După mai bine de șase luni de la schimbarea din funcția de manager a medicului Alexandru Patrașcu, primăria orașului Târgu-Neamț și Consiliul de Administrație al spitalului, au dat undă verde organizării concursului pentru ocuparea funcției de manager. Nu este vorba, cum ne asigura primarul Vasile Apopei de un concurs organizat de Ministerul Sănătății, pentru deplină obiectivitate, sarcina ingrată rămânând în curtea Consiliului de Administrație și a primarului.
Anunțul a fost făcut pe portalul instituției medicale, unde cei interesați pot afla detalii despre organizarea concursului. (vezi aici)
Acesta se va desfășura în două etape: etapa eliminatorie, care constă în verificarea îndeplinirii de către candidați a condițiilor stabilite în anunțul concursului și etapa de susținere publică și de evaluare a proiectului de management, care va avea loc pe data de 27 august, ora 10.
Nu putem să nu remarcăm și faptul că mass-media dar și orice persoană doritoare își poate manifesta intenția de a participa la proba susținerii publice a proiectului de management, prin transmiterea unui e-mail la adresa [email protected] până în data de 26 august, ora 10.
Teoretic, prezența mass-mediei în timpul desfășurării concursului, ar risipi orice urmă de suspiciune că acest concurs ar fi aranjat și ar mai atenua celebrele ziceri locale „Rufele se spală în familie, nu în presă” și „Presa e de vină, pentru că scrie de rău despre spital”.
Candidații înscriși la concurs pot efectua o vizită în cadrul spitalului (până în data de 26 august, ora 10) sub îndrumarea directorului medical pentru a se informa cu privire la problemele de la fața locului. Dacă nu au timp să facă asta le sugerăm câteva probleme care s-ar putea să-i intereseze:
- începând cu data de 13 iulie, dr. Iolanda Richter, medic reumatolog și de recuperare medicală, singurul medic pe această specializare din spital, va ieși din sistem, ceea ce ar putea crea o mare problemă pentru pacienții internați în secția de reumatologie, care nu vor mai putea face tratamentele la Baza de recuperare, medicină fizică și balneologie din Ambulatoriu:
- scăderea adresabilității spitalului, lucru constat din performanțele care se pot consulta fără probleme:
- de câteva luni, multe secții nu au mai reușit să încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate:
- în ultimele luni au scăzut semnificativ veniturile spitalului:
- nu se știe nimic despre cheltuirea celor peste 2 milioane de euro care au rămas în conturile spitalului după plecarea din funcție a managerului Alexandru Patrașcu:
- plecarea unor medici tineri către alte instituții medicale:
- întreruperea sistemului de supraveghere video din spital și policlinică, care alimentează și încurajează nerespectarea programului de către unii angajați:
- absența de la cabinete a unor medici din timpul programului de la spital, care preferă să lucreze în privat, pentru că și așa salariile și le primesc, indiferent dacă au sau nu consultații sau operații în cursul unei luni.
Rămâne de văzut dacă noul manager se va încadra în tiparele morale și profesionle ale primarului Vasile Apopei, recunoscut pentru exigența sa în alegerea resursei umane respectul față de lege , mai ales atunci când trebuie să se raporteze la predecesorului său de la primăria orașului.
(V.B.)