Marți, 15 iulie, candidații care s-au înscris la examenul de Titularizare vor susține proba scrisă din cadrul examenului național de ocupare a posturilor / catedrelor declarate vacante /rezervate în învățământul preuniversitar, sesiunea 2025.
Vineri, 11 iulie, vor fi afișate la avizierul fiecăruia dintre cele trei centre de concurs din județul Neamț lista candidaților înscriși pentru susținerea probei scrise și repartizarea pe sălile de examen. Centrele din Neamț sunt următoarele:
Arondarea pe discipline în fiecare centru este următoarea:
Accesul candidaților în centrele de concurs este permis până la ora 8.00.
Reguli de bază la proba scrisă potrivit metodologiei de examen
Candidații au obligația de a redacta lucrarea scrisă pe foile tipizate, în chenar, cu cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/ graficele se pot realiza și cu creion negru. Este interzisă utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a căror cerneală se poate șterge, informează Inspectoratul Școlar al Județului Neamț. Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, iar schemele/ desenele cu o linie oblică.
Pe foaia tipizată, candidații completează, cu majuscule, denumirea disciplinei de concurs, copiind formularea din subiectul primit.
Transcrierea numelui candidaților sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unități de învățământ) care nu au legătură cu cerințele subiectului în afara spațiului care se sigilează, precum și orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrărilor scrise, determină anularea lucrărilor scrise.
Candidații nu pot avea asupra lor, în sala de concurs, obiecte sau materiale din categoriile: genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/ mijloace care intermediază/ facilitează comunicarea la distanță, precum și alte obiecte/ materiale a căror utilizare afectează desfășurarea concursului în condiții de legalitate, echitate și obiectivitate, este precizat în metodologia de organizare a probei scrise. Materialele și/ sau obiectele nepermise vor fi depuse în sala de depozitare a obiectelor personale, înainte de intrarea în sala de concurs.
Candidații pot avea dicționare pentru disciplinele latină sau greacă veche (elină) și planurile de conturi pentru disciplina ,,economic, administrativ, poștă”.
Candidații care, în timpul desfășurării probei scrise sunt surprinși copiind, transmițând soluții cu privire la subiecte sau având asupra lor materiale nepermise sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.
Referitor la candidații eliminați pentru fraudă sau tentativa de fraudă, art. 73, aliniatul 4, din metodologie (detalii găsiți aici), precizează: “Candidații care introduc în sala de examen materiale nepermise, din categoria acelora menționate la alin. (3) sau compatibile cu acelea, chiar dacă nu le utilizează în momentul în care sunt depistați, sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, prin decizie motivată a președintelui comisiei din centrul de concurs, situație în care asistenții supraveghetori sau membrii comisiei din centrul de concurs încheie un proces-verbal. Candidații eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă nu sunt repartizați pe posturi didactice/ catedre în anul școlar 2025-2026. Pentru cadrele didactice titulare/ debutante prevăzute la art. 24 alin. (4) și (6) eliminarea din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă constituie abatere disciplinară și atrage după sine sancționarea persoanelor respective în conformitate cu prevederile art. 210-212 din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare. Cadrele didactice angajate pe durata de viabilitate a postului/catedrei eliminate din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă pierd această calitate începând cu data de 1 septembrie 2025. Președintele comisiei din centrul de concurs informează, în scris, președintele comisiei județene /a municipiului București de organizare și desfășurare a concursului care transmite, în scris, conducerilor unităților de învățământ situațiile privind candidații cu statut de titular/debutant prevăzut la art. 24 alin. (4) și (6)/angajat pe durata de viabilitate a postului/catedrei eliminați din concurs pentru fraudă sau tentativă de fraudă”.
Candidații care din motive de sănătate sunt obligați să părăsească sala de concurs pot solicita anularea lucrării.
Candidații care renunță din proprie inițiativă la concurs pot solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații și pot părăsi sala după cel puțin două ore de la deschiderea plicului cu subiecte.
Lucrările scrise ale candidaților eliminați și retrași nu se evaluează, precizează metodologia.
La finalizarea probei scrise, candidații nu au dreptul de a părăsi sălile de concurs având asupra lor subiecte de concurs, foi tipizate sau ciorne.
Pentru transmiterea contestațiilor și / sau a altor solicitări privind organizarea și desfășurarea concursului la adresa [email protected], de la care vor primi și răspuns la cererile și solicitările formulate.
Comunicarea rezultatelor inițiale se va face public la data de 22 iulie, înregistrarea contestațiilor va avea loc în zilele de 22 și 23 iulie, iar rezultatele contestațiilor se vor afișa pe 30 iulie. Repartizarea candidaților admiși va avea loc în ședință publică în data de 31 iulie și 1 august 2025.
Angela Croitoru
Foto: ISJ Neamț