Proiectul la care facem referire prin acest articol este iniţiat de Asociaţia Pro Grinţieş cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Neamţ. Asociaţia care implementează proiectul aduce şi o importantă contribuţie financiară şi o echipă cu experienţă, iar invitaţii sunt membri de prestigiu ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România sau ai Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Asociaţia „Pro Grinţieş” este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică înfiinţată în 2009, având drept scop punerea în valoare a tradiţiilor şi a patrimoniului cultural al regiunii regiunii şi conservarea mediului înconjurător. Activităţile asociaţiei sunt orientate spre iniţierea şi implementarea de proiecte în diferite domenii de interes cultural, educativ, comunitar, ecologic, colaborând cu instituţii, societăţi, fundaţii culturale, edituri, centre de cercetare. A reuşit să atragă în rândurile ei membri cu experienţă în scrierea şi managementul proiectelor, dar şi personalităţi ale locului, activând în centre de cercetare sau în universităţi: conf. univ. dr. Silviu Costachie, lect. univ. dr. Iulian Săndulache, prof. dr. Daniel Dieaconu, dar şi colaborarea unor alţi distinşi profesori din regiune şi din judeţ. Profesorii amintiţi au activat şi activează pentru popularizarea muntelui Ceahlău şi a celorlalţi munţi ai judeţului, având doctorate centrate pe geografia şi istoria regiunii şi fiind autorii mai multor studii şi articole dedicate ei. Asociaţia editează împreună cu Școala Gimnazială Grințieş revista de cultură „Catharsis” din 2009, cu apariţie trimestrială, câștigătoare a mai multe premii (Premiul III naţional – 2023 şi Premiul II naţional – 2024).
Asociaţia publică revistele „Catharsis” și „Ecoul munţilor”
Ţinutul Neamţului (fostul judeţ Neamţ de până la perioada comunistă) este o regiune cu un important patrimoniu natural şi antropic, minuni ale naturii şi ale omului, care ar trebui să genereze un turism bogat şi eficient. În ciuda unor acţiuni de promovare viabile, sunt încă multe de prezentat şi oferit. Ceea ce oferă media locală de cele mai multe ori nu respectă normele jurnalistice primare. Jurnalismul şcolar propune puţine publicaţii în regiune, neexistând formatori şi cursuri sau alte activităţi de formare. La şcolile din Grinţieş, Ceahlău, Bicaz, Bălţăteşti, Crăcăoani, Taşca, Borca există astfel de publicaţii, încă în formă incipientă, doar revista „Catharsis” de la Grinţieş este o revistă de tradiţie, fiind de mai multe ori premiată, inclusiv la nivel naţional. În demersul nostru, pentru o cât mai largă replicare a rezultatelor proiectului, am ales şcoli de pe cursul mijlociu al Bistriţei, valea Bicazului şi ulucul subcarpatic nemţean. În această regiune, cu apariţie lunară, „Ecoul munţilor” este o revistă culturală care are ca mici redactori şi colaboratori elevi ai şcolilor din zonă. Cei mai înzestraţi dintre elevii şcolilor gimanziale din regiune au şi ei nevoie de o formare specifică sub îndrumarea unor jurnalişti profesionişti. Aceeaşi nevoie de formare o au şi profesorii din aceste şcoli, iar formatorii, membri ai Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, sunt specializaţi în diverse domenii: jurnalism sportiv, cultural, de investigaţie, desenatori, fotografi, informaticieni media. Atât elevii, cât şi profesorii, vor participa la ateliere de creaţie jurnalistică, vor participa la mici excursii tematice şi de documentare pentru ilustrarea în mod jurnalistic a unui spaţiu geografic, a unui monument natural sau istoric, a unei probleme sociale, evaluarea unor ştiri false sau adevărate etc. Materialele realizate vor fi publicate într-o revistă de tip caleidoscop şi un ziar şi pe site-ul special creat, promotor al activităţilor proiectul, constituit prin efortul asociaţiei. Elevii şi profesorii formaţi în cadrul activităţilor proiectului vor reuşi să creeze colective redacţionale după modelele implementate şi vor crea publicaţii tipărite sau online cu valoare documentară, de investigaţie şi analiză pertinentă şi judicioasă, valorificând patrimoniul cultural şi natural, zestrea comunităţilor locale ale regiunii, conducând totodată la o necesară proliferare a jurnalismului şcolar.
Viabilitatea proiectului va fi asigurată din punct de vedere financiar, utilizând resursele și mijloacele asociației și a partenerilor ei, căutându-se atragerea cât mai multor surse de finanţare din mediul de afaceri privat, dar și instituționale. Rezultatele proiectului vor fi valorificate în special prin resursele asociaţiei (crearea unui site dedicat activităţilor de jurnalism şcolar), iar cu sprijinul autorităţilor locale vom publica semestrial revista „Catharsis Montani” şi ziarul „Ecoul munţilor pentru copii”, prin contribuţia colectivului redacţional creat în cadrul proiectului. Echipa de proiect va sprijini apariţia editorială a revistelor şcolare din şcolile care şi-au trimis reprezentanţi în cadrul proiectului şi va consilia colectivele redacţionale. Materialele tipărite şi cele în format electronic sau online vor fi folosite de către reprezentanţii instituţiilor, ong-urilor şi agenţiilor de turism pentru promovarea patrimoniului natural şi antropic al regiunii.