntea celor mai buni marcatori din istoria campionatului nostru intern, al doilea pe listă cu 214 reușite fiind Ionel Dănciulescu şi sunt slabe şanse ca cineva să-l mai depăşească.
După retragerea din activitatea de fotbalist, marele Dudu Georgescu a încercat să se regăsească în rol de antrenor, preluând echipe precum CSM Reșița, Corvinul Hunedoara, Acvila Giurgiu, Dunărea Călărași sau Zimbru Chișinău. Dar realitățile fotbalistice și sociale din România de după 1990 nu rezonau cu felul în care Dudu Georgescu își vedea viitorul şi a ales să plece împreună cu soția în Canada, stabilindu-se la Toronto.
În 2014, după aproape două decenii petrecute în Canada, Dudu Georgescu este ademenit să revină în România, acționarul lui Dinamo, Ionuț Negoiță, creând o adevărată mascaradă, având drept scop creșterea imaginii sale pe spatele legendei lui Dinamo. O nouă decepţie pentru vestitul fotbalist, care îşi trăieşte viața în discreție, departe de presă, golurile și performanțele realizate ca fotbalist vorbind în locul lui… (D. DIEACONU)